Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Professionals
Aan het laden...

Einde van de content

Ga je trouwen? Dit zijn de gevolgen voor je zorgverzekering

Ga je binnenkort trouwen? Dan zal er administratief veel geregeld moeten worden. Ook het bijhouden van een degelijke financiële administratie wordt een hoge prioriteit als je in het huwelijksbootje stapt. De gezamenlijke administratie vormt immers de basis van jullie financiële situatie.

Hiertoe behoren ook verzekeringen, zoals de inboedel- en opstalverzekering. Maar ook de zorgverzekering vormt een aandachtspunt bij trouwen. In dit artikel wordt samen met Independer Zorgverzekering nader ingegaan op de vraag; wat trouwen betekent voor de zorgverzekering.

Als koppel verzekerd zijn voor de zorg?


In eerste instantie lijkt het misschien makkelijk om samen bij een zorgverzekeraar verzekerd te zijn. Maar is dit eigenlijk wel zo? Nee, het is in beginsel niet handig om gemakshalve te kiezen voor dezelfde verzekeraar. De keuze voor een zorgverzekeraar is, naast financiële mogelijkheden, vooral afhankelijk van de zorgbehoefte. En juist die zorgbehoefte is voor iedereen anders. Daarom is het advies altijd om uit te gaan van de persoonlijke situatie, en dus ook individueel na te gaan welke zorgverzekering/zorgverzekeraar het beste bij de wensen en behoeften past. En wil je elkaars zorgverzekering vergelijken nadat je bent getrouwd? Doe dit dan niet alleen op prijs, maar ook op voorwaarden.

Collectieve zorgverzekering


Is een van jullie via de werkgever collectief verzekerd? Dan kan het voor de niet-collectief verzekerde partner, financieel gezien aantrekkelijk zijn om over te stappen naar het collectief. Ook de partner mag zich namelijk (meestal) aansluiten bij het collectief van de werkgever. Zo kunnen beide partners gebruik maken van de korting. Let wel: ook na aftrek van korting hoeft de zorgverzekering niet altijd financieel gunstiger te zijn. Sommige collectieve zorgverzekeringen bevatten namelijk ‘standaard’ pakketten met aanvullende dekkingen waar je voor betaalt, of je het nu nodig hebt of niet. De kans is dus aanwezig dat je beter en goedkoper uit bent als je individueel gewoon een verzekering afsluit.

Samen op een polis, kan dat?


Het is gebruikelijk dat kinderen op de zorgpolis van hun moeder staan vermeld. Maar kun je als (pas) getrouwde partners ook samen op een polis staan? Ja, dat kan. Stel dat jullie beiden het meest gunstig uit zijn bij dezelfde verzekeraar, dan kun je samen op een polis opgenomen worden. Het betekent echter niet dat je samen een en dezelfde zorgverzekering hebt. Een gezamenlijke polis biedt uitsluitend een administratief voordeel. Je kunt namelijk beide een andere verzekering hebben (bij dezelfde verzekeraar). Beide partners hebben ieder dus een eigen verzekering (op maat).
Copyright © 2022
Webdesign door Pixel Creation