Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Zelf huurtoeslag stopzetten bij te veel inkomen door samenwonen?

Huurtoeslag kan een handige financiële ondersteuning zijn voor mensen met een lager inkomen. Echter, wanneer je gaat samenwonen, verandert je financiële situatie en kan het zijn dat jullie gezamenlijk te veel inkomen hebben om nog in aanmerking te komen voor huurtoeslag. Als je niet oppast, moet je zelfs naderhand huurtoeslag terugbetalen. In dit artikel bekijken we wanneer en hoe je zelf huurtoeslag kunt stopzetten als gevolg van veranderingen in je persoonlijke situatie.

Samen te veel inkomen voor de huurtoeslag

Wanneer je gaat samenwonen, wordt het gezamenlijk inkomen bekeken om te bepalen of je nog recht hebt op huurtoeslag. Als dit gezamenlijke inkomen boven een bepaalde grens komt, kan het zijn dat je geen recht meer hebt op huurtoeslag. Het is handig om je bewust te zijn van deze grens en de impact van het samenwonen op je financiële situatie.


Lees ook Wat kun je juridisch vastleggen bij samenwonen?


Door samenwonen hebben jullie samen teveel vermogen om huurtoeslag te mogen ontvangen

Naast inkomen wordt ook naar het vermogen gekeken. Als jullie samen te veel vermogen hebben, kan dit invloed hebben op de huurtoeslag. Dit vermogen kan voortkomen uit diverse bronnen, zoals spaargeld, beleggingen of een tweede woning. Het is belangrijk om te begrijpen hoe dit jullie recht op huurtoeslag beïnvloedt.

Verhuis je naar een koopwoning of huis in het buitenland?

Als je gaat samenwonen en bijvoorbeeld verhuist naar een koopwoning of een huis in het buitenland, heb je geen recht meer op huurtoeslag. In dit geval dien je zelfstandig je huurtoeslag stop te zetten, aangezien deze vormen van wonen niet in aanmerking komen voor huurtoeslag.


Lees ook Voor ’t eerst samenwonen? Dit bewaar je niet in de badkamer


Verhuist er 1 van jullie tijdelijk naar de gevangenis?

Een bijzondere situatie doet zich voor wanneer een van jullie tijdelijk naar de gevangenis gaat. Als de detentie korter dan een jaar duurt en je blijft ingeschreven staan op het oude woonadres, behoud je je recht op huurtoeslag. Duurt de detentie langer dan een jaar, dan dien je de huurtoeslag stop te zetten via de website van de Belastingdienst.

Als 1 van jullie overlijdt bij samenwonen, wat gebeurt er dan met de huurtoeslag?

Bij het overlijden van een van de samenwonende partners verandert de huurtoeslagsituatie. Het is handig om te weten wat er gebeurt met de huurtoeslag en welke stappen je moet ondernemen. De belastingdienst biedt specifieke informatie over dit scenario en hoe je de huurtoeslag kunt aanpassen na een overlijden. Meer weten? Raadpleeg de website van de belastingdienst voor meer informatie.

Tekst: Sanne van Bortel

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation