Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Gemeenschappelijke bankrekening openen? Laat je goed informeren!

Jullie zijn super verliefd en het voelt heel goed. Dan komt op een gegeven moment het idee om samen een gemeenschappelijke bankrekening te openen. Handig natuurlijk. Maar laat je voordat je deze stap zet, wel goed informeren. Lees dit artikel en je weet waar je aan moet denken!

Gemeenschappelijke rekening openen

Een gemeenschappelijke rekening openen gaat tegenwoordig heel eenvoudig en snel online. Natuurlijk staat voorop dat jullie beiden achttien jaar of ouder zijn. Jullie tekenen beiden dat jullie akkoord zijn met het openen van de rekening.

De regels bij samenwonen

Als je samen in één huis gaat wonen, is een gezamenlijke rekening heel handig. Van die rekening kun je bijvoorbeeld de vaste lasten betalen, zoals de huur of hypotheek en gas, water en licht. Zijn jullie niet getrouwd of hebben jullie geen samenlevingscontract en willen jullie de rekening weer opheffen? Dan wordt het geld in principe naar verhouding van ieders inbreng onder jullie twee verdeeld.

De regels als je getrouwd of geregistreerd partnerschap

Hebben jullie elkaar het ja-woord gegeven of zijn jullie een geregistreerd partnerschap aangegaan? In geval van gemeenschap van goederen wordt het geld als jullie uit elkaar gaan eerlijk verdeeld: jullie krijgen ieder de helft, of volgens de afspraak die jullie hier vooraf over hebben gemaakt.

Partner met jullie geld er vandoor

Door een gezamenlijke rekening kunnen jullie beiden geld van de rekening opnemen en storten. Je hebt dus dezelfde rechten, maar ook verantwoordelijkheden. Staan jullie in de min, dan is dat ook jullie gezamenlijke probleem! Heeft je partner een gat in de hand? Stel dan een opnamelimiet in. Zo voorkom je dat er teveel geld in één dag opgenomen kan worden.

Maak samen duidelijke afspraken hierover

Bespreek goed wat jullie wel en juist niet van de gezamenlijke rekening willen betalen. Die romantische zomervakantie bijvoorbeeld wel, maar een nieuwe wielrenfiets voor één van jullie misschien niet? Misschien betaal je het weekendje weg dat je met een vriend(in) onderneemt ook liever van je eigen rekening. Het is helemaal jullie keus. Maar als je het vooraf bespreekt, voorkom je onnodige discussies.

Tekst: Daphne Doemges-Engelen

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation