Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Bruiloftsjurkje etiquette voor de cocktailjurk

De cocktailjurk is op menig feestje een onmisbaar kledingstuk. Cocktailjurkjes bestaan al sinds de Eerste Wereldoorlog, toen vrouwen meer vrijheid kregen en zich gedurfder gingen kleden. En nu nog steeds is de cocktailjurk ontzettend populair, ook op bruiloften wordt de cocktailjurk vaak gedragen. Wil je ook een cocktailjurk dragen naar een bruiloft? Check dan hier de etiquette voor cocktailjurkjes op bruiloften.

Etiquette cocktailjurkjes bruiloft


We weten allemaal dat wit dragen op een bruiloft niet de bedoeling is, tenzij je de bruid bent of de moeder van de bruid. Toch zijn er nog meer regels verbonden aan de etiquette voor cocktailjurkjes op een bruiloft. Het zijn misschien ongeschreven regels, maar de bruid en vele anderen zijn je dankbaar als je een beetje rekening houdt met je kledingkeuze. Dat geldt overigens voor iedereen, niet alleen voor cocktailjurkjes. De eerste regel is dus geen wit, verder is het heel chique om een lengte aan te houden tot je knie. Als er een dresscode is, is het wel zo leuk om je daar aan te houden. Kies ook niet voor zwart, want het is geen begrafenis. Dat wordt dus een (vrolijk) kleurtje. Houd het luchtig, kies niet voor een knalkleur, zorg dat je goed eruit ziet, maar dat je uiteraard de bruid niet overtreft.

Ontstaan cocktailjurk


De cocktailjurk is dus ontstaan na de Eerste Wereldoorlog. Vrouwen kregen meer vrijheid en wilden zich sexy doch chique kleden. De cocktailjurk is iets minder formeel dan een galajurk en vaak ook korter. De cocktailjurk werd in die tijd vaak gedragen naar clubs en lounges. Tijdens de economische crisis in Amerika werden de cocktailjurkjes nog populairder; na het intrekken van het alcoholverbod gingen de Amerikanen massaal aan de cocktails om het einde van de crisis te vieren en daar komt de naam van het cocktailjurkje vandaan.

Christian Dior


Na de Tweede Wereldoorlog werd de cocktailjurk pas echt populair. Dat kwam doordat Cristian Dior als eerste ontwerper de cocktailjurk officieel leven inblies. De populariteit van de cocktailjurk geldt nog steeds, nu wordt het kledingstuk vooral naar bruiloften en exclusieve feestjes gedragen. Toch kan je een cocktailjurkje ook prima dragen tijdens een avondje stappen. Het is een heel veelzijdige jurk. Twijfel je of je een cocktailjurk of een galajurk aan moet naar de bruiloft? Kijk naar het karakter van de bruiloft. Is deze informeel, dan kan een cocktailjurk zeker. Uiteindelijk moet je aantrekken wat je goed staat en wat je leuk vindt!

Tekst: Sanne van Bortel
Copyright © 2023
Webdesign door Pixel Creation