Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Trouwen in de Gemeente Amsterdam, stadsdeel West

Gemeente Amsterdam, stadsdeel West
Bos en Lommerplein 250
1055 EK Amsterdam

Trouwen in Amsterdam Stadsdeel West

Stadsdeel West bestaat uit de buurten Oud-West, Westerpark, Bos en Lommer en De Baarsjes. Elke buurt heeft z’n eigen karakter en er zijn veel bijzondere trouwlocaties zoals de Hollandse Manege, de Petruskerk en Het Sieraad. U kunt natuurlijk ook een verzoek indienen om te trouwen op een andere, zelfgekozen locatie.

Als u wilt trouwen, moet u eerst een Verklaring huwelijk afleggen (voorheen: in ondertrouw gaan). Daarna kunt u een datum vastleggen voor uw huwelijk. Bekijk hier de voorwaarden, tarieven en trouwlocaties.

In het kort

Als u in Amsterdam wilt trouwen, moet u drie dingen regelen bij de gemeente:

een Verklaring huwelijk afleggen (voorheen: in ondertrouw gaan)
een datum en locatie vastleggen
getuigen aanmelden

Verklaring huwelijk (voorheen: ondertrouw)

Minimaal twee weken voordat u gaat trouwen moet u uw huwelijk aankondigen bij de gemeente waar u wilt trouwen. Dat doet u met de Verklaring huwelijk. De verklaring is een jaar geldig.

Datum en locatie vastleggen 

In Amsterdam moet u persoonlijk langskomen om een datum en locatie vast te leggen voor uw huwelijk. Dat kan alleen op afspraak. U kunt dit combineren met het afleggen van de Verklaring huwelijk.

U kunt ook in Amsterdam trouwen:

Als u in een andere gemeente in Nederland woont.
Als u in het buitenland woont.
Als u niet de Nederlandse nationaliteit hebt.
Vriend of familielid als trouwambtenaar?

Wilt u uw huwelijk laten voltrekken door een familielid, vriend of kennis, dan kunt u hem of haar laten benoemen tot trouwambtenaar voor één dag.

Contactgegevens:

Voor algemene informatie belt u met 14 020 of mailt u naar info@west.amsterdam.nl. U kunt ook altijd even langskomen:
- Baarsjesweg 224 Stadsdeel West (voor trouwlocaties in Oud-west / Baarsjes en Westerpark)
- Bos en Lommerplein 250 (voor trouwlocaties in Bos en Lommer)
Uitgebreide informatie over kosten, trouwlocaties en Burgerzaken is te vinden op Amsterdam West

Voor de ceremonie zullen enkele formaliteiten geregeld moeten worden. Onze medewerkers kunnen u daarbij helpen. Ook kunnen zij aanvullende informatie geven over de diverse trouwlocaties en de mogelijkheden om op een eigen gekozen locatie te trouwen. Als u wensen heeft over de manier waarop de ambtenaar van de burgerlijke stand uw huwelijk voltrekt, kunt u deze kenbaar maken. Waar mogelijk houden ze daar dan rekening mee.

Wilt u trouwen of uw partnerschap laten registreren in een van de aangewezen  trouwlocaties, of op een eigen gekozen locatie? Dan moet u zelf contact opnemen met de eigenaar/verhuurder van de locatie voor  tijdstip, kosten enzovoorts. De afdeling Burgerzaken is uw aanspreekpunt voor de ambtelijke voorbereiding, de formaliteiten en de daadwerkelijke huwelijksvoltrekking. Burgerzaken verzorgt een ambtenaar en een bode voor het moment van de huwelijksvoltrekking (maximaal 1 uur). 

Eigen gekozen trouwlocaties

In stadsdeel West is het ook mogelijk om, binnen de stadsdeelgrenzen, op een eigen gekozen locatie te trouwen. U kunt een verzoek indienen bij de afdeling Burgerzaken om de plaats aan te wijzen als “gemeentehuis”. Om “gemeentehuis” te worden moet aan bepaalde eisen worden voldaan. Zo moet de eigenaar/verhuurder toestemming geven en de locatie moet veilig en openbaar zijn. Een ambtenaar van de burgerlijke stand zal na een verzoek de locatie bezoeken en ter plekke bekijken of aan alle voorwaarden wordt voldaan. De leges voor een dergelijke toetsing zijn € 302,-  Als een verzoek wordt afgewezen worden de leges niet terugbetaald. Bij akkoordbevinding wordt besloten de locatie aan te wijzen als “gemeentehuis” en kan er worden getrouwd.

Aangewezen trouwlocaties in Stadsdeel West

Oud-West De Vondelkerk
De Vondelkerk is een prachtig monument aan de rand van het Vondelpark. Deze neogotische kruisbasiliek werd in 1880 ingewijd. Na de Tweede Wereldoorlog ten tijde van de ontkerkelijking deed het parochiebestuur de kerk van de hand en werd hij niet langer gebruikt als kerk. Ernstig verval, het ontbreken van middelen voor restauratie en dreigende sloop bedreigden de Vondelkerk als rijksmonument in haar bestaan. Vele Amsterdammers betreurden deze gang van zaken en dat leidde in 1980 tot de oprichting van de stichting Vondelkerk. Deze stichting is er in geslaagd het gebouw een andere bestemming te geven. De Vondelkerk kreeg een kantoor bestemming voor bedrijven met een semi-culturele inslag. Sedert 1993 is de kerk in handen van het Amsterdams Monumenten Fonds om vervolgens in 2000 over te gaan naar haar rechtsopvolger Stadsherstel Amsterdam. De Vondelkerk beschikt over een prachtig interieur met ruimte voor 150 zitplaatsen en 250 receptieplaatsen. De ideale plaats voor een stijlvolle huwelijksceremonie.

De Hollandsche Manege
Aan de Vondelstraat, grenzend aan het Vondelpark, bevindt zich de monumentale toegangspoort van de Hollandsche Manege. Hierdoor betreedt u de oudste bestaande rijschool van Nederland. Het, in renaissance stijl opgetrokken, gebouw uit 1882 staat op de monumentenlijst en is in 1986 geheel gerestaureerd. Vanaf het ontstaan is het gebouw onafgebroken het domein van de ruitersport beoefenaar. Een unieke oase van rust in hartje Amsterdam. Binnen treft u een fraaie hoge rijbaan met balustrades en schitterende stucversieringen, deze ademen de grandeur en allure van vroegere tijden uit. Ook de foyer is een fraai stukje binnenhuis-architectuur met de passende versieringen zowel in hout als in stucwerk uitgevoerd. De Hollandsche Manege mag zonder twijfel gezien worden als een unieke romantische en zeer stijlvolle locatie voor uw huwelijksvoltrekking.

Amsterdam Marriott Hotel
Het Amsterdam Marriott Hotel is een prachtige locatie voor uw huwelijk en biedt u de keuze uit diverse zalen. Het is een Amerikaans Hotel met een stijlvolle, luxe inrichting en staat garant voor zeer goede service. Het hotel aan de Stadhouderskade heeft prachtig uitzicht op het Leidseplein en is gunstig gelegen ten opzichte van het aantrekkelijke centrum van Amsterdam. U kunt hier van alles regelen om uw huwelijksfeest tot een groot succes te maken.

NH Hotel Amsterdam Centre
Het NH-Hotel Amsterdam Centre biedt u alle faciliteiten voor een succesvolle huwelijksdag.
Buiten de huwelijksvoltrekking is er een veelheid aan mogelijkheden die “de dag van uw leven” tot een onvergetelijke zullen maken. Het NH-Hotel is gebouwd als spelershotel voor de Olympische Spelen in 1923. De binnentuin was vroeger het zwembad waar de Olympische sporters hun baantjes trokken.

Ook in deze binnentuin kunt u de huwelijksceremonie laten plaatsvinden. Het NH is een modern hotel, met een strakke maar sfeervolle inrichting.

Bos en Lommer De Petruskerk
Omgeven door de hoge kantoren van Teleport pronkt de Petruskerk als een oase aan de Spaarndammerdijk. Rond 1450 gebouwd, verwoest in 1572 door de Watergeuzen en weer opgebouwd in 1578; gerestaureerd in 1664 en sinds 1992 (na een laatste grote restauratie) in gebruik voor uiteenlopende activiteiten. Net als vroeger is het kerkje het middelpunt van het “dorpje” Oud-Sloterdijk. U kunt er o.a. trouwen, zoals de grootouders van Vincent van Gogh dat hier deden.

