Voor je gaat trouwen, zal je een bezoekje moeten brengen aan de notaris. De standaard huwelijksvorm is namelijk nu beperkte gemeenschap van goederen. Wil je daar iets aan veranderen of wil je alles helder vastleggen? Dan ga je naar de notaris. De notaris is een onafhankelijke partij. Bij de notaris kan je allerlei regels omtrent jullie huwelijk vastleggen. Meer informatie nodig over de notaris? Zoek dan op notaris op onze website. Op deze pagina zie je alleen afbeeldingen en foto’s van de notaris. Laat je inspireren!
Geregistreerd partnerschap
Je gaat ook naar de notaris als je een geregistreerd partnerschap wil afsluiten. Bij een geregistreerd partnerschap hoef je elkaar geen jawoord te geven bij de beëdiging, dit kan natuurlijk wel als jullie dat leuk vinden. Als jullie weer uit elkaar gaan, hoef je bij een geregistreerd partnerschap geen rechter in te schakelen. Bij een huwelijk moet dit wel. Een geregistreerd partnerschap is dus een eenvoudige vorm van het huwelijk om het zo te noemen. Echter kan je bij een geregistreerd partnerschap niet scheiden van tafel en bed (waarbij je voor de wet getrouwd blijft, maar officieel uit elkaar bent).
Samenlevingscontract
Het samenlevingscontract is nog weer anders. Bij het geregistreerd partnerschap krijg je automatisch rechten en plichten. Bij een samenlevingscontract is dit niet het geval. Je kunt deze rechten en plichten wel laten opnemen in het samenlevingscontract als jullie dat willen. Dit doe je bij de notaris. Ook krijgt bij een samenlevingscontract alleen de moeder automatisch ouderlijk gezag over een kind. De vader moet dan eerst het kind erkennen en dan samen met de moeder ouderlijk gezag registreren. Het samenlevingscontract kan handig zijn als je samen een huis koopt, maar wil je een gezin beginnen, dan is eerst trouwen veel handiger dan een samenlevingscontract. Bekijk hier alle inspiratie over het samenlevingscontract.