Hoe zoenen Europeanen na het jawoord?
Menig bruidspaar vraagt zich af hoe ze het jawoord bezegelen: met een kus, tongzoen, plakzoen, wangkus, handkus, voorhoofdkus, een zwoele blik of een dikke knuffel. Of een combinatie van alles. Wij vroegen ons af hoe de rest van Europa het aanpakt. Je leest het hier!
Bijgeloof omtrent bruidskus
Volgens een oud bijgeloof ontmoeten de zielen van bruid en bruidegom elkaar tijdens de bruidskus. Zo worden man en vrouw één met elkaar. Dat is ook de reden waarom de kus ‘correct’ moet zijn, maar ja, wat is correct? Zonder correcte kus zou het huwelijk niet kunnen slagen. De kus moet romantisch zijn, dan is het bruidspaar een gelukkig leven beloofd. Het bijgeloof wordt overigens vaak vergeten, maar de kus zelf niet. De eerste kus als man en vrouw lijkt belangrijker voor omstanders dan voor het bruidspaar zelf. Daarom is een bescheiden, romantische kus vaker geaccepteerd dan een lange natte kus, ook al zou je dat veel liever doen.
Bruidskussen in Europa
Hoe kust Europa? Laten we beginnen bij de Fransen, want daar komt immers de ‘French kiss’, oftewel de tongzoen, vandaan. We zouden dus kunnen zeggen dat Fransen erg gepassioneerd zijn – ook omdat ze iedereen standaard begroeten met drie kussen op de wang. In sommige steden wordt er zelfs vier keer gekust. In Parijs daarentegen geven ze vaak twee luchtzoenen. Vrij afstandelijk dus, voor een Fransman (of vrouw). Toch is de tongzoen niet erg geschikt als bruidskus. De Fransen maken het wel romantisch en kiezen voor een lange, innige kus met veel contact.
De knuffelkus
In Duitsland, Noorwegen, Zweden en Slovenië wordt er heel erg weinig gezoend en gekust, zelfs onder familieleden of hele goede vrienden. De knuffel is daar veel populairder. De ‘sociale zoen’ (vrienden begroeten met een wangkus na een lange tijd weerzien) gebeurt in deze landen vrijwel nooit. Grappig feitje: in Engeland gaven ze elkaar vroeger alleen maar een hand, inmiddels is dat veranderd naar twee kussen op de wang. Britten kussen altijd eerst elkaars linkerwang. Hoe ga jij kussen op je bruiloft?
Sanne van Bortel
Welke zoen na het jawoord
Je bent ervan overtuigd dat het een natuurlijk iets is, dat het heus wel goedkomt en dat het vanzelf gaat... In werkelijkheid zijn bruidsparen vaak zenuwachtig en emotioneel en wordt er nog wel eens geklungeld. Waar hebben we het over? Over dé kus natuurlijk! LEES MEER...