De Petruskerk is een trouwlocatie in Amsterdam waar u al dan niet aansluitend op de huwelijksvoltrekking een receptie, een diner en/of feest kunt geven. Dit kan verrassende en onverwachte mogelijkheden bieden.

Als u een dergelijke festiviteit in de kerk wilt houden, gelieve tijdig in overleg te treden met de beheerder / cateraar van de kerk.

Grand Café Fossa
Fossa – het Latijn voor gracht – ligt aan de Erasmusgracht. Een huiselijke sfeer met een mediterraans tintje. Deze locatie biedt allerlei mogelijkheden. De medewerkers van Fossa denken graag met u mee en kunnen passende mogelijkheden bieden voor ieder budget.

Pont 13
Pont 13 is een tot bar/restaurant omgebouwde veerpont die tot 1995 heen en weer voer over het Amsterdamse IJ. Vanaf 2005 heeft Pont 13 zijn ligplaats in het romantische gebied van de Westelijke Houthavens, waar havenindustrie steeds meer samen gaat met de groeiende creatieve industrie, culturele hotspots, nieuwe woningbouw en horeca. Elk jaargetijde een prachtige plek om te zijn, waar de skyline rondom gevuld wordt met beelden van havenindustrie, boten en nieuwe architectonische hoogstandjes. Maar vooral, veel ruimte; lucht, licht en water.

Kenmerkend voor Pont 13 is de ontspannen, huiselijke sfeer in combinatie met goed eten, met de Italiaanse slow-food beweging als inspirerend uitgangspunt. Voor uw trouwerij kan de keuken een feestelijke lunch of buffet verzorgen. Voor een receptie of borrel kan Pont 13 uiteraard ook overdag gebruikt worden.

De Bakkerswinkel
Bij de entree van de Westergasfabriek, bij de ophaalbrug, is de Bakkerswinkel gevestigd in het oude Regulateurshuis. Ingericht door Piet Hein Eek is de eigen sfeer van de Bakkerswinkel meteen te herkennen. Een grote ruimte met de grote leestafel in het midden en de vrolijk gekleurde banken rondom biedt plaats aan 50 gasten. Met mooi weer is het heerlijk zonnen op het grote terras, waar ook plek is voor ongeveer 50 personen. Op de zolder is er ruimte voor grote gezelschappen (maximaal 45 personen). De huwelijksceremonie kan worden gecombineerd met een ontbijt, brunch, lunch, thee en/of receptie. En natuurlijk altijd feestelijk aangekleed.

Rainarai Westergasfabriek
Rainarai huist in een prachtig monumentaal pand met terras aan de kade. Een nomadisch restaurant met een Algerijnse keuken, op aanvraag ook te huur voor feesten, evenementen en als trouwlocatie. Het restaurant biedt ook mogelijkheden voor catering. Natuurlijk wordt alles in stijl ingericht wat zal zorgen voor een onvergetelijke ervaring.

De Westerliefde
In lang vervlogen tijden werd vanuit hier de stad voorzien van energie. En ook nu spettert de energie ervan af: de Westerliefde en de omringende gebouwen van de WesterUnie worden veel verhuurd voor mooie feesten, beurzen en partijen. Het industriële karakter is bewaard gebleven: grote hallen, hoge ramen, houten vloeren. De WesterLiefde heeft een uitgebreid netwerk die uw huwelijksfeest van A tot Z kunnen verzorgen.

De Nassaukerk
Trouwen doe je in een echte kerk, ook als je niet gelooft. De Nassaukerk heeft een mooie en intieme kerkzaal waar iedereen kan trouwen. De kerkzaal uit 1927 is ontworpen in Amsterdamse School-stijl. De akoestiek is erg geschikt voor onversterkte muziek; piano en orgel zijn aanwezig.

Overzicht trouwlocaties Amsterdam

5&33 (art’otel amsterdam)
A08 events
A'dam Toren (Sir Adam)
A'DAM Toren (The Loft)
Akhnaton
American Hotel Amsterdam
Amstel Boathouse
Amstelhaven
Amstelkerk
Amsterdam Boat Center
Amsterdam Boat Events
Amsterdam Boats
Amsterdam Marriott Hotel
Amsterdam Wharf
Andaz Amsterdam Prinsengracht
Apostolisch Genootschap
Architectuurcentrum Amsterdam (Arcam)
Arti et Amicitiae
Artis
Augustanahof
BAUT
Betty Asfalt Complex
Beurs van Berlage
Bij Storm
Blooker
Blue Boat Company
Blue° Amsterdam
Boat Amsterdam
Boerderij de Stadshoeve
Boergondineren
Boom Chicago
Boot10 Partyschepen
Botanische Tuin Zuidas
Boulevard Café
Bounty
Brasserie Keyzer
Brasserie Nel
Brouwerij De Prael (Houthavens)
Brouwerij De Prael (Oudezijds)
Buiksloterkerk
Buurtboerderij Ons Genoegen
Café Brasserie Stadsschouwburg
Café de Ebeling
Café de Parel
Café de Sluyswacht
Café Restaurant Vrijburcht
Café 't Mandje
Café-Restaurant Polder
Camping Zeeburg
Canal Company
CBK Amsterdam
Cedars
Classic Boat Dinners
Classic Boat Tours
Clipper Stad Amsterdam
Club 8
Cobra Café
Compagnietheater
Conscious Hotel Westerpark
Conservatorium Hotel
Corvershof
Crane Hotel Faralda
Crazy Kitchen
De Bakkerswinkel
De Balie
De Bazel
De Burcht van Berlage
De Drie Stromen
De Duif
De Hallen Studio's
De Heeren van Aemstel
De Hollandsche Manege
De Koning Party & Events
De La Mar
De Nieuwe Boekhandel
De Nieuwe KHL
De Nieuwe Liefde
De Nieuwe Stad
De Rode Hoed
De Roode Bioscoop
De Stedemaeght
De Titaan
De Veranda
De VerbroederIJ
Desmet Studio's
Dignita Hoftuin
Dominicus
Dorpskerk Durgerdam
DoubleTree by Hilton
Eat Your Heart Out
E-boats Amsterdam
Einde van de Wereld (Quo Vadis)
Eye Filmmuseum
Felix Meritis
Flowerhouse Amsterdam
Fruittuin van West
Gemeenlandshuis
Generator Hostel
George Marina
Grand Café Amstelhoeck
Grand Café Frankendael
Grand Café Genieten
Grand Hotel Amrâth Amsterdam
Grand Hotel Krasnapolsky
Haddock
Hangar
Hannekes Boot (Ms. Zeehond)
Hard Rock Cafe Amsterdam
Havenstad
Herberg het Mandelahuisje
Het Amsterdams Lyceum
Het Ketelhuis
Het Portiershuisje
Het Rijk van de Keizer
Het Scheepvaartmuseum en het VOC-schip
Het Sieraad
Het Witte Kerkje van Holysloot
Hilton Hotel
LMS Haarlemmermeerstation
HoogtIJ
Hortus Botanicus
Hotel Arena
Hotel Buiten
Hotel de Goudfazant
Hotel De Hallen
Hotel De l'Europe
Hôtel Droog
Hotel Estheréa
Hotel Jakarta Amsterdam
Hotel Okura Amsterdam
Hotel Seven One Seven
Hotel V Fizeaustraat
Huis Bartolotti
Huis de Pinto
Huis Van Brienen
Huis van de Wijk Lydia
Huize Frankendael
HVM: IJveer XI
Hyatt Regency Amsterdam
IJ-Kantine
In de Waag
InterContinental Amstel Amsterdam
Jaap Eden IJsbaan (JAAP)
Jeugdland
Jimmy Woo
Johan Cruijff ArenA
Kapitein Anna
Kapitein Zeppos
eizer Culinair (Elandsstraat)
Keizer Culinair (Keizersgracht)
Keizersgrachtkerk
Kerk De Bron
Kerk van Ransdorp
Kerk van Ruigoord
Kerk Zunderdorp
Kinderboerderij De Werf
Kompaszaal
Koningskerk
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Koninklijke Industrieele Groote Club
Korfbalvereniging Swift
Krijtmolen d’Admiraliteit
Leonardo Hotel Amsterdam Rembrandtpark
Level Eleven
Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam
Lloyd Hotel
Machinegebouw Westergasfabriek
Mayer Manor
Meerpadkerk
Meneer Nieges
Molen van Sloten
MS de Jordaan
Museum Ons' Lieve Heer op Solder
Museum 't Kromhout
Museum van Loon
Museumtramlijn
NAP Amsterdam
Nassaukerk
Nationale Opera en Ballet
Nautiek (Salve)
Navigo Amsterdam
NedPhO-Koepel
NEMO
NewWerktheater
Nieuwendammerkerk
Noorderlicht
Odessa
Olof's
Olympisch Stadion Amsterdam
Onze Lieve Vrouwe Kapel (OLVG)
Onze Lieve Vrouwekerk
Oosterkerk
Oosterparkkerk
Oranjekerk
OSCAM Café
Oude Kerk
Paleis van de Weemoed
Panama
Passenger Terminal Amsterdam
Pathé Tuschinski
Pension Homeland
Pestana Amsterdam Riverside
Petruskerk
Planetarium Amsterdam
Polanentheater
Pompstation
Pont 13
Posthoornkerk
Private Boat Tours
PROOST & STROOP
Puerto Pata Negra
Pulitzer Amsterdam
QO Amsterdam
Radisson Blu hotel
Rainarai
Rederij Aemstelland
Rederij Belle
Rederij Cruise with Us
Rederij de Nederlanden
Rederij het IJ
Rederij Kooij
Rederij Lieve Amsterdam
Rederij Lovers
Rederij Nassau
Rederij Staets
Rederij 't Smidtje
Rederij Vlaun
REM-eiland
Renaissance Amsterdam Hotel + Koepelkerk
Restaurant C
Restaurant De Kas
Restaurant I-Grec
Restaurant Le Garage
Rhone Events & Congrescenter
Rijks Restaurant
Roei- en Zeilvereniging De Amstel (Amstelzaal)
Roeivereniging Poseidon
Rosarium
Salonboot Avanti
Salonboot Hilda
Salonboot Ms. Agatha
Salonboot Titanic
Salonboot Tourist
Salonboot Wolk
Saskia's Huiskamerrestaurant
Schellingwouderkerk
Sea Palace
Singelkerk
SkyPalace Amsterdam
Sofitel Legend The Grand Amsterdam
Splendor
Spring House
Stadsloket Nieuw-West
Stadsloket Noord
Stadsloket Oost
Stadsloket West
Stadsloket Zuid
Stadsloket Zuidoost
Strandzuid/Zuidpool
Stromma Nederland
Studio/K
Supperclub Cruise
The College Hotel
The Dylan Amsterdam
The Harbour Club Amsterdam Oost
The Manor Amsterdam
The Tara
Theater De Krakeling
heatercafé De Smoeshaan
tHUIS aan de 
TOBACCO Theater
Tolhuis
Tolhuistuin
Toscanini
Trouwzaal stadhuis
Uilenburgersjoel
Veerhuis aan het IJ
Vergulden Eenhoorn
Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
VOC Café Schreierstoren
Volkshotel
Vondelkerk
Vrij-Katholieke Kerk Sint Gabriël
Vrijzinnig Centrum Vrijburg
W Amsterdam
Waalse Kerk
Waldorf Astoria Amsterdam
West Indisch Huis (A matter of taste)
WestCord Art Hotel
Westerkerk
Westerliefde
Westerunie
WesterVilla
Wyndham
Apollo Hotel
Zonnehuis
Zuiderkerk

Tarieven 2022 (onder voorbehoud)

Aankondigen huwelijk en getuigen aanmelden

Het aankondigen van een huwelijk en het aanmelden en wijzigen van de getuigen is gratis. De eventuele kosten voor het aanleveren, vertalen en/of legaliseren van aanvullende (buitenlandse) documenten moet u wel betalen.

Gratis huwelijk

Locatie: gemeentelijke trouwzaal
Tijdsduur: maximaal 10 minuten
Kosten: geen
Geen toespraak

Maximaal 20 gasten (exclusief getuigen). Op sommige locaties is minder plek. Dit hangt af van de trouwzaal.

Budgethuwelijk

Locatie: spreekkamer
Tijdsduur: maximaal 10 minuten
Kosten: € 171,35
Geen gasten
Geen fotograaf
Geen toespraak

Bij de gemeente

Locatie: gemeentelijke trouwzaal
Tijdsduur: maximaal 60 minuten
Kosten: € 804,10
Dit is inclusief een trouwboekje naar keuze.
Het maximum aantal gasten hangt af van de capaciteit van de trouwzaal.

De trouwambtenaar neemt 2 tot 3 weken voor uw trouwdag contact met u op om uw wensen te bespreken.

Trouwlocatie in de stad

Locatie: officiële trouwlocatie
Tijdsduur: maximaal 60 minuten
Maandag tot en met vrijdag 08:00 tot 18:00 Kosten: vanaf € 763,90
Ma-vr  18.00 - 08.00 € 989,95*
Za­ter­dag en zon­dag € 989,95
Dit is inclusief een trouwboekje naar keuze.
De trouwambtenaar neemt 2 tot 3 weken voor uw trouwdag contact met u op om uw wensen te bespreken.

* Dit zijn al­leen de ge­meen­te­lij­ke kos­ten voor het hu­we­lijk. De kos­ten voor de lo­ca­tie re­gelt u zelf met de ei­ge­naar of be­heer­der.

Kosten van bijzondere aanvragen

Ad­mi­ni­stra­tief om­zet­ten van een ge­re­gi­streerd part­ner­schap in een hu­we­lijk € 69,10
Ver­zoek om ie­mand te be­noe­men tot trouw­amb­te­naar voor één dag** € 257
Ver­zoek om een lo­ca­tie aan te wij­zen tot trouw­lo­ca­tie** € 458,25

Trouwboekje (niet verplicht)

Het trouwboekje is verkrijgbaar in een kunststof en een rundlederen uitvoering.Als u trouwt in een gemeentelijke trouwzaal of op een trouwlocatie in de stad, dan is een trouwboekje naar keuze bij de prijs inbegrepen.

Kiest u voor een budgethuwelijk of een gratis huwelijk, dan betaalt u:

€ 27,90 voor een kunststof trouwboekje.
€ 35,10 voor een leren trouwboekje.

Betaling

Bij het vastleggen van de trouwdatum en -locatie moet u alle gemeentelijke kosten direct betalen. Het is de bedoeling dat u betaalt met uw pinpas. Contant betalen kan alleen als u niet kunt pinnen.

Geld terug bij annuleren?

In sommige gevallen krijgt u geld terug als u de ceremonie annuleert. Dit hangt af van het moment waarop u afzegt:

-Annulering meer dan 14 dagen van tevoren: u krijgt het volledige bedrag terug.

-Annulering 14 tot en met 8 dagen van tevoren: u krijgt u 50% van het bedrag terug.

-Annulering 7 dagen van tevoren of minder: u krijgt geen geld terug.

Kosten locatie

Trouwt u in een trouwzaal van de gemeente, dan zijn de kosten voor de locatie bij de prijs van de huwelijksvoltrekking inbegrepen. Kiest u voor een particuliere trouwlocatie, dan moet u zelf afspraken maken over de huur van de locatie. Die kosten komen bij de kosten voor de ceremonie.

Geen geld terug bij afwijzing verzoek tot trouwlocatie of trouwambtenaar

Doet u een aanvraag voor een trouwlocatie of trouwambtenaar voor één dag en wordt uw aanvraag afgewezen, dan krijgt u geen geld terug. De kosten zijn voor het in behandeling nemen van uw aanvraag.

Gratis trouwen

Alle stadsdelen hebben tijdstippen gereserveerd voor gratis trouwen. Wilt u daar gebruik van maken, plan uw huwelijk dan ruim van tevoren. Deze tijdstippen zitten vaak snel vol. Een gratis huwelijk vindt plaats in een gemeentelijke trouwzaal. De ceremonie is sober.

Copyright © 2023
Webdesign door Pixel Creation