Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Op jezelf wonen, wat moet je regelen?

Als je samen gaat wonen of op jezelf gaat wonen, is er een aantal zaken dat je moet regelen. Denk aan je uitzet, bepaalde verzekeringen en een maandelijks budget waarmee je heel veel dingen moet betalen. In dit artikel lees je hoe je je goed voorbereidt op uit huis gaan.

Voor het eerst samenwonen


Als je voor het eerst gaat samenwonen of überhaupt voor het eerst op jezelf woont, zijn er wat dingetjes die je eerst moet regelen. Bekijk eerst eens wat jullie aan uitzet meenemen. De kans is groot dat jullie dingen dubbel hebben. Wat ga je doen met de dubbele spullen? Zorg dat je de essentiële huisraad compleet hebt voordat je verhuist. De rest kan je altijd later nog kopen. Het hoeft natuurlijk ook niet allemaal in één keer goed te zijn.

Verzekeringen voor eigen huis


Als je een eigen plekje huurt, is het verstandig om bepaalde verzekeringen af te sluiten. Handige verzekeringen zijn de inboedelverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering. Dan zijn je spullen verzekerd in geval van brand of waterschade. Schade die jij aanbrengt aan andermans spullen wordt vergoed door de aansprakelijkheidsverzekering.

Maak een huishoudbudget


Als je samenwoont, geef je ook samen geld uit. Misschien hebben jullie al een gezamenlijke rekening. Maak een begroting ofwel een budget voor elke maand. Op jezelf wonen kan namelijk duurder zijn dan je denkt. Het is dan fijn als je een buffer hebt om onvoorziene uitgaven op te vangen. Maak een budget voor de grootste uitgaven en bekijk na een paar maanden waar de kleine uitgaven het meest naar toe gaan.

Handige tips


Nu je moeder niet meer in de buurt is, zit je soms met vragen omtrent je huishouden. Hoe heet was ik mijn blouse, en kan ‘ie in de droger? Deze dingen staan gelukkig op de kaartjes in je kleding, tenzij je ze eruit geknipt hebt natuurlijk. Eén van de meest gestelde vragen onder mensen die voor het eerst uit huis gaan is of iets in de koelkast bewaard kan worden. Kruiden, bepaalde groenten en fruit kan je beter niet in de koelkast doen. Twijfel je? Je ouders zijn gelukkig slechts een belletje verderop.

Tekst: Sanne van Bortel
Copyright © 2023
Webdesign door Pixel Creation