Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Trouwen onder huwelijkse voorwaarden

Voor 2018 trouwde je standaard in gemeenschap van goederen. Sinds januari 2018 is dat echter veranderd. Het huwelijk zoals we het kennen is dus geüpdatet, maar niet iedereen is daar even blij mee. Wat betekent trouwen onder huwelijkse voorwaarden?

Huwelijkse voorwaarden 2018

Sinds begin 2018 trouwt iedereen standaard onder huwelijkse voorwaarden. Dat  betekent dat je niet meer automatisch alles met elkaar deelt, want dat betekent trouwen in gemeenschap van goederen: je deelt alles wat je bezit met elkaar en na een echtscheiding wordt al het bezit eerlijk verdeeld tussen de partner. Dat betekent al je vermogen en je bezittingen, dus ook eventuele schulden. Trouwen onder huwelijkse voorwaarden betekent dat je naar de notaris gaat om samen ‘regels’ op te stellen waar beide partners het mee eens zijn.

Huwelijkse voorwaarden opstellen

Ben je al getrouwd voor 2018 en heb je geen huwelijkse voorwaarden laten opstellen? Dan ben je dus getrouwd in gemeenschap van goederen. Als je alsnog huwelijkse voorwaarden wil laten opstellen, dan kan dat ook nadat je getrouwd bent. We noemen dat dan ‘staande het huwelijk’. Huwelijkse voorwaarden zijn regels omtrent jullie huwelijk, die afwijken van de standaard regels die de overheid stelt aan een huwelijk. De standaard regels noemen we beperkte gemeenschap van goederen.

Beperkte gemeenschap van goederen

De overheid stelt standaard regels vast met betrekking tot een huwelijk. Als je na januari 2018 trouwt en je legt niets vast, dan trouw je automatisch in een beperkte gemeenschap van goederen. Dat houdt in dat alles wat je vóór het huwelijk bezit, van jou blijft. Ook wat je tijdens het huwelijk ontvangt, zoals erfenissen en schenkingen, blijven van diegene die het ontvangt. Bij een eventuele scheiding moet je wel kunnen aantonen dat het jouw bezittingen zijn. Alles wat je tijdens het huwelijk samen koopt, is van jullie samen en dient bij een echtscheiding netjes verdeeld te worden. Wil je jouw huwelijk anders regelen? Dan ga je naar de notaris om andere huwelijkse voorwaarden op te stellen. Op zoek naar een notaris? klik hier

Tekst: Sanne van Bortel

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation