Bruiloftsstress: Hoe ga je om met ‘cold feet’?

Sommige bruidjes en bruidegoms krijgen vlak voor de bruiloft wel eens last van iets dat ze in het Engels ‘cold feet’ noemen. Met ‘cold feet’ bedoelen ze het gevoel dat je ineens niet meer wil trouwen. Soms neemt deze plotselinge en totaal irrationele angst zo de overhand dat de bruid of bruidegom vlak voor de bruiloft vlucht. Hoe komt dit en hoe ga je ermee om?

Bruiloftsstress: Hoe ga je om met ‘cold feet’?

Wanneer krijgt iemand ‘cold feet’?


Iedereen kan last krijgen van ‘cold feet’, al zien we het vaker voorbij komen in een Hollywood-film dan dat het in Nederland voorkomt. De bruid of bruidegom krijgt het ineens Spaans benauwd vlak voor de bruiloft en durft niet meer naar het altaar te lopen. Iedereen wacht tot de bruiloft begint en dan begint het ineens te dagen... Iemand heeft ‘cold feet’ gekregen! Het hoeft overigens niet te gebeuren enkele minuten voor de bruiloft, het kan ook eerder voorkomen. Het gevoel niet meer te willen trouwen kan om de kleinste dingen gaan: een woordwisseling over de afwas of minimale interesse in de servetjes op de bruiloft.

Bruiloftsstress: Hoe ga je om met ‘cold feet’?

Omgaan met ‘cold feet’


Het plannen van een bruiloft is niet niks, vooral niet als het gewone leven ook nog doorgaat. Door de stress hebben jullie vaker ruzie en meestal gaat het helemaal nergens over. Is het wel verstandig om te trouwen? Of misschien trouwen jullie toch iets te snel. Of misschien is hij/zij tóch niet de ware. Je krijgt onderhand ook nachtmerries over trouwen... Hoezo was het ooit een droom?

Bruiloftsstress: Hoe ga je om met ‘cold feet’?

Be sweet


Rustig maar, dit zijn allemaal vrij normale gedachten tijdens de bruiloftsplanning. Een hele bruiloft plannen is nu eenmaal niet altijd leuk, wat social media je ook willen laten geloven. Er komt veel bij kijken en je partner is waarschijnlijk altijd degene die het dichtst bij staat om op af te reageren.

Bruiloftsstress: Hoe ga je om met ‘cold feet’?

Oplossingen tegen de stress


Wat je wel kan doen is bewust zijn van de reden waarom je soms gekke gedachten hebt of denkt niet meer te willen trouwen. Wat ook helpt is even er tussenuit gaan. Boek een minimoon of haal in elk geval even diep adem. Het komt goed, echt! Praat erover met vriendinnen of met je ouders. Gaat het echt niet? Schakel dan hulp in. Bijvoorbeeld een weddingplanner! Dat neemt al veel gewicht van je schouders.

Geschreven door Sanne van Bortel
Copyright © 2018
Webdesign door Pixel Creation