Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Tafelmanieren voor de bruiloft

Hoe ga je om met het bestek en glazen op prachtig gedekte tafels? Wat is belangrijk? waar begin je mee en hoe gebruik je het? Hier vind je de basis regels voor tafelmanieren...

De tafelmanieren

De newly weds zitten aan het hoofd van de tafel en nemen als eerste plaats. Laat enkel je onderarmen op de tafel steunen, niet je ellebogen. Zorg voor een frisse houding en leg nooit je mobiel, sleutels of portefeuille op de tafel en plaats je handtas onder de stoel (niet telefoneren aan tafel, van tafel af, in een noodgeval kan, nadat je daarvoor excuses hebt gemaakt). Leg je servet op je schoot nadat het pas getrouwde stel dit ook doen. Begin gelijktijdig te eten met de mensen rondom je en altijd na het bruidspaar. Bij het einde van de maaltijd leg je het servet links van je bord.

Het bestek

Werk van buiten naar binnen, het bestek dat je het eerst gebruikt ligt aan de buitenkant. Messen en lepels liggen rechts naast het bord, vorken liggen links naast het bord. Het dessertbestek en/of taartvorkje liggen boven het bord. Zorg dat de snij zijde van het mes naar binnen gericht is. Na elke gang, als je klaar bent, leg je het bestek waar je mee gegeten hebt, schuin naast elkaar op het bord.

De wijnen & champagnes

Begin altijd met het glas dat het dichtst bij staat. Jonge, lichte wijnen gaan altijd voor oudere, vaak zwaardere wijnen. Droge wijnen gaan voor zoete wijnen. Rode wijn wordt in een glas met een ronde bol en een korte steel geserveerd. Witte wijn wordt in een groter glas met lange steel geserveerd en champagne serveer je in een slank hoog glas met een lange steel. Eet smakelijk en cheers!

Tekst: Pim Kisjes

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation