Gemeente Amsterdam, stadsdeel West

Bos en Lommerplein 250
1055 EK Amsterdam

Trouwen in Amsterdam Stadsdeel West

Stadsdeel West bestaat uit de buurten Oud-West, Westerpark, Bos en Lommer en De Baarsjes. Elke buurt heeft z’n eigen karakter en er zijn veel bijzondere trouwlocaties zoals de Hollandse Manege, de Petruskerk en Het Sieraad. U kunt natuurlijk ook een verzoek indienen om te trouwen op een andere, zelfgekozen locatie.

Als u wilt trouwen, moet u eerst een Verklaring huwelijk afleggen (voorheen: in ondertrouw gaan). Daarna kunt u een datum vastleggen voor uw huwelijk. Bekijk hier de voorwaarden, tarieven en trouwlocaties.

In het kort

Als u in Amsterdam wilt trouwen, moet u drie dingen regelen bij de gemeente:

een Verklaring huwelijk afleggen (voorheen: in ondertrouw gaan)
een datum en locatie vastleggen
getuigen aanmelden

Verklaring huwelijk (voorheen: ondertrouw)

Minimaal twee weken voordat u gaat trouwen moet u uw huwelijk aankondigen bij de gemeente waar u wilt trouwen. Dat doet u met de Verklaring huwelijk. De verklaring is een jaar geldig.

Datum en locatie vastleggen 

In Amsterdam moet u persoonlijk langskomen om een datum en locatie vast te leggen voor uw huwelijk. Dat kan alleen op afspraak. U kunt dit combineren met het afleggen van de Verklaring huwelijk.

U kunt ook in Amsterdam trouwen:

Als u in een andere gemeente in Nederland woont.
Als u in het buitenland woont.
Als u niet de Nederlandse nationaliteit hebt.
Vriend of familielid als trouwambtenaar?

Wilt u uw huwelijk laten voltrekken door een familielid, vriend of kennis, dan kunt u hem of haar laten benoemen tot trouwambtenaar voor één dag.

Contactgegevens:

Voor algemene informatie belt u met 14 020 of mailt u naar info@west.amsterdam.nl. U kunt ook altijd even langskomen:
- Baarsjesweg 224 Stadsdeel West (voor trouwlocaties in Oud-west / Baarsjes en Westerpark)
- Bos en Lommerplein 250 (voor trouwlocaties in Bos en Lommer)
Uitgebreide informatie over kosten, trouwlocaties en Burgerzaken is te vinden op Amsterdam West

Voor de ceremonie zullen enkele formaliteiten geregeld moeten worden. Onze medewerkers kunnen u daarbij helpen. Ook kunnen zij aanvullende informatie geven over de diverse trouwlocaties en de mogelijkheden om op een eigen gekozen locatie te trouwen. Als u wensen heeft over de manier waarop de ambtenaar van de burgerlijke stand uw huwelijk voltrekt, kunt u deze kenbaar maken. Waar mogelijk houden ze daar dan rekening mee.

Wilt u trouwen of uw partnerschap laten registreren in een van de aangewezen  trouwlocaties, of op een eigen gekozen locatie? Dan moet u zelf contact opnemen met de eigenaar/verhuurder van de locatie voor  tijdstip, kosten enzovoorts. De afdeling Burgerzaken is uw aanspreekpunt voor de ambtelijke voorbereiding, de formaliteiten en de daadwerkelijke huwelijksvoltrekking. Burgerzaken verzorgt een ambtenaar en een bode voor het moment van de huwelijksvoltrekking (maximaal 1 uur). 

Eigen gekozen trouwlocaties

In stadsdeel West is het ook mogelijk om, binnen de stadsdeelgrenzen, op een eigen gekozen locatie te trouwen. U kunt een verzoek indienen bij de afdeling Burgerzaken om de plaats aan te wijzen als “gemeentehuis”. Om “gemeentehuis” te worden moet aan bepaalde eisen worden voldaan. Zo moet de eigenaar/verhuurder toestemming geven en de locatie moet veilig en openbaar zijn. Een ambtenaar van de burgerlijke stand zal na een verzoek de locatie bezoeken en ter plekke bekijken of aan alle voorwaarden wordt voldaan. De leges voor een dergelijke toetsing zijn € 302,-  Als een verzoek wordt afgewezen worden de leges niet terugbetaald. Bij akkoordbevinding wordt besloten de locatie aan te wijzen als “gemeentehuis” en kan er worden getrouwd.

Aangewezen trouwlocaties in Stadsdeel West

Oud-West De Vondelkerk
De Vondelkerk is een prachtig monument aan de rand van het Vondelpark. Deze neogotische kruisbasiliek werd in 1880 ingewijd. Na de Tweede Wereldoorlog ten tijde van de ontkerkelijking deed het parochiebestuur de kerk van de hand en werd hij niet langer gebruikt als kerk. Ernstig verval, het ontbreken van middelen voor restauratie en dreigende sloop bedreigden de Vondelkerk als rijksmonument in haar bestaan. Vele Amsterdammers betreurden deze gang van zaken en dat leidde in 1980 tot de oprichting van de stichting Vondelkerk. Deze stichting is er in geslaagd het gebouw een andere bestemming te geven. De Vondelkerk kreeg een kantoor bestemming voor bedrijven met een semi-culturele inslag. Sedert 1993 is de kerk in handen van het Amsterdams Monumenten Fonds om vervolgens in 2000 over te gaan naar haar rechtsopvolger Stadsherstel Amsterdam. De Vondelkerk beschikt over een prachtig interieur met ruimte voor 150 zitplaatsen en 250 receptieplaatsen. De ideale plaats voor een stijlvolle huwelijksceremonie.

De Hollandsche Manege
Aan de Vondelstraat, grenzend aan het Vondelpark, bevindt zich de monumentale toegangspoort van de Hollandsche Manege. Hierdoor betreedt u de oudste bestaande rijschool van Nederland. Het, in renaissance stijl opgetrokken, gebouw uit 1882 staat op de monumentenlijst en is in 1986 geheel gerestaureerd. Vanaf het ontstaan is het gebouw onafgebroken het domein van de ruitersport beoefenaar. Een unieke oase van rust in hartje Amsterdam. Binnen treft u een fraaie hoge rijbaan met balustrades en schitterende stucversieringen, deze ademen de grandeur en allure van vroegere tijden uit. Ook de foyer is een fraai stukje binnenhuis-architectuur met de passende versieringen zowel in hout als in stucwerk uitgevoerd. De Hollandsche Manege mag zonder twijfel gezien worden als een unieke romantische en zeer stijlvolle locatie voor uw huwelijksvoltrekking.

Amsterdam Marriott Hotel
Het Amsterdam Marriott Hotel is een prachtige locatie voor uw huwelijk en biedt u de keuze uit diverse zalen. Het is een Amerikaans Hotel met een stijlvolle, luxe inrichting en staat garant voor zeer goede service. Het hotel aan de Stadhouderskade heeft prachtig uitzicht op het Leidseplein en is gunstig gelegen ten opzichte van het aantrekkelijke centrum van Amsterdam. U kunt hier van alles regelen om uw huwelijksfeest tot een groot succes te maken.

NH Hotel Amsterdam Centre
Het NH-Hotel Amsterdam Centre biedt u alle faciliteiten voor een succesvolle huwelijksdag.
Buiten de huwelijksvoltrekking is er een veelheid aan mogelijkheden die “de dag van uw leven” tot een onvergetelijke zullen maken. Het NH-Hotel is gebouwd als spelershotel voor de Olympische Spelen in 1923. De binnentuin was vroeger het zwembad waar de Olympische sporters hun baantjes trokken.

Ook in deze binnentuin kunt u de huwelijksceremonie laten plaatsvinden. Het NH is een modern hotel, met een strakke maar sfeervolle inrichting.

