Aantal bruiloftsgasten beperken, hoe doe je dat?

Het is heel leuk om aan gasten te vertellen dat ze zijn uitgenodigd voor jullie bruiloft, maar hoe pak je het minder leukere klusje aan waarbij je mensen moet zeggen dat ze niet zijn uitgenodigd? Met deze tips wordt het iets minder ongemakkelijk.

Aantal bruiloftsgasten beperken, hoe doe je dat?

Bruiloftsgasten beperken door persoonlijke benadering


Natuurlijk vindt niemand het leuk om niet uitgenodigd te worden voor een feestje, laat staan een bruiloft. Iets wat het nog erger maakt is wanneer je niks laat horen. Dat kan op een bruiloft vrij ongemakkelijke situaties opleveren. Stel je voor dat ongenodige gast X ineens toch verschijnt... Tja, hij wist immers niet dat hij niet was uitgenodigd. Als je een kleine bruiloft organiseert, ontkom je er niet aan dat je mensen moet vertellen dat ze niet zijn uitgenodigd. Laat dit niet stilletjes voorbij gaan en vertel het ook niet in een appje of mailtje, maar kies voor een persoonlijke benadering. Ga bij ze langs of stuur ze een handgeschreven brief waarin je de situatie uitlegt.

Aantal bruiloftsgasten beperken, hoe doe je dat?

Collega’s niet uitnodigen voor bruiloft


Met collega’s werkt het natuurlijk anders dan met familie of vrienden. Over het algemeen kijken mensen niet raar op dat collega’s de eersten zijn die geschrapt worden van de gastenlijst, vooral als de bruiloft klein gevierd wordt. Toch kan je een hele goede band met collega’s hebben waardoor sommigen eerder als vriend(in) zullen aanvoelen. Spreek daarom elke collega even persoonlijk aan en leg uit waarom jullie hebben besloten om geen collega’s uit te nodigen.

Aantal bruiloftsgasten beperken, hoe doe je dat?

Bruiloftsgasten beperken voor bruiloftsbudget


Als je het moeilijk vindt om mensen te vertellen dat ze niet zijn uitgenodigd, zorg dan dat je iemand meeneemt die je kan steunen. Als het nodig is, kan je nog meer redenen aanvoeren. Vertel bijvoorbeeld dat jullie een krap budget hebben of dat de trouwlocatie beperkte ruimte heeft. Overigens zou je geen verklaring hoeven geven – het is aan jullie wie je uitnodigt of niet voor je bruiloft. Niet iedereen zal het leuk vinden, maar ze begrijpen het vast wel (of dat komt wel als ze zelf gaan trouwen). Weet je niet waar je moet beginnen? Geef dan een score aan je gasten. Wie het laagste scoort, kan als eerste weggestreept worden...

Geschreven door Sanne van Bortel
Copyright © 2021
Webdesign door Pixel Creation