Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Welke vier samenlevingsvormen zijn er? 

Als je een volgende stap wil zetten met je partner, dan kan dat op veel verschillende manieren. Je kunt het direct serieus aanpakken, maar dat hoeft natuurlijk niet. In dit blogartikel beschrijven we alle verschillende samenlevingsvormen!

Samenwonen zonder samenlevingscontract

Heel veel stelletjes die niet samen een huis kopen, maar wel bij elkaar intrekken, kiezen voor samenwonen zonder samenlevingscontract. Dergelijke afspraken die je normaal gesproken in een samenlevingscontract opstelt, kun je ook mondeling maken. Mochten jullie daar niet zo goed in zijn, dan is een contract wel aan te raden. Hierover lees je in het volgende stukje meer.

Samenlevingscontract

Hierboven hadden we het al even kort over het samenlevingscontract. Dit contract wordt opgesteld door de notaris en behandelt zaken zoals verdeling van geld voor boodschappen, kleding, vaste lasten, etc. Maar ook: bankrekeningen, kosten voor opvoeden en verzorgen van eventuele kinderen, verdeling van bezittingen bij uit elkaar gaan en een verblijvingsbeding (wanneer je partner overlijdt). Je ziet: dit is direct een stukje serieuzer.

Geregistreerd partnerschap

Het geregistreerd partnerschap lijkt veel op een huwelijk. Het grootste verschil is dat een huwelijk beëindigd moet worden door een rechter, bij een geregistreerd partnerschap kan dat ook door een notaris of advocaat worden gedaan, mits er geen kinderen zijn. Je hebt de verplichting om voor elkaar te zorgen en wordt elkaars erfgenaam. Je kunt uiteraard nog wel zelf de regels en voorwaarden bepalen.

Trouwen

Last but not least: trouwen. De ultieme verbintenis. Ook hier gelden weer verschillende vormen. Voorheen was het standaard om in gemeenschap van goederen te trouwen, dat is nu niet meer het geval. Uiteraard kun je bij de notaris van alles laten aanpassen zoals jullie zelf willen, handig en prettig vinden. Wat begint bij samenwonen zonder samenlevingscontract waarbij je nog niet al te serieus hoeft na te denken over je toekomst, eindigt bij trouwen waarbij je elkaar letterlijk trouw zweert en van plan bent om voor altijd bij elkaar te blijven. Aan welke vorm zijn jullie toe?

Tekst: Sanne van Bortel

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation