Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Trouwen met of zonder notaris, wat is het verschil?

In Nederland kennen we verschillende huwelijksvormen, waarbij je niet altijd een notaris nodig hebt. Een notaris is altijd onafhankelijk en hoewel het sterk aan te raden is om altijd advies in te winnen bij een notaris, is het inschakelen van de notaris niet altijd verplicht en kan het je veel geld schelen als je het niet doet. In dit artikel leggen we je uit wanneer je wel of niet een notaris nodig hebt bij welke huwelijksvorm.

Je kunt wettelijk op verschillende manieren met elkaar trouwen in Nederland

Zoals we hierboven al aangaven, zijn er verschillende huwelijksvormen in Nederland. We sommen ze even kort op:

* Samenlevingscontract
* Geregistreerd partnerschap
* Burgerlijk huwelijk

Er bestaan meer huwelijksvormen, maar deze zijn vooral in het buitenland gebruikelijker dan in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan het groepshuwelijk, polyandrie of polygynie. We laten deze vormen buiten beschouwing omdat het in Nederland nauwelijks voorkomt.


Lees ook | Welke vier samenlevingsvormen zijn er?


Bij het samenlevingscontract is het inschakelen van een notaris niet verplicht. Bij het burgerlijk huwelijk en het geregistreerde partnerschap worden de rechten en plichten van het echtpaar wettelijk vastgelegd in een notariële akte. Je raadt: de notaris komt hier aan bod.

Trouwen zonder een notaris

Toch kun je wel trouwen zonder een notaris. Als je geen notaris bezoekt voordat je in het huwelijksbootje stapt, trouw je namelijk automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. In het kort betekent dat je persoonlijke bezittingen en schulden van vóór het huwelijk van jou blijven (en die van je partner van hem/haar). Gezamenlijke bezittingen en schulden die jullie tijdens het huwelijk kopen/maken, zijn van jullie samen.

Trouwen met notaris

Als je in volledige gemeenschap van goederen wil trouwen, dan zul je toch even naar de notaris moeten. Je moet dan namelijk precies op papier laten zetten wat je allemaal wil delen. De notaris kan tips en advies geven over wat verstandig is. Hierbij is hij/zij altijd onpartijdig.


Ga naar Notarissen


Kosten notaris

Wat een notaris kost ligt er geheel aan hoe specifiek jullie alles willen laten vastleggen (hoe meer uitzonderingen en regels, hoe meer tijd het kost om dit vast te leggen) en welke huwelijksvorm jullie kiezen. Laat je goed informeren over tarieven, elk notariskantoor hanteert eigen tarieven.

opvragen afschrift & inschrijven huwelijkse voorwaarden

Het opvragen van het afschrift van de huwelijkse voorwaarden is altijd kosteloos. De kosten voor het inschrijven van de huwelijkse voorwaarden in het huwelijksgoederenregister bedragen in 2022 iets meer dan tweehonderd euro. De notaris kan dit voor je doen, de kosten worden dan verrekend.


Ga naar Huwelijksgoederenregister



Tekst: Sanne van Bortel

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation