Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Trouwen in de Gemeente Utrecht

Gemeente Utrecht
Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Trouwen in Utrecht

Iets heel bijzonders. Elk huwelijkspaar, elke huwelijksvoltrekking is natuurlijk al uniek. Maar trouwen in Utrecht voegt nog iets toe. Alleen al door de 11 officiële trouwlocaties in onze mooie stad. Ik zal ze niet allemaal noemen, maar er behoort zelfs een schip toe (het Statenjacht), een houtzaagmolen (De Ster) en natuurlijk het stadhuis. Overigens is Utrecht één van de Nederlandse gemeenten waar je ook helemaal zelf de plek mag uitkiezen om in het huwelijk te treden. En ook het moment: in principe kun je in Utrecht 24 uur per etmaal trouwen!

Klik hier voor het overzicht van de trouwlocaties in Utrecht.

Meer dan ooit is het dus mogelijk je eigen trouwdag helemaal zelf vorm te geven. En zo hoort het ook, want u bent het zelf die uw huwelijk voltrekt en niet de ambtenaar van de burgerlijke stand, zoals veel mensen denken. Wel heeft de ambtenaar bepaalde wettelijke taken - en zo zijn er meer regels. Dit is de formele kant van de huwelijksvoltrekking, waarmee de gemeente Utrecht u graag helpt. Niet alleen kunnen we u als gemeente vertellen wat moet en wat (niet) mag, we kunnen u ook praktische tips geven. Vanuit onze rijke ervaring van gemiddeld zo’n 1200 huwelijksvoltrekkingen per jaar.

Veel informatie vindt u op www.utrecht.nl. Maar ik kan me ook voorstellen dat u er meer voor voelt deze pagina eens door te nemen. Hier vindt u informatie en tips die er toe kunnen bijdragen dat de dag van uw huwelijksvoltrekking ook echt de dag van uw leven wordt!

Ik wens u een fijne en onvergetelijke huwelijksdag toe.

Mvr. Sharon dijksma
burgemeester van Utrecht

Trouwlocaties

In Utrecht kunt u 365 dagen per jaar trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. U kunt in Utrecht uit veel trouwlocaties kiezen:

eigen locaties van de gemeente
andere vaste trouwlocaties die al door de gemeente zijn goedgekeurd
locatie die u zelf kiest en laat goedkeuren door de gemeente

De gemeente Utrecht hecht veel waarde aan het welzijn van dieren, we verzoeken u daarom geen duiven op te laten op uw trouwdag.

Eigen trouwlocaties van de gemeente;

Het Stadhuis

Op steenworp afstand van de Dom ligt het stadhuis, midden in het centrum van de binnenstad. Het is enkele jaren geleden geheel verbouwd naar een ontwerp van de beroemde architect Mirales. Gelegen aan de grachten met zijn vele gezellige terrassen, waarbij het gewoel van stadsleven een onderdeel is van de huwelijksdag. De Kleine of de Grote Trouwzaal:

Kleine Trouwzaal: plaats voor 50 personen (35 zitplaatsen). Inrichting door Centraal Museum (thema: liefde, gezin en huiselijk geluk)

Grote Trouwzaal: plaats voor 100 personen (50 zitplaatsen). Inrichting: jaren '30, klassiek met een sfeervolle uitstraling. De Grote Trouwzaal was ooit een raadzaal. Er is een piano beschikbaar in de Grote Trouwzaal.

rolstoeltoegankelijk en ringleiding voor slechthorenden
geen catering- en receptiemogelijkheden
u mag in de trouwzalen muziek opzetten
u krijgt 3 parkeerontheffingen van de gemeente

u mag in en om het stadhuis niet strooien met rijst en dergelijke

Kom een kijkje nemen als de trouwzalen niet in gebruik zijn. Dit kan van maandag tot en met vrijdag, van 8.00 tot 16.30 uur. U meldt zich bij de receptie van het stadhuis. Een afspraak maken is niet nodig.

Grote Trouwzaal zijn in de periode van 1 juli 2018 tot en met 31 maart 2019 wegens renovatiewerkzaamheden niet beschikbaar.

Raadszaal, Wijkservicecentrum Vleuten-De Meern   

Het voormalig gemeentehuis van Vleuten-De Meern, nu Wijkservicecentrum (WSC) geheten, is centraal gelegen in de kern van Vleuten. ruimte met een zakelijke uitstraling

LET OP: in verband met een verbouwing is de raadzaal voorlopig niet beschikbaar

plaats voor ongeveer 75 personen (50 zitplaatsen)
rolstoeltoegankelijk
geen catering- en receptiemogelijkheden
u mag in en om het stadhuis niet strooien met rijst en dergelijke

Kom een kijkje nemen als de trouwzaal niet in gebruik is. Dit kan van maandag tot en met vrijdag, van 9.00 tot 17.00 uur. U meldt zich bij de receptie van het wijkservicecentrum. Een afspraak maken is niet nodig. 

Stadskantoor, Stadsplateau 1

locatie op de 4e verdieping van het stadskantoor
locatie waar u eenvoudig en gratis kunt trouwen
geen toespraken, alleen het ja-woord
kleine zaal met sfeervolle uitstraling
er kunnen maximaal 10 gasten bij aanwezig zijn
rolstoeltoegankelijk
geen catering- en receptiemogelijkheden
u mag in en om het Stadskantoor niet strooien met rijst en dergelijke

Kom een kijkje nemen als de trouwzaal niet in gebruik is. Dit kan van maandag tot en met vrijdag, van 12.00 tot 17.00 uur. U meldt zich bij de receptie. Een afspraak maken is niet nodig.  

Wilt u in het stadhuis, de Raadszaal Vleuten-De Meern of het Stadskantoor trouwen? En weet u op welke dag en welk tijdstip u wilt trouwen? Bel dan 14 030 om een afspraak te maken.

Andere vaste trouwlocaties in Utrecht

Er zijn ook andere bijzondere locaties in Utrecht om te trouwen. Dit zijn de locaties die door de gemeente zijn goedgekeurd als trouwlocatie:

Paushuize, Kromme Nieuwegracht 49, Utrecht
Michaëlskapel, Domtoren, Domplein 9, Utrecht
Houtzaagmolen De Ster, Molenpark 10, Utrecht
Academiegebouw van de Universiteit Utrecht, Domplein 29, Utrecht
’t Wapen van Haarzuylen, Brink 2, Haarzuilens
Het Utrechts Statenjacht
Huize Molenaar, Korte Nieuwstraat 6, Utrecht
Stadskasteel Oudaen, Oudegracht 99, Utrecht
Museum Sterrenwacht Sonnenborgh, Zonnenburg 2, Utrecht
Kasteel de Haar, Kasteellaan 1, Haarzuilens
Mereveld, Mereveldseweg 9, Utrecht
De Parel van Zuilen, Burgemeester Norbruislaan 17, Utrecht
Anafora, Uilenboslaan 1, Vleuten
Centraal Museum, Utrecht
Karel V, Geertebolwerk 1, Utrecht
Metaal Kathedraal, Rijksstraatweg 20, Utrecht
Restaurant Dengh, Enghlaan 17, Utrecht
Restaurant Zuiver, Krommewetering, Utrecht
WT Urban Kitchen, Heuveloord 25A, Utrecht
Nicolaikerk, Nicolaaskerkhof 8, Utrecht
Museum Speelklok, Steenweg 6, Utrecht
De Botanische Tuinen, Budapestlaan 17, Utrecht
The Anthony Hotel, Kanaalstraat 197-199, Utrecht

Trouwlocatie vastleggen

Wilt u in een van deze vaste locaties trouwen? En weet u op welke dag, welke locatie en welk tijdstip u wilt trouwen? Maak hierover eerst afspraken met de trouwlocatie zelf. Daarna maakt u een afspraak bij de gemeente. Dat kan telefonisch op 14 030.

Trouwen in een locatie die u zelf kiest

U kunt ook zelf een trouwlocatie kiezen en laten goedkeuren door de gemeente. Dat zijn bijvoorbeeld het café om de hoek, uw eigen huiskamer of een feestzaal. U kunt niet iedere locatie kiezen. Een park, bos, boomgaard of een (varende) boot, zijn niet mogelijk als trouwlocatie. Ook moet de locatie in gemeente Utrecht zijn.

Wilt u op een zelf gekozen locatie trouwen? En weet u op welke dag, welke locatie en welk tijdstip u wilt trouwen? Maak hiervoor eerst afspraken met de eigenaar van de trouwlocatie. Daarna moet u bij de gemeente een aanvraag doen om op die locatie te mogen trouwen. Deze aanvraag moet op zijn laatst 6 weken voor de trouwdatum bij ons binnen zijn.

Eenvoudig trouwen

U kunt bij de gemeente Utrecht eenvoudig trouwen tegen een lager tarief: 

u trouwt zonder ceremonie (5-10 minuten)
u trouwt in een kleinere ruimte dan een trouwzaal, er kunnen maximaal 10 personen naar binnen (dit is inclusief het bruidspaar, de getuigen en een eventuele fotograaf)
de trouwambtenaar houdt geen toespraak en heeft vooraf geen contact met u
u kunt in het stadskantoor eenvoudig trouwen op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag om 10.00 uur, 10.30 uur, 11.00 uur of 11.30 uur.

Gratis trouwen

U kunt gratis trouwen:

op het stadskantoor maandagochtend om 10.00 uur of om 10.30 uur
gratis trouwen is verder hetzelfde als eenvoudig trouwen 

Eenvoudig en gratis trouwen: goed om te weten

Een afspraak voor eenvoudig en gratis trouwen kunt u alleen maken als u uw voorgenomen huwelijk al gemeld hebt.

De wachtlijst voor gratis trouwen is ongeveer 9 maanden.

De wachtlijst voor eenvoudig trouwen is ongeveer 3 maanden.

Trouwboekje

In een trouwboekje staan de (huwelijks)gegevens van u en uw partner. Een trouwboekje is een aandenken aan uw huwelijk. U bent niet verplicht een trouwboekje te nemen. Wilt u een trouwboekje uitkiezen? Dan kan dit bij de melding voorgenomen huwelijk.

Melding voorgenomen huwelijk (voorheen: ondertrouw)

Om te trouwen of uw partnerschap te registreren, moet u eerst uw voorgenomen huwelijk melden (vroeger ‘ondertrouw’ genoemd). U doet dit bij de gemeente waar u wilt trouwen. Op deze pagina leest u hoe u dit doet. Tussen de melding en het huwelijk moet minimaal 14 dagen en mag maximaal 1 jaar zitten. Zorg dus dat u uw huwelijk ruim op tijd meldt.

Er zijn 2 opties om uw voorgenomen huwelijk te melden:

Online via DigiD

U logt beiden in met ieder uw eigen DigiD en doet daarmee samen digitaal melding van uw voorgenomen huwelijk.

Melding aan de balie

Wilt u de melding van uw voorgenomen huwelijk liever aan de balie doen? Maak dan via telefoonnummer 14 030 een afspraak met ons. Het maken van de afspraak duurt ongeveer 15 minuten, omdat we meteen een huwelijksdossier voor u maken. Zorg dat u achternamen en geboortedata van u beiden bij de hand hebt.

Bij de melding aan de balie kunt u meteen andere zaken regelen, zoals een trouwboekje, getuigen, trouwdatum, betaling van de huwelijkskosten en het laten vaststellen van uw identiteit.

tijdens de trouwplechtigheid

Het is gebruikelijk om vlak voor het huwelijk contact te hebben met de trouwambtenaar en hierbij uw bijzondere wensen kenbaar te maken. Het is mogelijk gastsprekers tijdens het huwelijk uit te nodigen. De zalen zijn voorzien van geluidsinstallaties en/of ringleiding.
Tot slot moet worden opgemerkt dat het niet is toegestaan om in de trouwzaal alcohol te gebruiken. Ook mag er binnen de trouwzalen niet worden gerookt. Het strooien van rijst e.d. is een feestelijke traditie. U dient er echter rekening mee te houden dat dit niet op iedere locatie is toegestaan.

Geregistreerd partnerschap

Uiteraard bedoelen wij in de voorgaande tekst daar waar er sprake is van huwelijk en bruidspaar ook de personen die hun partnerschap wensen te registreren bij de Burgerlijke Stand.
Voor zowel het huwelijk als het geregistreerd partnerschap gelden (nagenoeg) dezelfde regels. Hierbij staan vanzelfsprekend dezelfde faciliteiten ter beschikking en kan de plechtigheid naar wens van het paar worden ingevuld.

Tarieven 2024  (onder voorbehoud)

Gratis
Maandagochtend om 10.00 uur of om 10.30 uur kunt u gratis trouwen op het stadskantoor. De wachtlijst voor gratis trouwen is ongeveer 9 maanden. Gratis trouwen gaat hetzelfde als eenvoudig trouwen, zie hieronder.

Eenvoudig trouwen
U kunt in het stadskantoor eenvoudig trouwen tegen een lager tarief dan normaal.

Kosten 2024: € 258,60

Mogelijk op maandag 11.00 uur en 11.30 uur en dinsdag, woensdag en vrijdag om 10.00 uur, 10.30 uur, 11.00 uur of 11.30 uur.
U trouwt zonder ceremonie (5-10 minuten).
U trouwt in een kleine trouwruimte op de 4e etage van het stadskantoor.
Er kunnen maximaal 10 personen naar binnen, dit is inclusief het bruidspaar, de getuigen en een eventuele fotograaf.
De trouwambtenaar houdt geen toespraak en heeft vooraf geen contact met u.
De wachtlijst voor eenvoudig trouwen is ongeveer 3 maanden.
Een afspraak voor eenvoudig en gratis trouwen kan pas worden gemaakt als u uw voorgenomen huwelijk al gemeld hebt.

Flits/balie-huwelijk
Nog eenvoudiger trouwen zonder ceremonie? Aan de balie van het stadskantoor kunt u terecht voor een flitshuwelijk.

Kosten 2024: € 258,60

Maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag tussen 9 en 10 uur.
U trouwt zonder ceremonie (5 minuten).
U trouwt aan de balie, alleen het bruidspaar en de getuigen kunnen hierbij aanwezig zijn.
De trouwambtenaar houdt geen toespraak en heeft vooraf geen contact met u.
Ringen uitwisselen of foto’s maken kan na afloop van de registratie (aan de balie is hier geen tijd voor, maar u mag dit uiteraard wel samen ergens in de openbare ruimte van het stadskantoor doen).
Een afspraak voor een flitshuwelijk kan pas worden gemaakt als u uw voorgenomen huwelijk al gemeld hebt.

Trouwen in stadhuis of wijkservicecentrum Vleuten-De Meern

Maandag tot en met vrijdag van 08.00 - 18.00 uur: € 998,40
Maandag tot en met vrijdag na 18.00 uur en zaterdag en zondag: € 1487,70
Feestdagen: € 2004,95

Let op: in verband met een verbouwing is de raadszaal van het Wijkservicecentrum in Vleuten-De Meern voorlopig niet beschikbaar.

Andere vaste locaties die door de gemeente zijn goedgekeurd

Hieronder staan de kosten voor de huwelijksvoltrekking in een vaste locatie. De kosten voor het gebruik van de locatie zijn hier niet bij inbegrepen en moet u aanvullend aan de beheerder van de locatie betalen.

Maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur: € 780,55
Maandag t/m vrijdag na 18.00 uur en op zaterdag, zondag en feestdagen: € 1060,15

Locaties naar keuze

Hieronder staan de kosten voor de huwelijksvoltrekking in een locatie naar keuze. De kosten voor het gebruik van de locatie zijn hier niet bij inbegrepen en moeten aanvullend aan de beheerder van de locatie worden betaald.

Maandag tot en met vrijdag van 08.00 - 18.00 uur: € 1029,85
Maandag tot en met vrijdag na 18.00 uur en op zaterdag, zondag en feestdagen: € 1.462,05

Trouwambtenaar voor 1 dag: € 293,55

Deze kosten komen bovenop de kosten voor de huwelijksvoltrekking en de kosten die u misschien aan de locatie van uw keuze moet betalen.

Trouwboekje: € 37,70

In een trouwboekje staan de (huwelijks)gegevens van u en uw partner. Een trouwboekje is een aandenken aan uw huwelijk. U bent niet verplicht een trouwboekje te nemen. Wilt u een trouwboekje uitkiezen? Dan kan dit bij (of na) de melding voorgenomen huwelijk.

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation