Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Achternaam veranderen na trouwen

Als je gaat trouwen, kun je kiezen of je de (volledige) achternaam van je partner overneemt. Dat gebeurt niet helemaal automatisch nadat jullie huwelijk is gesloten. Hoe kan je de naam van de partner gedeeltelijk of volledig overnemen? Lees het hier!

Naamgebruik wijzigen bij gemeente

Het overnemen van de achternaam van je partner heet ‘naamgebruik’. Je verandert letterlijk de naam die je gebruikt. Nadat je getrouwd bent kun je uit vier opties kiezen: je houdt je eigen achternaam, je neemt de achternaam van je partner, je behoudt je eigen achternaam plus de achternaam van je partner of je krijgt de achternaam van je partner plus je eigen achternaam. De keuze die je maakt, wordt opgenomen in de Basisregistratie Personen (BRP). Zo zijn ook andere overheidsinstanties op de hoogte. Zij zijn echter niet verplicht om er gebruik van te maken. Je kunt altijd weer kiezen voor een naamswijziging.


Ga naar Naamgebruik wijzigen bij gemeente


In het buitenland getrouwd?

Als je in het buitenland bent getrouwd of je hebt geen Nederlandse nationaliteit, dan zijn de regels omtrent naamsveranderingen soms anders. Het beste kun je dit navragen bij de gemeente waarin je woonachtig bent.

Schriftelijke naamsverandering aanvragen

Om een naamsverandering aan te vragen, kun je naar je gemeentebalie gaan of schriftelijk een verzoek indienen. In de meeste gevallen kun je hier geen afspraak voor maken. Neem in elk geval een ingevuld aanvraagformulier mee, dat je op de website van de gemeente kunt vinden, en je identiteitsbewijs. Bij een schriftelijke aanvraag download je het aanvraagformulier, vul je deze in en voeg je een kopie van je identiteitsbewijs bij. Je stuurt alles op naar jullie gemeente.


Ga naar Tarieven naamswijziging


Online naamsverandering aanvragen

Je kunt ook online een naamsverandering aanvragen. Dat doe je via een formulier ‘naamgebruik’, dat te vinden is op de website van de gemeente waarin jullie wonen. Je hebt hiervoor je DigiD nodig. Als je online een verzoek indient, duurt het vijf werkdagen. Dit geldt ook voor een schriftelijk verzoek. Als u de gemeentebalie bezoekt, wordt het direct geregeld.


Ga naar Digitale aanvraag naamswijziging


Wanneer moet ik naamsverandering aanvragen?

Je kunt je achternaam voor of na het huwelijk veranderen. Als je het verzoek van tevoren inlevert, kan het verwerkt worden op de datum waarop je trouwt. Na je bruiloft ben je dus echt in naam de vrouw van jouw partner. Twee dagen na het huwelijk krijg je dan een bevestiging. Het aanvragen van een naamsverandering kost niks. Als je gaat scheiden, mag je de naam van je partner blijven gebruiken, tot je een nieuw huwelijk aangaat. Je kunt ook heel gemakkelijk je naam weer laten veranderen op dezelfde manier als de eerste keer. Neem jij de volledige naam van je partner aan?


Ga naar Jullie Gemeente voor afspraakTekst: Sanne van Bortel

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation