Financiën: dit moet je weten als je gaat trouwen

Een gesprek over jullie financiën is misschien niet altijd even leuk, maar het maakt jullie relatie vele malen sterker als jullie hier open over kunnen zijn. Dat betekent ook over eventuele schulden. Als je gaat samenwonen of gaat trouwen, kunnen je ideeën over geld veranderen. Lees er alles over in dit artikel.

Ideeën over geld veranderen na trouwen


Voor veel stelletjes, samenwonend of niet, is geld een manier om hun huidige leven te ondersteunen. Ze werken zodat ze de huur kunnen betalen en leuke dingen te kunnen doen. Een meerjarenplan is er nog niet echt. Zodra je gaat trouwen, of eigenlijk al zodra je ten huwelijk bent gevraagd, veranderen je gedachten over geld. De bruiloft moet betaald worden en daarna willen jullie graag een huis kopen. En wie weet, enkele jaren daarna willen jullie graag een gezinnetje stichten. Allemaal plannen voor de lange termijn, waarbij je goed over je financiën moet nadenken.

financiën regelen samen sterk

Samen sta je financieel sterker


Als je gaat trouwen, kiezen sommige stelletjes ervoor om hun geld samen te voegen. Dat hoeft niet per se natuurlijk, maar een gezamenlijke rekening is wel erg handig. Bovendien bundel je als het ware jullie krachten. Grotere dromen kunnen nu werkelijkheid worden, maar ook een tegenvaller komt nu minder hard aan.

schulden notaris trouwen

Omgaan met schulden van je partner


Het kan best zijn dat je partner een schuld heeft of misschien heb je er zelf nog eentje. Als je trouwt, hoef je niet de schulden met elkaar te delen, hoewel je daar wel voor kunt kiezen. Het is een belangrijk punt waarover je goed moet kunnen praten en je moet eerlijk kunnen zijn of je een schuld wel wil delen met iemand. Een schuld beperkt natuurlijk wel je (gezamenlijke) vermogen en de mogelijkheid om leuke dingen te kunnen doen.

notaris regelen

Eerlijkheid over financiën


We zeggen het heel vaak, maar communicatie is het allerbelangrijkste in een relatie. Dat geldt ook voor eerlijkheid en transparantie over je financiën. Het is belangrijk en handig om van elkaar te weten waar elke maand veel geld naartoe gaat. Misschien is het nodig om enkele aanpassingen te doen om zo samen tot jullie spaardoel of verwerkelijking van jullie droom te komen, zoals een mooi huisje.

Geschreven door Sanne van Bortel
Copyright © 2018
Webdesign door Pixel Creation