Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Trouwen in de Gemeente Dronten

Gemeente Dronten
De Rede 1
8251 ER Dronten

Trouwen in Dronten

Yes, eindelijk verloofd! Van harte gefeliciteerd met jullie verloving. Dat betekent hoogstwaarschijnlijk dat jullie vanaf nu op zoek zijn naar een trouwlocatie, en wel in de gemeente Dronten! 

Dat komt goed uit, want op Trouwen.nl vind je alles over trouwlocaties in Dronten. Klik op de link en bekijk alle beschikbare trouwlocaties in de gemeente. Benieuwd naar alle opties? Gebruik de filters bovenaan de pagina om een schifting te maken. Daarmee kun je al snel de trouwlocaties eruit halen die voor jullie niet zo relevant zijn. 

Wat dacht je bijvoorbeeld van trouwen op een schip? Of aan het strand? Je kunt zelfs een boottocht maken tijdens jullie ceremonie. Maar dat is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Dankzij de filters kun je dit dus juist wel of niet als optie selecteren. Zo dromen sommige stellen van trouwen op een landgoed of in een kasteel, en weer anderen willen graag trouwen op het strand of in het bos, in een hotel of restaurant. Wat jullie ook zoeken, tussen onze trouwlocaties in Dronten staat vast en zeker jullie droomlocatie!

Alles wat jullie verder nodig hebben voor de bruiloft aan inspiratie of professionals vinden jullie ook op onze website. Kijk eens tussen de inspiratie artikelen of alle leveranciers voor alle mogelijkheden. Waarschijnlijk: de opties zijn eindeloos. Van trouwring tot jurk tot locatie tot trouwbedankje en trouwauto, je vindt overal een leverancier voor en inspiratie over bij ons. 

Heb je een geweldige trouwlocatie gevonden in Dronten die je aanspreekt? Aarzel dan niet te lang en neem snel contact op. Ga eerst eens de sfeer proeven en leg dan direct jullie trouwdatum vast, als het jullie althans bevalt. Na het vastleggen van de trouwdatum kun je bezig met de andere voorbereidingen. Wij wensen jullie in elk geval alvast heel veel plezier! 

Voorwaarden trouwen en geregistreerd partnerschap 

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten? Dan staan de voorwaarden daarvoor in de wet. Hieronder leest u de belangrijkste voorwaarden. 

Met één persoon

U mag maar met één persoon tegelijk trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. U mag ook niet al getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben met iemand anders. 

18 jaar of ouder

U moet 18 jaar of ouder zijn. Sinds december 2015 zijn er geen uitzonderingen meer mogelijk op deze leeftijdseis. 

Curatele 

Staat u onder curatele? Dan hebt u toestemming nodig van de curator om te mogen trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten. Soms hebt u zelfs toestemming nodig van de kantonrechter.

Procedure trouwen en geregistreerd partnerschap

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten? Dan moet u naar de ambtenaar van de burgerlijke stand. Alles wat u moet regelen is vastgelegd in de wet. Hieronder leest u de belangrijkste dingen die u moet regelen. 

Voornemen melden bij gemeente

U meldt persoonlijk of schriftelijk dat u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt sluiten. Dit doet u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand in de gemeente waar u wilt trouwen of een partnerschap wilt sluiten. Sinds 1 juli 2016 kunt u uw melding ook digitaal doen. Dit kan nog niet in alle gemeenten. Daarbij hoeft u in principe geen stukken te overleggen met daarin uw geboorteakte of beëindiging van uw eerdere huwelijk of geregistreerd partnerschap. Uw eigen opgave, persoonlijk of schriftelijk, is voldoende. 

Wachttijd

Heeft u uw voornemen kenbaar gemaakt bij de ambtenaar van de burgerlijke stand? Dan moet u minstens 14 dagen wachten. Daarna kunt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. Heel soms geldt deze termijn niet, bijvoorbeeld als uw aanstaande echtgenoot of partner ernstig ziek is en verwacht wordt dat hij of zij snel overlijdt. 

Getuigen 

U moet minimaal twee en maximaal vier getuigen hebben. Zij moeten 18 jaar of ouder zijn. Bij het kenbaar maken van uw voornemen te trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten, moet u hun namen en adressen doorgeven. 

Het ja-woord

U legt een verklaring af bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Daarmee is uw relatie officieel vastgelegd. Als u trouwt geeft u het ja-woord. Bij een geregistreerd partnerschap is dit niet verplicht. U kunt zelf een tekst bedenken. 

Huwelijksakte of partnerschapsakte 

Na de verklaring ondertekent u een akte. Ook de getuigen en de ambtenaar van de burgerlijke stand ondertekenen deze akte. 

Kosten

Voor trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten moet u betalen. Maar elke gemeente heeft vaste tijden waarop u gratis kunt trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten.

Kerkelijk huwelijk 

Nadat u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand bent geweest, kunt u nog in de kerk trouwen. Dat heet inzegenen of bevestigen. Het kerkgenootschap beslist zelf of ze uw huwelijk wil inzegenen. Ze hoeven dit niet te doen.

Tarieven 2023 (onder voorbehoud)

Gratis

maandagochtend om 09.00 of 09.30 uur in de kleine trouwzaal van het gemeentehuis; u mag maximaal zeven mensen  meenemen. Er is geen toespraak.

Vanaf 17 April is er weer plek voor een kosteloze ceremonie. 

Regulier huwelijk overdag in gemeentehuis

maandag vanaf 10.00 tot 17.00 uur en dinsdag tot en met vrijdag vanaf 09.00 uur tot 17.00 uur in de trouwzaal in het gemeentehuis (om 16 uur is dan het laatst mogelijke tijdstip); u mag maximaal vier getuigen meenemen; het totale gezelschap mag uit maximaal 50 personen bestaan (de trouwambtenaar, de bode en eventueel de fotograaf wel inbegrepen); u krijgt een persoonlijke toespraak; u kunt gebruik maken van de rode loper, muziek en het carillon;

kosten € 529,60

Regulier huwelijk in het weekend in gemeentehuis

op zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur in de trouwzaal in het gemeentehuis (om 16 uur is dan het laatst mogelijke tijdstip); u mag maximaal vier getuigen meenemen; het totale gezelschap mag uit maximaal 50 personen bestaan (de trouwambtenaar, de bode en eventueel de fotograaf wel inbegrepen); u krijgt een persoonlijke toespraak; u kunt gebruik maken van de rode loper, muziek en het carillon;

kosten € 672,05

Regulier huwelijk op een externe locatie

u mag maximaal vier getuigen meenemen;
het aantal genodigden bespreekt u met de externe locatie;
u krijgt een persoonlijke toespraak;

kosten van maandag tot en met vrijdag vanaf 07.00 tot 22.00 uur  € 411,15
kosten van maandag tot en met vrijdag vanaf 22.00 tot 07.00 uur € 446,10
kosten voor zaterdag vanaf 00.00 tot 24.00 uur € 465,25

Omzetten van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk zonder plechtigheid

maandag  vanaf 10.00 tot 17.00 uur en dinsdag tot en met vrijdag vanaf 09.00 uur tot 17.00 uur aan de balie in het gemeentehuis (om 16 uur is dan het laatst mogelijke tijdstip);

kosten € 78,50

Overige kosten

Eenmalig benoemen van een trouwlocatie voor 1 dag. € 26,20
Een trouwboekje of een duplicaat daarvan € 23,35
Een luxe trouwboekje of een duplicaat daarvan € 38,30
Gebruikmaken van een gemeentegetuige bij uw huwelijk, per getuige € 27,65
Afschrift burgerlijke stand €15,70
Annuleren van een (kosteloos) huwelijk/geregistreerd partnerschap voor dat het gesprek met de ambtenaar heeft plaatsgevonden € 78,50
Annulering van (kosteloos) huwelijk/geregistreerd partnerschap na dat het gesprek met de ambtenaar heeft plaatsgevonden € 183,15
Administratiekosten wijzigen huwelijk afspraak € 39,80

Copyright © 2023
Webdesign door Pixel Creation