Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Dresscode aangeven op de trouwkaart voor je bruiloft

Vind je het belangrijk dat de gasten op jullie trouwdag stijlvol gekleed gaan, dan kun je op de uitnodigingskaart een dresscode vermelden. Een dresscode is een verzoek aan jullie gasten om een bepaald type kleding te dragen. Verplicht zijn ze dat echter niet. Als jullie gasten op dezelfde, formele wijze gekleed gaan, staat dat extra feestelijk en stijlvol.

Gasten die de gevraagde kleding niet zelf hebben kunnen die vaak voor een redelijk bedrag huren. Daarmee blijven de kosten binnen de perken. Ben je er niet zeker van of een dresscode door jullie gasten op prijs wordt gesteld, vraag een aantal van hen dan naar hun mening en bepaal daarna wat je doet. Er zijn verschillende dresscodes, met als bekendste: jacquet, white tie, black tie, tenue de ville en pink tie. We zetten ze even voor je op een rijtje

Jacquet

De meest formele dresscode, het jacquet, staat voor een lange, zwarte jas met rond weggesneden voorpanden en een gestreepte broek zonder omslag. Je draagt er een wit, niet gesteven, overhemd onder met blinde knoopsluiting en dubbele manchetten. Daarop een grijze, zwarte of witte das en een grijs vest. Aan je handen grijze glacé of suède handschoenen, op je hoofd een grijze of zwarte hoge hoed en aan je voeten gladde zwarte veterschoenen. Wil je dat jullie gasten in jacquet verschijnen, dan moet de bruidegom dat ook doen. Dat niet alleen, ook de wederzijdse vaders, getuigen, ceremoniemeester en de beste vrienden van de bruidegom moeten dan een jacquet dragen. Let op: een jacquet draag je alleen overdag. Voor aanvang van het diner (in elk geval vóór zes uur ’s avonds) moeten de bruidegom en de mannelijke gasten zich dus verkleden. Vrouwelijke gasten gaan gekleed in een feestelijk mantelpakje (deux pièces) met eventueel een hoed. Een elegante cocktailjurk kan ook. Daarbij bijpassende sieraden, schoenen en tas.

White tie

De dresscode white tie staat voor chique avondkleding die niet eerder dan na zes uur ’s avonds wordt gedragen. Bij white tie dragen de heren een zwart of grijs rokkostuum met daaronder een wit vest, een wit overhemd en een wit vlinderstrikje. Aan de voeten zwarte lakschoenen en lange zwarte sokken. De dames gaan gekleed in een lange avondjurk die best wat bloot mag laten zien, lange handschoenen tot over de elleboog (niet verplicht), een bijpassend klein tasje en mooie hoge hakken. Sieraden mogen in overdaad worden gedragen.

Black tie

Bij de dresscode black tie dragen de heren een zwarte of donkerblauwe smoking met daaronder een helderwit overhemd met opstaand boord, blinde knoopsluiting, dubbelgeslagen manchetten en een zwarte of donkerblauwe vlinderstrik (let op: de opstaande punten van het overhemd horen achter het vlinderstrikje). Aan je voeten draag je zwarte lakschoenen en zwarte sokken. De dames gaan steeds vaker gekleed in een korte cocktailjurk, maar lang mag natuurlijk ook. Daaronder mooie pumps of open schoentjes met hakje. Sieraden mogen in overdaad worden gedragen. Als tasje een clutch.

Tenue de Ville

Tenue de Ville staat voor nette kleding voor overdag. Heren dragen een net, effen, donkerblauw, grijs tot zwart pak. Liever geen bruin, want: when a man goes to town, he never wears brown. Daaronder een overhemd dat van een lichtere kleur moet zijn dan het pak en een rustige, subtiele, stropdas. Aan de voeten brogues. De dames kunnen het beste een nette jurk, een deux-pièces (kan ook met broek) of een combinatie van een rok en bijpassend jasje dragen. De tas bij voorkeur niet te opvallend en aan de voeten nette schoenen met een (half hoge) hak of mooie laarzen.

Pink tie

Bij pink tie mogen je gasten dragen wat ze willen, het maakt niet uit wat. Iets in de kleur roze dragen is wel gewenst. Draag daarom een roze stropdas, trek een roze jurkje of mantelpakje aan of draag accessoires in de kleur roze. Maar, er is niets verplicht. Je bent volledig vrij in je keuze.

En verder

Op een bruiloft gaat alleen de bruid (en eventueel haar moeder) in het wit gekleed. Als gast in witte kleding verschijnen is dan ook not done. Tenzij dat als dresscode op de uitnodigingskaart vermeld staat natuurlijk.Zijn er bruidsmeisjes op jullie trouwdag, dan is het gebruikelijk om hun kleding af te stemmen op de bruidsjurk. De kleding van de bruidsjonkers stem je af op het kostuum van de bruidegom.

Geschreven door Pim Kisjes

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation