Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Verliefd zijn is gezond voor je lichaam & geest

Wat gebeurt er eigenlijk allemaal als je verliefd bent? Verliefd zijn is erg goed voor je gezondheid, zo blijkt uit een studie van de Stanford University. Het helpt tegen pijn, verlaagt stress en maakt de risico’s op aandoeningen kleiner.

Liefde verlicht pijn


Zowel lichamelijke als psychische pijn kan verlicht worden door een dosis liefde. Het is niet voor niets dat je vaak hoort dat iemand een beetje TLC nodig heeft: Tender Loving Care. Uit de studie van de universiteit bleek dat mensen met gemiddelde pijn een verlaging van 40% meldden als ze keken naar een foto van hun geliefde. Alleen van het kijken naar een foto! Moet je nagaan wat een innige omhelzing met je kan doen. Liefde heel alle wonden.

Liefde helpt tegen hoofdpijn


Oxytocin is een hormoon dat ook wel het liefdeshormoon wordt genoemd. Dat hormoon komt vrij als je verliefd bent. Daardoor wil je graag knuffelen met je partner, en uit een recente studie blijkt dat het ook heel goed helpt tegen hoofdpijn. Dus, heb je last van een zeer hoofd, ga dan juist iets doen met je partner, de kans is groot dat de hoofdpijn dan snel over is.

Lees ook Liefde

Liefde verkleint de kans op hartaanvallen


Het samenleven met je partner in een liefdevolle relatie kan de kans op een hartaanval aanzienlijk verkleinen. Mensen die alleen wonen of niet getrouwd zijn, hebben in een periode van tien jaar vaker een hartaanval gehad dan getrouwde mensen. Het heeft ook met andere factoren te maken, bijvoorbeeld dat mensen met een partner gezonder leven, maar ook de nazorg na een incident is beter als ze met iemand samenwonen.

Lees ook Eeuwige liefde… het bestaat!

Liefde verlaagt de bloeddruk


Een stevige portie liefde verlaagt je bloeddruk. Dat heeft ook weer te maken met de verlaagde kans op hartaanvallen. Uit onderzoek blijkt dat je bloeddruk zakt als je in de buurt bent van je geliefde. Dat hoeft trouwens niet per se je partner te zijn, maar kan ook bijvoorbeeld je kind zijn.

Lees ook Dit doen gelukkige stelletjes elke dag

Liefde verlaagt stress


Klinkt misschien logisch, maar liefde verlaagt stress. Verliefde mensen zijn bereid om meer nieuwe dingen te proberen en ervaren minder stress in situaties die ze normaal gesproken benauwen. Ze voelen zich gesteund en geliefd en zijn meer zelfverzekerd. Ze leven ook langer en gezonder.

Tekst: Sanne van Bortel
Copyright © 2023
Webdesign door Pixel Creation