Bos en Lommer De Petruskerk
Omgeven door de hoge kantoren van Teleport pronkt de Petruskerk als een oase aan de Spaarndammerdijk. Rond 1450 gebouwd, verwoest in 1572 door de Watergeuzen en weer opgebouwd in 1578; gerestaureerd in 1664 en sinds 1992 (na een laatste grote restauratie) in gebruik voor uiteenlopende activiteiten. Net als vroeger is het kerkje het middelpunt van het “dorpje” Oud-Sloterdijk. U kunt er o.a. trouwen, zoals de grootouders van Vincent van Gogh dat hier deden.

De Petruskerk is een trouwlocatie in Amsterdam waar u al dan niet aansluitend op de huwelijksvoltrekking een receptie, een diner en/of feest kunt geven. Dit kan verrassende en onverwachte mogelijkheden bieden.

Als u een dergelijke festiviteit in de kerk wilt houden, gelieve tijdig in overleg te treden met de beheerder / cateraar van de kerk.

Grand Café Fossa
Fossa – het Latijn voor gracht – ligt aan de Erasmusgracht. Een huiselijke sfeer met een mediterraans tintje. Deze locatie biedt allerlei mogelijkheden. De medewerkers van Fossa denken graag met u mee en kunnen passende mogelijkheden bieden voor ieder budget.

Pont 13
Pont 13 is een tot bar/restaurant omgebouwde veerpont die tot 1995 heen en weer voer over het Amsterdamse IJ. Vanaf 2005 heeft Pont 13 zijn ligplaats in het romantische gebied van de Westelijke Houthavens, waar havenindustrie steeds meer samen gaat met de groeiende creatieve industrie, culturele hotspots, nieuwe woningbouw en horeca. Elk jaargetijde een prachtige plek om te zijn, waar de skyline rondom gevuld wordt met beelden van havenindustrie, boten en nieuwe architectonische hoogstandjes. Maar vooral, veel ruimte; lucht, licht en water.

Kenmerkend voor Pont 13 is de ontspannen, huiselijke sfeer in combinatie met goed eten, met de Italiaanse slow-food beweging als inspirerend uitgangspunt. Voor uw trouwerij kan de keuken een feestelijke lunch of buffet verzorgen. Voor een receptie of borrel kan Pont 13 uiteraard ook overdag gebruikt worden.

De Bakkerswinkel
Bij de entree van de Westergasfabriek, bij de ophaalbrug, is de Bakkerswinkel gevestigd in het oude Regulateurshuis. Ingericht door Piet Hein Eek is de eigen sfeer van de Bakkerswinkel meteen te herkennen. Een grote ruimte met de grote leestafel in het midden en de vrolijk gekleurde banken rondom biedt plaats aan 50 gasten. Met mooi weer is het heerlijk zonnen op het grote terras, waar ook plek is voor ongeveer 50 personen. Op de zolder is er ruimte voor grote gezelschappen (maximaal 45 personen). De huwelijksceremonie kan worden gecombineerd met een ontbijt, brunch, lunch, thee en/of receptie. En natuurlijk altijd feestelijk aangekleed.

Rainarai Westergasfabriek
Rainarai huist in een prachtig monumentaal pand met terras aan de kade. Een nomadisch restaurant met een Algerijnse keuken, op aanvraag ook te huur voor feesten, evenementen en als trouwlocatie. Het restaurant biedt ook mogelijkheden voor catering. Natuurlijk wordt alles in stijl ingericht wat zal zorgen voor een onvergetelijke ervaring.

De Westerliefde
In lang vervlogen tijden werd vanuit hier de stad voorzien van energie. En ook nu spettert de energie ervan af: de Westerliefde en de omringende gebouwen van de WesterUnie worden veel verhuurd voor mooie feesten, beurzen en partijen. Het industriële karakter is bewaard gebleven: grote hallen, hoge ramen, houten vloeren. De WesterLiefde heeft een uitgebreid netwerk die uw huwelijksfeest van A tot Z kunnen verzorgen.

De Nassaukerk
Trouwen doe je in een echte kerk, ook als je niet gelooft. De Nassaukerk heeft een mooie en intieme kerkzaal waar iedereen kan trouwen. De kerkzaal uit 1927 is ontworpen in Amsterdamse School-stijl. De akoestiek is erg geschikt voor onversterkte muziek; piano en orgel zijn aanwezig.

Overzicht trouwlocaties Amsterdam

5&33 (art'otel amsterdam) 
A08 Events
Akhnaton
Amstelkerk (via Stadsherstel)
Amsterdam American Hotel
Amsterdam Arena
Amsterdam Boats B.V.
Amsterdam Boat Events
Amsterdam Marriott Hotel
Amsterdams Historisch Museum
Andaz Amsterdam Prinsengracht
Architectuurcentrum Amsterdam (ARCAM)
Arti et Amicitiae
Artis Party- en congrescentrum
Bark/Zeilschip Stedemaeght
Bethaniënklooster
Betty Asfalt Complex
Beurs van Berlage
Bijbelcentrum "Bij Simon de Looier"
Bijbels Museum
Bimhuis
Blijburg aan Zee
Blue°
Blueboat Company
Bo Cinq
Boeddha Tempel
Boerderij Langerlust
Boom Chigaco
Boot 10 Partyschepen
Bounty Zeilschip
Brouwerij De Prael
Brouwerij Troost
Burgers Patio
Buurtboerderij Ons Genoegen
C.M.A. - Zaal
Café Boulevard
Café De Ebeling
Café De Omval
Café De Parel
Café de Sluyswacht
Café Gruter
Café Pakhuis Wilhelmina
Café Restaurant Nel
Café 't Mandje
Café Vrijburcht
Café Restaurant Amstelhaven
Café Restaurant Blooker
Café Restaurant Veranda
Café Restaurant Polder
Café Restaurant Pompstation
Camping Zeeburg
Canal Company
Carré Koninklijk Theater
CBK Amsterdam
Classic Boat Tours
Clipper Stad Amsterdam
Club 8
Club Cinema Exclusive
Cobra Café
COC Amsterdam
Compagnie Theater
Conservatorium Hotel
Corvershof
Crea Café B.V.
Cristofori
De Badcuyp
De Bakkerswinkel
De Balie
De Bazel
De Buiksloterkerk
De Burcht van Berlage
De Duif (via Stadsherstel)
De Heeren van Aemstel
De Hoftuin
De Industrieele Groote Club
De Kleine Werf
De Kompaszaal
De Koning Party & Events
De Koningskerk
De La Mar
De Liefde
De Molen van Sloten
De nieuwe Boekhandel
De Nieuwe Liefde
De Oude Kerk
De Rederij
De Rode Hoed
De Roode Bioscoop
Desmet Studio's
De Taart van M'n Tante
De Westerkerk
Desmet Studio's
DOK Amsterdam
Dominicuskerk
Evangelisch Luthersch Diakonie
Eye 
Fifteen
Gare de L'est
Grachtenhuis
Grand Café Amstelhoeck
Grand Café Cinetone
Grand Café Fossa
Grand Café Frankendael
Grand Café Genieten
Grand Hotel Amrâth Amsterdam
Grand Hotel Krasnapolsky
Groot Melkhuis
Gummmbar
Hardrock Café
Het Amsterdams Lyceum
Het Gemeenlandshuis
Het Portierhuisje
Het Rijk van de Keizer
Het Sieraad
Hilda Salonboot
Hilton Hotel
Hollandsche Manege
Hortus Botanicus
Hotel Arena
Hotel De Hallen
Hotel Droog
Hotel Estheréa
Hotel NH Amsterdam Noord
Hotel Okura Amsterdam
Hotel Waldorf Astoria
Hotel Seven one Seven
Hotel the Dylan
Hotel de l'Europe
Hotel Pulitzer
House of Amsterdam
Huis Bartolotti
Huis met de Hoofden
Huis van Brienen
Huize Frankendael
IJ-Kantine
Intercontinental Amstel Amsterdam
Jeugdtheater de Krakeling
Jimmy Woo Club
Joods Cultureel Centrum
Keizer Culinair
Keizersgrachtkerk
Kerk de Bron
Kerk Zunderdorp
Kerkcentrum De Nieuwe Stad
Ketelhuis
Kinderboerderij de Werf
Kinderkookcafé
Koffiehuis KHL
Koninklijk instituut voor de Tropen
Korfbalvereniging Swift
Krijtmolen d'Admiraliteit
Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam
LLoyd Hotel
Maarten Luther Kerk
Machinegebouw Westergasfabriek
Macy's Haarlemmermeerstation
Miranda Paviljoen
MS de Jordaan
Museum Geelvinck Hinlopen Huis
Museum het Rembrandthuis
Museum Ons' Lieve Heer op Solder
Museum van Loon
Museum Willet-Holthuysen
Museumtramlijn
Nassaukerk
Nationale Opera en Ballet
Nautiek Vaaropleidingen Salve
NEMO
Nevel
NH Amsterdam Centre
NH Hotel de Doelen
NLstudio's
Nomads
Oecomenisch kerkcentrum De Drie Stromen
Olympische Stdion Amsterdam
Onze Lieve Vrouwe Kapel OLVBG
Oosterkerk
Oosterparkkerk
Oranjekerk
Oud-Katholieke Kerk van Amsterdam
Panama
Passengers Terminal Amsterdam
Peter Pappot
Petrus Kerk
Plantarium Amsterdam
Polanentheater
Pont 13
Posthoornkerk (via Stadsherstel)
Private Boat Tours
Proeflokaal 'In de Olofspoort'
Rainarai
Rederij Aemstelland
Rederij Amsterdam Boat Centre
Rederij Belle
Rederij Cruise with us
Rederij der Nederlanden
Rederij E-boats
Rederij Lieve Amsterdam
Rederij Lovers / Watertaxi
Rederij Nauticadam
Rederij 't Smidje
Rederij Vlaun
Rembrandt Tower Boardroom
REM Eiland
Renaissance Amsterdam Hotel
Restaurant Cedars
Restaurant Contra'73
Restaurant De Kas
Restaurant Einde van de Welreld
Restaurant Havenstad
Restaurant I-Grec
Restaurant In de Waag
Restaurant Le Garage
Restaurant NAP
Restaurant Puerto Pata Negra
Restaurantschip Odessa
Rijks Restaurant
Roeivereniging De Hoop
Roeivereniging Poseidon
Rosarium
Ruigoord Kerkje
Salsa 4 fun
Saskia's Huiskamerrestaurant
Scheepvaartmuseum A'dam, VOC Schip
Scheepswerf Kromhout (Stadsherstel)
Schellingwouderkerk
Schip Libelle
Schip Sailboa
Sea Palace
Singelkerk
Skypalace Amsterdam
Sociëteit van Roei- en Zeilveniging De Amstel
Sofitel Legend The Grand Amsterdam
Splendor Amsterdam
Stadsdeelhuis Noord
Stadsdeelhuis Oost
Stadsdeelkantoor Nieuw-West
Stadsdeelkantoor West
Stadsdeelkantoor Zuid
Stadsdeelkantoor Zuidoost
Stadsherstel Amsterdam N.V.
Stanislavski
Stichting Hugo Loijfveldhuis
Stoomschip Succes
Studio Westpoort
Studio/K
Sugarfactory
Supperclub
't Blauwe Theehuis
Tassenmuseum Hendrikje
The College Hotel
The Harbour Club
The Manor Hotel Amsterdam
The Tara
Theatercafé de Smoeshaan
tHuis aan de Amstel
Tolhuis
Trouwzalen Stadhuis
Tuschinski
Uilenburger Synagoge
Verbijsterend La Cuisine Francaise
Villa Amsteltrouw
Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
VOC Café Schreierstoren
Vondelkerk
Vrij-Katholieke Kerk Sint Gabriël
Vrijzinnig Centrum Vrijburg
Walls Art Gallery
West Indisch Huis (A matter of taste)
Westcord Art Hotel
Westerliefde
Westerunie
Witte Kerk van Holysloot
Wyndham Apollo Hoteel
Zeilschip de Titaan
Zuiderkerk

Tarieven 2020 (onder voorbehoud)

Aankondigen huwelijk en getuigen aanmelden

Het aankondigen van een huwelijk en het aanmelden en wijzigen van de getuigen is gratis. De eventuele kosten voor het aanleveren, vertalen en/of legaliseren van aanvullende (buitenlandse) documenten moet u wel betalen.

Gratis huwelijk

Locatie: gemeentelijke trouwzaal
Tijdsduur: maximaal 10 minuten
Kosten: geen
Geen toespraak

Maximaal 20 gasten (exclusief getuigen). Op sommige locaties is minder plek. Dit hangt af van de trouwzaal.

Budgethuwelijk

Locatie: spreekkamer
Tijdsduur: maximaal 10 minuten
Kosten: € 166,-
Geen gasten
Geen fotograaf
Geen toespraak

Bij de gemeente

Locatie: gemeentelijke trouwzaal
Tijdsduur: maximaal 60 minuten
Kosten: € 779,-. Dit is inclusief een trouwboekje naar keuze.
Het maximum aantal gasten hangt af van de capaciteit van de trouwzaal.

De trouwambtenaar neemt 2 tot 3 weken voor uw trouwdag contact met u op om uw wensen te bespreken.

Trouwlocatie in de stad

Ma-vr  08.00 - 18.00 € 740,-*
Ma-vr  18.00 - 08.00 € 959,-*
Za­ter­dag en zon­dag € 959,-*

* Dit zijn al­leen de ge­meen­te­lij­ke kos­ten voor het hu­we­lijk. De kos­ten voor de lo­ca­tie re­gelt u zelf met de ei­ge­naar of be­heer­der.

Kosten van bijzondere aanvragen

Administratief omzetten van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk € 67
Verzoek om iemand te benoemen tot trouwambtenaar voor één dag**  € 249,-
Verzoek om een locatie aan te wijzen tot trouwlocatie** € 444

** Wordt een verzoek afgewezen, dan krijgt u geen geld terug. De kosten zijn voor het in behandeling nemen van uw aanvraag.

Trouwboekje (niet verplicht)

Het trouwboekje is verkrijgbaar in een kunststof en een rundlederen uitvoering. Bij een trouwlocatie in de stad of in een gemeentelijke trouwzaal is een trouwboekje naar keuze inbegrepen.

Betaling

Bij het vastleggen van de trouwdatum en -locatie moet u alle gemeentelijke kosten direct betalen. Het is de bedoeling dat u betaalt met uw pinpas. Contant betalen kan alleen als u niet kunt pinnen.

Geld terug bij annuleren?

In sommige gevallen krijgt u geld terug als u de ceremonie annuleert. Dit hangt af van het moment waarop u afzegt:

-Annulering meer dan 14 dagen van tevoren: u krijgt het volledige bedrag terug.

-Annulering 14 tot en met 8 dagen van tevoren: u krijgt u 50% van het bedrag terug.

-Annulering 7 dagen van tevoren of minder: u krijgt geen geld terug.

Kosten locatie

Trouwt u in een trouwzaal van de gemeente, dan zijn de kosten voor de locatie bij de prijs van de huwelijksvoltrekking inbegrepen. Kiest u voor een particuliere trouwlocatie, dan moet u zelf afspraken maken over de huur van de locatie. Die kosten komen bij de kosten voor de ceremonie.

Geen geld terug bij afwijzing verzoek tot trouwlocatie of trouwambtenaar

Doet u een aanvraag voor een trouwlocatie of trouwambtenaar voor één dag en wordt uw aanvraag afgewezen, dan krijgt u geen geld terug. De kosten zijn voor het in behandeling nemen van uw aanvraag.

Gratis trouwen

Alle stadsdelen hebben tijdstippen gereserveerd voor gratis trouwen. Wilt u daar gebruik van maken, plan uw huwelijk dan ruim van tevoren. Deze tijdstippen zitten vaak snel vol. Een gratis huwelijk vindt plaats in een gemeentelijke trouwzaal. De ceremonie is sober.

Copyright © 2021
Webdesign door Pixel Creation