Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Het verhaal achter Chinese sterrenbeelden

Heb je je ooit afgevraagd hoe de Chinese sterrenbeelden aan hun dieren kwamen? Daar zijn verschillende verhalen over te vinden, afhankelijk van het land waarbij je de sterrenbeelden opzoekt. Wij vertellen hier één versie van de verhalen.

Ontstaan van Chinese sterrenbeelden

Hoe het verhaal ook is verteld, de dieren van de Chinese sterrenbeelden worden gebruikt om dagen, uren en maanden aan te geven, elk met z’n eigen karakteristieke trekjes. De uren tussen elf en één uur ’s nachts horen bij de rat, omdat ratten rond dit tijdstip op zoek gaan naar eten. De karakters van de sterrenbeelden horen ook bij het karakter van de mensen die geboren zijn in het jaar van een sterrenbeeld. Zo is een varken bijvoorbeeld nooit het middelpunt van de aandacht, maar zullen ze wel snel actie ondernemen wanneer anderen alleen maar grootspraak hebben. Hoe dan ook, hieronder lees je één van de versies van het verhaal over het ontstaan van de dieren van de Chinese sterrenbeelden:

Keizer van hemel en aarde

Toen de keizer van de hemel en de aarde besloot dat het handig was om de seizoenen te meten, wendde hij zich tot het dierenrijk om hulp. Elk jaar van de 12-jarige cyclus van de kalender zou gemarkeerd worden met een dier. Veel dieren waren enthousiast en dat was ook het probleem – er waren teveel kandidaten. Iedereen wilde een plekje als sterrenbeeld. Er volgde een wedstrijd, de twaalf winnaars kregen een plek.

De opdracht leek simpel: alle dieren moesten een rivier met een bijzonder sterke stroming oversteken. De eerste twaalf die de overkant bereikten, zouden een plekje winnen. Voor sommige dieren was de taak eenvouding, anderen moesten hulp vragen aan hun vrienden. De kat en de rat, beiden slechte zwemmers, vroegen hulp aan de os. Ze wilden op zijn rug meeliften, zodat ze alledrie konden finishen. De os stemde graag in. Hoewel de os traag was, was hij een sterke zwemmer en liep hij al gauw voorop.

De Rat

De kat en de rat waren blij met de os, maar de rat wilde verzekerd zijn van een plek en duwde de kat van de rug van de os af, het water in. Eenmaal op de oever aangekomen, behaalde de rat de eerste plek en de os de tweede plek.

Vlak na hun volgende de tijger. Moe van het zwemmen tegen de stroming in, maar blij op om een derde plaats te eindigen. Daarna kwam het konijn op de vierde plaats, hoewel niet ongedeerd. Het moest van steen naar steen springen en maakte een misstap. Gelukkig kon hij op een drijvend stuk hout klimmen en werd door de wind naar de oever gevoerd.

De Draak

Vervolgens kwam de draak, die moeiteloos door de wolken zweefde om op de oever te landen. De keizer was echter niet blij, want hij vond dat de draak gefaald had. De draak had immers het voordeel dat hij kon vliegen. De keizer eiste een verklaring van de draak. De liefdadige draak legde uit dat hij vertraging opgelopen was omdat hij een boer had geholpen een vuur te doven in zijn veld en het konijn had geholpen naar de oever te blazen. Geroerd door de liefdadigheid van de draak gaf de keizer hem een vijfde plek.

Toen kwam het paard de rivier uit galopperen, vastbesloten om een zesde plek in te nemen. Hij schrok echter toen de slang omhoog kwam glibberen. Het paard steigerde waardoor de slang een zesde plek veroverde en het paard de zevende.

Niet lang daarna volgden de schapen, geiten en hanen. De drie hadden samengewerkt om de rivier over te steken op een vlot. Eenmaal aan land vonden de haan en de aap dat de schapen een achtste plek verdienden, omdat ze voor veel rust hadden gezorgd toen de rest tijdens de reis in paniek raakten. De haan en de aap eindigden op een negende en tiende plek.

Al gauw zag de rest een hond verschijnen. Dit was de beste zwemmer van de groep, dus iedereen had verwacht dat de hond een zekere winnaar was. Maar de hond had veel te veel plezier met het spelen in het water dat het niet meer dacht aan de wedstrijd.

Jaar van het Varken

Vol ongeduld wachten de elf winnaars op de laatste winnaar van de wedstrijd. Wie zou het worden? Plots klonk er een luide knor. Het varken, hongerig geworden van het oversteken, had naar eten gezocht en had even een dutje gedaan. Vanwege alle commotie schrok het wakker en was het bang dat er geen plekjes meer vrij waren. Het varken werd de twaalfde winnaar.

De kat, aan de verkeerde kant aangespoeld, keek van een afstand verbitterd toe hoe de keizer zijn kampioenen koos. De kat zon op wraak en sindsdien zijn katten de vijanden van ratten.

Tekst: Sanne van Bortel

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation