Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Jouw levensverzekering & trouwen, hoe zit het?

Laatst hadden we het al even over belastingzaken omtrent trouwen, in dit artikel hebben we het over iets anders belangrijks: je levensverzekering. Verandert er iets als je gaat trouwen? En hoe zit het als je gaat scheiden? We leggen het allemaal uit!

Voorwaarden levensverzekering

Samenwonen heeft geen gevolgen voor je levensverzekering, maar bij trouwen kan dat wel het geval zijn. Dat ligt eraan op welke manier je trouwt: op huwelijkse voorwaarden of in gemeenschap van goederen? In het eerste geval verandert er namelijk niks, tenzij je dit zelf wenst te veranderen. Jouw levensverzekering blijft jouw eigendom.

Je raadt het misschien al; als je trouwt in gemeenschap van goederen, dan wordt de levensverzekering onderdeel van het gemeenschappelijk vermogen van je partner. Hoewel het niet 't meest leuke onderdeel is om te regelen, is het dus wel erg belangrijk om hier goed over na te denken.

De begunstigde is degene die de uitkering krijgt in geval van overlijden. Laten we hopen dat het nog lang niet zo ver is, maar degene die jij op plek nummer één zet, krijgt dus de uitkering. Je kunt meerdere personen op de eerste plek zetten, onder hen wordt dan de uitkering verdeeld. Voldoet er niemand aan de beschrijving die op plek 1 staat (bijvoorbeeld: de echtgenoot/echtgenote van verzekeringnemer)? Dan gaat de uitkering automatisch naar degene die op plek 2 staat.

Wat te doen met levensverzekering bij scheiding?

Als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, dan valt de levensverzekering dus onder het gemeenschappelijk bezit. Dat legden we hierboven al even kort uit. Je moet dan afspraken maken met je ex-partner over de verdeling. Dat hoeft niet direct tijdens de scheiding, het kan ook later worden geregeld. De Belastingdienst vertelt je of jullie de verzekering zonder fiscale gevolgen kunt delen, maar dit kun je ook met je eigen verzekeringsadviseur bespreken.

Onder huwelijkse voorwaarden getrouwd? Dan hoef je de verzekering niet te delen als je de enige verzekeringnemer bent. Wel is het verstandig om te kijken naar je begunstigde. Is dit je ex-partner? Dan wil je dit natuurlijk misschien veranderen.

We hopen dat het nu iets duidelijker is omtrent trouwen en je levensverzekering!

Tekst: Sanne van Bortel

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation