Huwelijk goed beginnen met huwelijkse voorwaarden

Het opstellen van huwelijkse voorwaarden is niet bepaald leuk om te doen, soms zelfs een tikje ongemakkelijk, maar het is wel heel erg belangrijk. In de huwelijkse voorwaarden staan een aantal standaard zaken en soms een beetje bijzondere zaken...

Bijzondere huwelijkse voorwaarden


De meeste standaard zaken worden altijd geregeld in de huwelijkse voorwaarden, zoals wat er gebeurt bij een scheiding of overlijden van één van de twee partners. Er zijn echter bruidjes die net iets meer geregeld willen hebben en stellen extra voorwaarden op, zoals een vreemdgaan-clausule. Mocht één van de partners vreemdgaan, dan worden er specifieke stappen gevolgd om een vervelende scheiding te voorkomen. Een ander gek voorbeeld is huwelijkse voorwaarden rondom een eventuele zwangerschap. Een anonieme bruid wilde niet per sé kinderen, maar haar partner wel. Ze stemde in met de kinderwens, onder een aantal voorwaarden. Ze mocht stoppen met haar baan tot drie jaar na de geboorte van het kind en haar echtgenoot moest een personal trainer inhuren. Dit stond in de huwelijkse voorwaarden en moest haar echtgenoot tekenen voordat ze gingen trouwen.

Financiële voorwaarden in huwelijkscontract


Sommige bruidsparen kiezen voor een specifieke regeling omtrent financiën. Ook dit onderwerp is niet gemakkelijk te bespreken, maar eenmaal afgevinkt is het erg fijn om de zaakjes op orde te hebben. Zo wil niet iedereen al het geld dat ze hebben met elkaar delen en spreken ze af om nog een eigen spaarrekening te houden. Ook bij een eventuele scheiding spreken ze af dat ze niet al hun geld 50/50 hoeven te verdelen, alleen het geld op de gezamenlijke rekening.

Huwelijkse voorwaarden over ruzie maken


Niet alle stellen zijn goed in duidelijke communicatie. Ze hebben snel ruzie en weten niet goed hoe ze het bij kunnen leggen. Huwelijkse voorwaarden omtrent ruzie maken is dan geen gek idee. Eén stel sprak met elkaar af om voor elke ruzie een uur therapie te nemen. Ook namen ze één keer per maand de tijd om een cursus of workshop te volgen over heldere communicatie en woedebeheersing.

Huwelijkse voorwaarden over klusjes


We kennen allemaal de struggle waarbij je echtgenoot niet zoveel in het huishouden doet als we zouden willen. Eén bruidje pakte het slim aan: ze liet in de huwelijkse voorwaarden zetten dat haar man en zij de huishoudelijke taken evenredig zouden verdelen, elke week weer. Lukte dat niet, dan moet haar echtgenoot vijftig euro betalen voor elke week dat hij minder in het huishouden deed. Na twee jaar huwelijk heeft ze bijna 2500 euro verdiend. De wekelijkse klusjes werden ineens een stuk minder vervelend!

Geschreven door Sanne van Bortel
Copyright © 2018
Webdesign door Pixel Creation