Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Heeft trouwen invloed op toeslagen? | Belasting

Niet het leukste onderwerp, maar zeker wel belangrijk als je gaat trouwen: belastingzaken. In hoeverre heeft trouwen invloed op belastingzaken? Wat gaat er allemaal veranderen? Wij bespreken in dit artikel enkele situaties.

Wij gaan trouwen en wonen nog niet samen

Het zou de Belastingdienst niet heten als ze niet voor elke situatie een andere regeling hadden getroffen en daarom beginnen we dus maar bij de situatie waarbij je nog niet samenwoont, maar wel gaat trouwen. In dit geval wordt jouw partner je toeslagpartner, zoals dat zo romantisch heet. Je krijgt samen toeslag. Dat betekent dat het inkomen en vermogen van je partner mee wordt geteld. De toeslag kan daardoor hoger of lager uitvallen. Bij huurtoeslag moet je partner op hetzelfde adres wonen, als dat nog niet het geval is dan verandert er ook nog niks aan de hoogte van de huurtoeslag. Nadat je bent getrouwd, geeft de gemeente de veranderingen door aan de Belastingdienst.

We wonen al samen en gaan trouwen

Als jullie al toeslagpartners waren, dan verandert er niks. Zo niet, dan worden jullie toeslagpartners van elkaar en geldt eigenlijk hetzelfde verhaal als we hierboven al vertelden. Je wordt toeslagpartners vanaf de eerste maand nadat je getrouwd bent, of vanaf de trouwdag als die op de 1e van de maand viel.

Samenlevingscontract afsluiten

Ook als je een samenlevingscontract afsluit, dan wordt je partner je toeslagpartner (als dit nog niet het geval was). Vanaf het moment dat je het contract tekent en op hetzelfde adres woont, ben je elkaars toeslagpartner. Het gaat in vanaf de 1e datum nadat beide zaken geregeld zijn.

In alle gevallen ontvang je bericht van de Belastingdienst als je toeslag verandert. Dat gaat dus (gelukkig) nooit zonder waarschuwing.

Meer lezen over belastingzaken omtrent trouwen? Bekijk ook eens onze andere artikelen!

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation