Achternaam kind veranderen na erkenning of huwelijk

Jullie gaan trouwen en willen graag de achternamen van jullie kinderen veranderen. Hoe doe je dat precies en hoeveel kost dat eigenlijk? Wij hebben voor je uitgezocht hoe je dat gemakkelijk kunt doen en welke prijs daaraan vastzit.
Achternaam kind veranderen

Eenmalige naamsverandering


Bij de geboorte krijgt elk kind automatisch de achternaam van de vader of de moeder. Als je gaat trouwen, kan je ervoor kiezen om de achternaam van je kind(eren) aan te laten passen. Dit heet een naamskeuze en kan je eenmalig voor je kinderen doen. Daarbij kan je alleen kiezen voor de achternaam van de andere ouder.

Achternaam kind veranderen

Naam kinderen veranderen


Een naamsverandering van je kinderen kan niet op elk moment en ook maar één keer. Je kunt de naamsverandering alleen laten uitvoeren op de dag dat je trouwt met je partner (of een geregistreerd partnerschap aangaat). Jullie moeten dan allebei een akte van naamskeuze ondertekenen. Opnieuw de naam veranderen is daarna niet meer mogelijk. Ook moet je het ruim van tevoren aangeven dat je de naam van je kinderen wil veranderen. Dat kan bij het afleggen van de verklaring huwelijk of partnerschapregistratie. Voor kinderen onder de zestien jaar kan je zelf een naamswijziging doen, kinderen ouder dan zestien jaar moeten zelf ook een handtekening zetten.

Kosten naamsverandering bij huwelijk


Een naamsverandering is gratis, als je tenminste trouwt met de ouder van je kinderen. Je kunt de naam ook maar eenmalig veranderen op deze manier. Ga je opnieuw trouwen en wil je graag dat je kinderen de achternaam krijgen van je nieuwe partner? Dan geldt een hele andere procedure en zit er ook een behoorlijk prijskaartje aan, namelijk rond de € 835 euro voor één of twee minderjarige kinderen en € 1670 euro voor drie of meer minderjarigen. Je moet hiervoor een aanvraag indienen en veel documenten opsturen. Als je aanvraag wordt afgekeurd, krijg je de kosten niet terug. Op de website van het Juridisch Loket kan je alles lezen over de naamsverandering van je kind.

Geschreven door Sanne van Bortel
Copyright © 2020
Webdesign door Pixel Creation