Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Welke dans op je bruiloft als openingsdans?

Welke dansen kun je kiezen op de bruiloft als openingsdans? Eigenlijk alles, want het is jullie bruiloft. Toch denken bruidsparen die een openingsdans willen doen, wel heel goed na over welke dans ze kiezen. Wordt het iets swingends, iets romantisch, geschuifel, of bedenken jullie zelf iets gaafs? Het kan van alles zijn!

Hoe open je een bruiloft

Traditioneel wordt het bruiloftsfeest en daarmee de dansvloer geopend met een eerste dans van de bruid en bruidegom. Dit noemen ze dus de openingsdans. Maar je kunt een bruiloft ook anders openen. Als jullie niet van dansen houden, kun je de dj opdracht geven om de dansvloer verbaal te openen. Een openingsdans is niet verplicht, hoe traditioneel de bruiloft ook is. Je kunt ook zelf een praatje houden en het publiek rechtstreeks aanspreken. Mochten jullie wel een openingsdans doen, spreek dan het moment af waarop de dj de rest van de gasten uitnodigt om jullie te vergezellen op de dansvloer.

Welke dans op bruiloft

Jullie hebben besloten om een openingsdans te doen. Dan rest alleen nog de vraag: wélke? En da's best een lastige keuze. Veel stelletjes nemen een paar danslessen, om een paar standaard dansen te leren. Het is altijd handig om de Engelse Wals te kennen, of de Quickstep of Jive. Al zal je die laatste twee niet snel inzetten als openingsdans. Een goede schuifel heeft ook nog meer voeten in aarde dan je zou denken.

Hoe lang duurt een openingsdans?

Er is gelukkig geen vaste tijd voor hoe lang de openingsdans moet duren. Eén tip: maak 'm niet te lang. Als je midden in de spotlights staat, dan kan één minuut al snel duren als drie minuten. En eerlijk is eerlijk: na enkele minuten is de lol er voor de bruiloftsgasten ook wel een beetje af. Kies een mooi nummer dat bij jullie past en dans bijvoorbeeld de helft van dat nummer. Laat het overlopen in een meer upbeat tempo en vraag dan de rest van de bruiloftsgasten erbij.

DANSTIP: Zelf dans choreograferen

Wil je de gasten verbluffen? Dan kun je zelf de dans choreograferen. Kost meer tijd, zweet en moeite, maar dan heb je écht wat. Iets unieks. En het zal zeker monden laten openvallen. Hiervoor kun je ook een professional inschakelen om je te helpen.


Ga naar Professionals voor een waanzinnige openingsdans


Hoe krijg je iedereen aan het dansen?

Hoe je iedereen op de dansvloer krijgt, is eigenlijk niet jullie zorg. Daar moet de dj voor zorgen. Een ervaren dj weet precies waar het publiek behoefte aan heeft. De alleroudste gasten zul je niet snel op de dansvloer zien, maar dat betekent niet dat zij graag ook een paar herkenbare nummers willen horen uit hun tijd. Vergeet deze generatie dus niet, ook al wagen ze geen dansje. Voor de rest is afwisseling altijd goed. Later op de avond kunnen de nummer gerust wat 'harder' zijn, en af en toe een Nederlandse carnavalskraker kan ook prima. Overleg met de dj wat het gewenste effect is (bijvoorbeeld zoveel mogelijk mensen op de vloer) of dat jullie een lijstje inleveren met vaste nummers.

Tekst: Sanne van Bortel

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation