Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Wie geeft er een toost of speech op de bruiloft?

Op elke bruiloft is er een moment waarop er wordt getoast op het bruidspaar, maar wie geeft deze toost/speech? Als bruidspaar ben je in principe vrij om iedereen te vragen, maar traditioneel gezien geven slechts een handjevol mensen een speech.
speech bruiloft

Speech van het bruidspaar

Het hoeft niet, maar veel bruidsparen vinden het leuk om een welkomstspeech te geven op hun eigen bruiloft. Ze bedanken daarbij de gasten voor hun komst en wensen iedereen een fijne dag of avond. Ze geven vervolgens de microfoon door aan de ouders van de bruid, als die iets willen zeggen. Na de ouders van de bruid zijn de ouders van de bruidegom aan het woord.


Lees ook De beste grappen in de trouwspeech


Speech van de getuigen

Vervolgens zijn de getuigen en eventueel de ceremoniemeester aan het woord. Nogmaals, niemand is verplicht om een speech te geven. Als jij dus wordt gevraagd om een woordje te spreken, mag je ook gerust weigeren. Als het bruidspaar weet dat je niet zo goed bent in publiekelijk speechen, dan begrijpen ze vast dat je het liever niet wil doen.


Lees ook Zo schrijf je een gevatte speech


speech bruiloft geven

Tips voor de speechers

Ga je mensen vragen om te speechen op hun bruiloft? Wees dan van tevoren heel duidelijk hierover. Met duidelijke richtlijnen kan je de zenuwen voor het speechen wegnemen. Daarnaast is het fijn voor jezelf om een aantal dingen te benoemen die je liever niet terug ziet komen in de speech (of juist wel). Het fijnste voor de speecher zelf is natuurlijk volledige vrijheid. Als je de persoon in kwestie niet helemaal toevertrouwt met de speech, is het misschien beter om iemand anders te kiezen. Vertel de speechers hoeveel tijd ze hebben voor hun verhaaltje (tussen de 3 en 5 minuten is de beste lengte) en wanneer ze precies aan de beurt zijn. Dan kunnen ze daarmee rekening houden met betrekking tot een extra glaasje champagne. Op die manier is het voor iedereen duidelijk en kan het bruidspaar genieten van een stel leuke speeches.


Ga naar Weddingplanners professionals en laat het los.Tekst: Sanne van Bortel

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation