Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Ongelukkig getrouwd? Welke geldzaken moet je regelen bij een scheiding?

Ben je ongelukkig getrouwd en wil je een echtscheiding? Een grote beslissing waarbij veel komt kijken. In dit artikel vertellen we je welke zaken je moet regelen.

Kinderalimentatie of partneralimentatie bij echtscheiding

De kans bestaat dat je kinderalimentatie of partneralimentatie moet gaan betalen als je een scheiding aanvraagt. Dat komt door de onderhoudsplicht die je hebt. Ook al ben je gescheiden, dan ben je nog verplicht om financieel voor je kinderen en ex-partner te zorgen. Lees meer over partneralimentatie en kinderalimentatie.


Lees ook Ongelukkig getrouwd? Op deze manieren kan je scheiden


Bankzaken bij scheiding

Van elkaar scheiden brengt ook gevolgen voor je bankzaken. Je hebt in de jaren dat je getrouwd was veel met elkaar gedeeld, misschien meer dan je aanvankelijk dacht. Gebruik onderstaande lijst om alles zorgvuldig na te lopen en goed te regelen:
* Gezamenlijke spaarrekening
* Gezamenlijke betaalrekening (en/of rekening)
* Internetbankieren
* Creditcard
* Rekening(en) voor de kinderen
* Verzekering(en)
* Hypotheek
* Banksparen/lijfrenterekening
* Beleggingsrekening/-verzekering
* Leningen/krediet

Toeslagen en belasting

Na een scheiding zal je (gezamenlijke) inkomen veranderen, en daarmee ook je toeslagen. Niet iets waarop je zit te wachten tijdens het scheidingsproces. Bekijk goed welke toeslagen veranderen na een scheiding en regel het op tijd.


Lees ook Is een notaris bij trouwen verplicht?


Bijstand of uitkering na scheiding

Heb je momenteel een uitkering of krijg je bijstand? Na de scheiding kan het bedrag dat je ontvangt veranderen. Check dit goed van tevoren zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Verzekeringen aanpassen als je gaat scheiden

Ook gezamenlijke verzekeringen veranderen als je uit elkaar gaat. Denk aan woonverzekeringen, reisverzekeringen en aansprakelijkheidsverzekeringen, maar ook aan je energiecontract en andere zaken.

Zeker weten dat je niets over het hoofd ziet met het regelen van alle zaken omtrent de scheiding? Bekijk hier handige lijstje van Independer omtrent verzekeringen aanpassen na een scheiding.

Een scheiding is geen eenvoudig proces. Veel sterkte en succes met het regelen van alle zaken. We wensen je alle goeds toe!

Tekst: Sanne van Bortel

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation