Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier
Professionals
Aan het laden...

Einde van de content

Gespannen? Help je hormonen een handje

Bij een moodswing of chagrijnige bui krijgen onze hormonen al snel op de kop. Het is waar dat je hormonen kunnen zorgen voor wisselende buien, ze regelen immers allerlei processen. Toch kun je zelf hormonen besturen en daardoor lekkerder in je vel zitten.

Hoe werken hormonen?

Om de invloed van je hormonen te kunnen sturen, moet je weten hoe hormonen werken. Hormonen zijn een soort boodschappers, ze regelen allerlei processen in je lichaam, waaronder je humeur, gezondheid en energie. Als je hormonen van slag zijn, kun je daar iets aan doen. Het enige wat je hoeft te doen is goed naar je lichaam luisteren. Neem een moment om echt te voelen hoe je je voelt of maak een wandeling en peil je energie en je humeur. Geef je energiepeil een cijfer. Neem geen genoegen met een laag energiepeil.

Verander voeding stap voor stap

Voor veel vrouwen is het lastig om in één keer helemaal over te stappen op een gezond dieet. Om het beter vol te houden, kun je beter kleine dingen veranderen. Begin bij het ontbijt, de belangrijkste maaltijd van de dag. Verander na een paar dagen steeds meer dingen aan je dagelijkse eetpatroon. Vervang de dingen die zorgen voor onnodige vulling waar weinig voedingsstoffen in zitten. Vervang ze door gezonde alternatieven. Elke dag voel je je energieker en zo blijf je gemotiveerd om gezond te eten.


Maak voeding niet té belangrijk
Staar je niet blind op calorieën. Maak van je dieet niet iets waar je hele dag of week om draait, dat levert te veel stress op en is uiteraard niet goed voor je hormoonhuishouding. Voed je lichaam en geest ook met andere dingen. Stel jezelf een doel in het leven. Kies iets waardoor je elke dag gemotiveerd wordt en waardoor je nut schept voor jezelf en voor anderen. Vervul daarmee eerst jezelf, want anders heb je niks om door te geven aan anderen.

Denk jezelf gelukkig

Als je de hele dag druk bent geweest en gaat slapen met de gedachte: ‘Nu heb ik toch nog niet dat laatste klusje gedaan’, ga je slapen met een slecht gevoel. Denk: ‘Ik heb zó veel gedaan vandaag! Ik ben echt trots op mezelf. Morgen hoef ik nog maar één dingetje!’ Dan ga je slapen met een gelukkig gevoel en een verlaagd stressniveau. Ben je op dieet en eet je toch een keer een stuk taart? Voel je er niet slecht over, maar geniet echt van dat stukje. Zo gebeurt er toch nog iets goeds in je lichaam. Ook super goed om te doen: schrijf elke avond drie goede dingen op van je dag. De stresshormonen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Denk ook nog even terug aan die goede dingen. Zo worden er meer gelukshormonen aangemaakt en ga je veel lekkerder naar bed. Heb je een pechdag gehad? Doe dan nog iets voor je gaat slapen waar je echt van geniet, bijvoorbeeld een bubbelbad of een heerlijke knuffel met je hond of kat.

Geschreven door Sanne van Bortel

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation