Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Gastenlijst inkorten? Zes snoeitips voor je gastenlijst

Het samenstellen van de gastenlijst is niet altijd gemakkelijk. Wie nodig je wel uit en wie niet? En als je de gastenlijst drastisch in moet korten, waar begin je dan? Een goed begin is het halve werk, wees vanaf de eerste stap al heel streng in wie je uitnodigt.

Eerste versie gastenlijst

De ruwe schets van de gastenlijst maak je in overleg met je partner. Bedenk nu al goed wie je wil uitnodigen, begin bij je naaste familie en vrienden, de mensen waar je niet zonder wil trouwen. Vraag je (schoon)familie bij deze stap nog niet om te helpen met de gastenlijst. Dit is namelijk de kern van de aanwezige gasten en die mogen jullie zelf bepalen. De gastenlijst zal later nog een paar keer worden bijgeschaafd.


Lees ook Gastenlijst maken? Tips om 50 mensen uit te nodigen


Welke familie niet op de gastenlijst?

De volgende stap is het bedenken tot hoe ver je familie uitnodigt. Verre ooms, tantes, neven en nichten die je nooit ziet? Die hoef je niet uit te nodigen, maar over het algemeen is het wel netjes om alle ooms en tantes uit te nodigen als je er eentje uitnodigt. Heb je eenmaal besloten welke familielijnen je wel en niet uitnodigt, hou daar dan ook aan vast.

Extra plek op de gastenlijst

Nu je de grote lijnen van de gastenlijst hebt vastgesteld is het tijd om een aantal uitnodigingen door te geven aan je ouders en schoonouders. Geef beide ouders hetzelfde aantal gasten dat ze mogen opvullen. Ze mogen deze plaatsen opvullen met wie ze willen. Je moeder kan haar beste vriendin vragen bijvoorbeeld, en je vader zijn golfmaatje of iemand van werk als hij dat graag wil.


Lees ook Aantal bruiloftsgasten beperken, hoe doe je dat?


Wel of geen kinderen op de gastenlijst

Al vrij vroeg in het samenstellen van de gastenlijst beslissen jullie of er wel of geen kinderen komen. Ook hier kan je geen uitzonderingen maken, er zijn wel kinderen of helemaal geen. Je kunt ook zeggen dat kinderen boven de twaalf jaar welkom zijn. Wees hier duidelijk in en maak voor niemand een uitzondering. Zo houd je de gastenlijst beperkt (en je bruiloft rustig).

Gunst teruggeven

Als iemand anders je heeft uitgenodigd voor hun bruiloft, is het netjes om diegene ook weer uit te nodigen voor jouw bruiloft. Is het echter meer dan een jaar geleden en spreek je diegene niet meer? Dan is een uitnodiging niet nodig. Zelfs als je bruidsmeisje bij iemand was die je niet meer spreekt, hoef je diegene niet uit te nodigen voor jouw bruiloft.


Lees ook 5 Mensen die je van de gastenlijst kunt halen


Plus one-regels gastenlijst

Jullie zijn zeker niet verplicht om iedereen een ‘plus one’ mee te laten nemen, maar bekijk de relatie van degene goed. Zijn ze net aan het daten en hebben ze nog geen relatie? Dan hoef je geen plus one toe te laten. Hebben ze al wel een relatie, ook al is deze nog maar erg pril, dan is het wel leuk om een plus one erbij te hebben. Zo kan je de nieuwe vlam van je zus ook beter leren kennen!

Tekst: Sanne van Bortel

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation