Handfasting: persoonlijke manier van trouwen

Op zoek naar een nieuwe en veel persoonlijkere manier om in het huwelijksbootje te stappen? Dan presenteren wij u: handfasting. Handfasting is een oud-Keltische manier om te trouwen door twee mensen letterlijk aan elkaar te binden. Een soort ‘tie the knot’, dus!

Handfasting als huwelijksceremonie


In plaats van het uitwisselen van trouwringen kun je ook kiezen voor handfasting. Daarbij worden de handen van je partner en jou aan elkaar gebonden. Daarmee wordt jullie liefde voor elkaar gevisualiseerd. De rest van de huwelijksceremonie is vrij in te vullen, net zoals het traditionele huwelijk waarbij er ringen worden uitgewisseld.

Oefenhuwelijk


Het handfasten komt oorspronkelijk uit Ierland en was bedoeld als een soort oefenhuwelijk. Het handfasting-huwelijk duurde ook maar een jaar. Na een jaar kon het stelletje beslissen of ze het huwelijk wilden verlengen voor het leven of dat ze hun huwelijk voor altijd verbreken en dus uit elkaar gaan.

Handfasting op tv


We zien handfasting steeds meer voorbij komen op tv in populaire series en films. Mede dankzij de publiciteit begint handfasting steeds meer voor te komen tijdens huwelijksceremonies. We vinden dat niet zo raar, want het is een hele persoonlijke manier om in de echt verbonden te worden. Het ritueel heeft meer diepgang dan het uitwisselen van de ringen en laat zien dat je een verbinding met iemand legt als je met iemand trouwt.

BABS en handfasting


Een handfastingritueel of handfastingceremonie is alleen mogelijk in een ceremonieel huwelijk. Wil je geen ceremonieel huwelijk, dan kan je ervoor kiezen om een BABS in te schakelen. Een BABS kan de handfastingceremonie wettelijk maken door tijdens de ceremonie alle verplichte onderdelen voor een huwelijksvoltrekking uit te voeren. Je kunt ook een handfastingritueel of –ceremonie laten uitvoeren en vervolgens gratis trouwen bij een gemeentekantoor.

Verbind liefde met handfasting


Het is geheel vrij om te kiezen hoe de handfasting eruit komt te zien op jullie bruiloft. Het is een ritueel dat open staat voor interpretatie en kan dus vormgegeven worden zoals jullie dat graag willen. Overigens kan je ook een handfasting doen tussen ouder en kind, of met je beste vriendin. Het hoeft niet tussen twee geliefden te gaan, want het gaat om een bezegeling van de liefde die je voor iemand voelt en dat kan natuurlijk iedereen zijn.

Geschreven door Sanne van Bortel
Copyright © 2021
Webdesign door Pixel Creation