De goedkoopste notaris?

Wanneer je gaat trouwen, een samenlevingscontract of andere voorwaarden op laat stellen door de notaris, kan het lonen om eens flink bureau-onderzoek te doen naar de goedkoopste notaris. Maar moet je dat wel willen, de allergoedkoopste notaris?

goedkoopste notaris kosten

Notariskosten


Het gekke aan het inschakelen van een notaris is dat er geen vaste tarieven bestaan. Notarissen mogen zelf bepalen wat zij vragen voor het opstellen van een akte of contract. Er wordt dus ook vrij geconcurreerd tussen de kantoren en zelfstandige notarissen. Vanzelfsprekend variëren de notariskosten dan ook behoorlijk. Het kan lonen om online een paar uur te steken in het vergelijken van notariskosten. Probeer echter niet alleen te kijken naar de prijs, maar let ook op wat er precies geregeld wordt, wat de voorwaarden zijn en of de zaken na het ondertekenen van een dergelijk contract of voorwaarden ook echt goed geregeld zijn voor een lange tijd. Goedkoop kan namelijk duurkoop worden als het toch niet goed geregeld blijkt te zijn.

Goedkoopste notaris


Sinds een aantal jaar bestaat er een website waarop je gemakkelijk en snel notarissen kan vergelijken. Handig, maar bedenk ook zelf waar een notaris aan moet voldoen. Een notaris moet een universitaire studie Nationaal Recht hebben afgerond, zes jaar praktijkervaring hebben als kandidaat-notaris en een beroepsopleiding Notariaat hebben voltooid. Bovendien moet de notaris onpartijdig zijn: bij het opstellen van een contract of voorwaarden mag hij/zij geen partij kiezen voor één van jullie. Ook de geheimhoudingsplicht hoort bij het vak.

Notaristelefoon


Zit je met een aantal vragen waarop je antwoord wil hebben voordat je echt naar een notaris stapt? De notaristelefoon kan al je vragen beantwoorden, het is de publieksinformatielijn van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie. Algemene vragen over erfenissen, testamenten, schenkingen, het kopen van een woning, huwelijkse voorwaarden, enzovoorts worden hier behandeld. Bij ingewikkelder vragen word je doorverwezen naar een notaris. Zo kan je jezelf goed voorbereiden zodat je weet wat er allemaal in de huwelijkse voorwaarden naar voren komt en hoe jullie alles willen regelen!

Geschreven door Sanne van Bortel
Copyright © 2018
Webdesign door Pixel Creation