Super leuke klusje voor je kind binnen jullie huwelijk

Een goed functionerend huishouden is er één waarin het hele gezin actief een steentje bijdraagt, dus ook de kinderen. Nu kunnen baby’s nog niet echt iets uitvoeren, maar iets oudere kinderen kunnen al helpen bij kleine klusjes in huis. Vaak vinden ze dat nog leuk ook!

Klusjes voor kleine kinderen


Het liefst verwennen we onze kinderen zoveel mogelijk, maar soms ben je hele dagen bezig met alleen maar opruimen. Laat je kinderen meehelpen en hou zo meer tijd over om samen leuke dingen te doen. Jouw kind van twee of drie jaar kan al kleine klusjes doen en hoe eerder je kinderen aanleert dat het normaal is om op te ruimen als je klaar bent met spelen, hoe meer profijt je er later van hebt. Leer je kleuters bijvoorbeeld dat ze hun speelgoed opruimen als ze niet meer willen spelen of aan het einde van de dag. Laat ze zelf een boekje pakken én terugzetten als je samen met jou willen lezen.

Klusjes voor 4- en 5-jarigen


Heb je al iets oudere kinderen van vier of vijf jaar? Zij vinden het vaak erg leuk om hun ouders te helpen rondom het huis en vinden zo ongeveer alles interessant. Laat ze helpen met het voeren van de huisdieren, hun eigen bed opmaken of speelgoed opruimen. Als beloning krijgen ze een lekker tussendoortje, dat ze overigens ook zelf kunnen klaarmaken.

Samen met je kind schoonmaken


Zes- en zevenjarige kinderen kunnen al wat grotere klusjes aan dan de kleinere kinderen. Wie hun kinderen wel eens wil laten helpen in het huishouden, kan ze aan het werk zetten door ze bijvoorbeeld de vaatwasmachine uit of in te laten pakken, de wc-rol laten vervangen, vuilnis en troepjes verzamelen of de was opvouwen. Een kind van acht of negen jaar kan helpen met de boodschappen, afstoffen, de hond uitlaten of heerlijke koekjes bakken. Natuurlijk ook erg leuk om samen te doen!

Kind helpt mee in huishouden


Natuurlijk is het heel erg fijn dat een kind meehelpt in het huishouden, maar vraag niet teveel van je kind. Kinderen zijn van nature snel afgeleid, ook al willen ze graag helpen. Geef ze korte, kleine klusjes waarmee ze snel klaar kunnen zijn en niet al te lang geconcentreerd voor hoeven te zijn. Zo voelen ze zich al heel snel voldaan, trots en waardevol en kunnen ze daarna met een heerlijk gevoel gaan spelen met hun vriendjes!

Geschreven door Sanne van Bortel
Copyright © 2018
Webdesign door Pixel Creation