Heeft trouwen belastingvoordeel?

Trouwen doe je uit liefde natuurlijk. Wist je dat een huwelijk ook gevolgen heeft voor de hoeveelheid belasting die je betaalt? In dit artikel leggen we je uit wat het belastingtechnisch voor gevolgen heeft om te trouwen.

Trouwen is fiscaal voordelig?


Door te trouwen worden jij en je partner fiscale partners. Je hoeft jullie huwelijk of het feit dat jullie gaan samenwonen en een geregistreerd partnerschap hebben, overigens niet aan de Belastingdienst door te geven; dat doet de gemeente voor je! Het is niet zo eenvoudig om te zeggen of een huwelijk een belastingvoordeel voor je oplevert. Als fiscale partners doe je samen je aangifte inkomstenbelasting, maar dit kan zowel in je voordeel als nadeel uitpakken, financieel gezien.

Wanneer ben ik fiscaal partner?


Als fiscaal partners doe je samen aangifte en mag je inkomsten en aftrekposten verdelen, zoals onder meer aftrekposten van het huis, uitgaven voor specifieke zorgkosten of giften. Je bent elkaars fiscale partner vanaf het moment dat je bent getrouwd of een geregistreerd partnerschap aangaat. Als jullie al samenwoonden in het jaar voor de trouwdatum, dan zijn jullie al fiscale partners vanaf de dag dat jullie samen op hetzelfde adres ingeschreven stonden.

Belastingdienst en je huisgenoot


Fiscaal partners kun je ook zijn met iemand anders dan je geliefde. De Belastingdienst gaat uit van samenwonen met een huisgenoot als jullie op hetzelfde adres staan ingeschreven bij de gemeente, maar er gelden diverse voorwaarden om fiscaal partner van elkaar te kunnen zijn. De site van de belastingdienst geeft meer details hierover.


Tekst: Daphne Doemges-Engelen

Copyright © 2021
Webdesign door Pixel Creation