Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Trouwen in de Gemeente Zoetermeer

Gemeente Zoetermeer
Engelandlaan 502
2711 EB Zoetermeer

Trouwen in Zoetermeer

Eigentijds of klassiek

Uw bruiloft wordt hopelijk een dag om nooit te vergeten. De feestelijkheden, liefde en vrolijkheid maken de dag dat u elkaar het ja-woord geeft tot een heel bijzondere. Elk jaar kiezen ongeveer 400 paren voor een huwelijksvoltrekking of partnerschapsregistratie in de gemeente Zoetermeer. Niet verwonderlijk, want onze stad biedt vele mogelijkheden om er een onvergetelijke dag van te maken. De oude kern van wat vroeger het boterdorp Zoetermeer was, ademt een sfeer van traditie en romantiek. Voor wie iets anders wil, vormt modern Zoetermeer met zijn eigentijdse architectuur een heel verrassende achtergrond voor een feestelijke dag.

Of wat dacht u van een fotoreportage in het natuurgebied het Noord Aa aan de rand van de stad? Wilt u trouwen op het Stadhuis, dan behoort dat zeker tot de mogelijkheden. De huwelijksvoltrekking op het Stadhuis vindt plaats in de Raadzaal. De Raadzaal is modern, eigentijds en zakelijk. Maar u kunt ook op andere locaties trouwen. Een aantal Zoetermeerse ondernemingen is aangewezen als “huis der gemeente”. De keuze is geheel aan u, net als de keuze voor de buitengewoon ambtenaar die de plechtigheid voltrekt.

Klik hier voor het overzicht van de trouwlocaties in Zoetermeer.

De onvergetelijke dag van uw huwelijk of partnerschaps­registratie vraagt meestal om veel voorbereidingen. Deze pagina geeft u informatie over de mogelijkheden. U vindt alles over in ondertrouw gaan, partnerschapsregistratie en veel handige tips en adressen voor een dag om nooit te vergeten.

De gemeente Zoetermeer wenst u veel geluk en voor als het zover is hartelijk gefeliciteerd!
Als u wilt trouwen in Zoetermeer heeft u de keuze uit verschillende locaties

Waar wilt u trouwen?

In het Stadhuis kan getrouwd worden in de Commissiezaal. Ook is er een groot aantal aangewezen trouwlocaties. Het terras of de tuin, dat grenst aan deze trouwlocatie, wordt aangemerkt als onderdeel van de trouwlocatie. Dit betekent dat de plechtigheid ook daar kan plaatsvinden. Informeert u vooraf bij de trouwlocatie van uw keuze. 

Melding voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap (voorheen ondertrouw)

Wanneer u van plan bent om te gaan trouwen of een partnerschap aan wilt gaan, moet u hier eerst melding van doen. Dit doet u in de gemeente waar u gaat trouwen of de partnerschap aangaat.
Dit kan alleen als bekend is op welke datum de ceremonie plaats zal vinden.
Dit kan vanaf 1 jaar voor de huwelijksdatum.

Wilt u de datum toch eerder vastleggen? Mail dan naar trouwen@zoetermeer.nl. De melding doet u dan 1 jaar voor de huwelijksdatum. Doe de melding uiterlijk 14 dagen voor uw trouwdatum in de gemeente waar u gaat trouwen.
De melding is 1 jaar geldig na ontvangst door de ambtenaar van de burgerlijke stand. Woont u beiden in het buitenland? En heeft in ieder geval één van u beiden de Nederlandse nationaliteit? Dan doet u de melding bij de gemeente Den Haag.

Online uw huwelijk regelen

U moet elkaar wel persoonlijk het jawoord geven, maar allerlei andere zaken rond trouwen en partnerschapsregistratie kunt u voortaan digitaal regelen met de gemeente Zoetermeer.
Hiervoor hoeft u niet meer langs te komen of formulieren op te sturen. Op de website www.zoetermeer.nl vindt u de digitale balie, het elektronische loket van de gemeente. U kunt bijvoorbeeld uw getuigen en uw keuze voor de trouwambtenaar op deze manier doorgeven. Wilt u uw naamgebruik na uw huwelijk wijzigen, dan kunt u dit verzoek ook digitaal indienen. Ook Huwelijk Online kunt u met het digitale formulier aanvragen. Voor het invullen van de digitale formulieren heeft u uw DigiD nodig.

Trouwambtenaar

Het is mogelijk om uw voorkeur aan te geven voor een trouwambtenaar. U kunt kiezen uit onze speciaal geselecteerde trouwambtenaren. Om uw keuze makkelijker te maken, stellen zij zichzelf graag persoonlijk aan u voor.
Wie wordt uw trouwambtenaar?

Uw voorkeur kunt u vervolgens aan ons doorgeven met het formulier: 'Keuze buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand'. Dit formulier vindt u op de pagina Trouwen.

Uw voorkeur moet u uiterlijk bij de ondertrouw kenbaar hebben gemaakt. Afhankelijk van de beschikbaarheid van de trouwambtenaar, houden wij zoveel mogelijk rekening met uw voorkeur. Ongeveer 6 weken van te voren krijgt u van ons door welke trouwambtenaar uw huwelijk gaat voltrekken. De trouwambtenaar neemt tijdig contact met u op om een afspraak te maken voor een persoonlijk gesprek. U bespreekt samen met hem of haar hoe de voltrekking eruit gaat zien.

Eigen trouwambtenaar meenemen?

Dat kan! U kunt een familielid of vriend speciaal voor uw huwelijk laten benoemen. Als deze persoon nog geen trouwambtenaar is bij een andere gemeente moet er een beëdiging plaatsvinden bij de rechtbank Den Haag. De aanvraag moet u minimaal 8 weken voor uw huwelijk inleveren. De kosten voor het in behandeling nemen van de aanvraag kunt u terugvinden op de pagina Trouwen. Wij nemen contact op met uw trouwambtenaar om de afspraak bij de rechtbank Den Haag te bespreken. Als de rechtbank de beëdiging heeft bevestigd, maken wij een afspraak met uw trouwambtenaar en krijgt hij of zij een korte instructie van ons. Zo weet uw trouwambtenaar precies wat er van hem of haar wordt verwacht op uw trouwdag.

De aanvraag moet u minimaal 6 weken voor uw huwelijk inleveren. Het formulier voor het regelen van uw trouwambtenaar vindt u op de pagina Trouwen. Uw trouwambtenaar voor één dag ontvangt geen vergoeding voor het huwelijk en moet zelf zorgen voor een toga (zonder gemeentewapen).

Het is belangrijk dat u uw huwelijksdatum bij ons vastlegt. Het maakt niet uit of het huwelijk op het Stadhuis wordt voltrokken of op een aangewezen locatie. Bij uw huwelijk is altijd een trouwambtenaar van de gemeente aanwezig. Hij of zij zorgt ervoor dat de akten aanwezig zijn en ziet erop toe dat de plechtigheid op de juiste wijze verloopt.

Tarieven 2024 (onder voorbehoud)

U betaalt de kosten vooraf. Wij sturen u daarvoor een rekening.

Kosten voor trouwen of geregistreerd partnerschap

In het stadhuis of op een door de gemeente aangewezen trouwlocatie    € 416,14
Let op! De kosten voor de locatie zijn hierin niet meegenomen. De gekozen locatie brengt u hiervoor apart kosten in rekening.

Overige kosten

Eenvoudig trouwen of geregistreerd partnerschap (locatie stadhuis)    € 207,59
Afzeggen binnen 2 weken voor de geplande trouwdatum    € 200,80
Afzeggen minstens 2 weken voor de geplande trouwdatum    € 88,89
Trouwboekje/partnerschapsboekje    € 45,20
Getuige van de gemeente (alleen in locaties van de gemeente)    € 28,49
Trouwambtenaar voor 1 dag voor 1 trouwerij, zonder beëdiging door de rechtbank     € 61,31
Trouwambtenaar voor 1 dag voor 1 trouwerij, met beëdiging door de rechtbank    € 183,91
Verklaring van huwelijksbevoegdheid    € 29,00
Prijswijzigingen en typefouten voorbehouden.

Omzetten geregistreerd partnerschap naar huwelijk


Een geregistreerd partnerschap aan de balie omzetten naar een huwelijk is gratis. Wilt u een hele ceremonie? Dan betaalt u dezelfde kosten als voor trouwen (zie hierboven). 

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation