Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Voorbeelden van huwelijkse voorwaarden & verrekenbedingen

Gaan jullie trouwen met huwelijkse voorwaarden? Dan is het goed om ook na te denken over het verrekenbeding. Wat dit is en welke varianten er zijn, leggen we je in dit artikel uit!

Periodiek verrekenbeding


Door het verrekenbeding deelt de partner die geen of bijna geen inkomen of eigen vermogen heeft, toch mee in het gezinsinkomen. Je kunt vastleggen welke inkomsten verrekend zullen worden. Met het periodiek verrekenbeding blijft jullie vermogen gescheiden terwijl jullie wel het inkomen samen delen dat verdiend wordt tijdens jullie huwelijk.

Vermogensverrekening


Je kunt er ook voor kiezen om de vermogensaangroei te verrekenen. Als jullie gaan trouwen komt jullie beider vermogen op papier te staan. De vermogensaangroei kun je aan elkaar verrekenen als jullie bijvoorbeeld een huis kopen, een eigen zaak starten of gaan scheiden. Krijgt één van jullie een grote erfenis of schenken de (schoon)ouders een mooi bedrag? Dan kun je ervoor kiezen om dit bedrag van verrekening uit te sluiten.

Finaal verrekenbeding


De verrekening vindt plaats als jullie gaan scheiden of als één van de partners overlijdt. Het gaat uit van een verdeling van het vermogen alsof jullie in gemeenschap van goederen zijn getrouwd. Je krijgt dan beide de helft van het vermogen, maar het is mogelijk om bepaalde goederen uit te sluiten.

Tekst: Daphne Doemges-Engelen
Copyright © 2023
Webdesign door Pixel Creation