Trouwen in de Gemeente Rijswijk

Gemeente Rijswijk
Bogaardplein 15
2284 DP Rijswijk

Trouwen in Rijswijk

De gemeente Rijswijk is mede dankzij het vele groen en een groot aantal historische panden binnen de gemeentegrenzen een geliefde plek om te trouwen.
In of nabij het groen zijn locaties te vinden waar je op deze speciale dag elkaar het jawoord kunt geven.
Voor een huwelijk of partnerschap met een meer moderner, maar niet minder aansprekend karakter, staat het stadhuis ter beschikking. Kent u zelf een leuke locatie? Geen probleem, ook daar komt de buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand met plezier langs om het huwelijk of de partnerschapsregistratie te bezegelen. Wel moet deze locatie aan een (klein) aantal eisen voldoen. Informatie over deze eisen zijn te verkrijgen bij de afdeling burgerzaken.

Via de pagina Trouwen in Rijswijk kunt u makkelijk alle informatie vinden rond de trouwdag of registratie. Naast een aantal trouwlocaties, waarvan de gemeente weet dat ze volledig voldoen aan alle wensen die u aan zo’n bijzondere dag stelt, kunt u ook digitaal kennismaken met de trouwambtenaren en vindt u (links naar) alle overige trouwinformatie. Heeft u nog vragen? U kunt altijd op werkdagen contact opnemen met de afdeling burgerzaken. Langskomen mag ook, bel dan even voor het maken van een afspraak: Bel 14070

Wat moet er allemaal geregeld worden?

Neem tijdig contact op met de burgerlijke stand over de datum en het tijdstip waarop u wilt trouwen/registreren, (070) 326 19 71. Het is belangrijk gelijkertijd aan te geven op welke locatie u wilt trouwen. Wilt u in het stadhuis in gebouw Hoogvoorde trouwen / registreren, dan regelt u dat met de burgerlijke stand. Als u op een andere locatie gaat trouwen/ registreren moet u een afspraak maken met de beheerder van die locatie. Hij neemt vervolgens met de burgerlijke stand contact op over de datum, tijd en beschikbaarheid van een buitengewone ambtenaar van de burgerlijke stand. Wij bevestigen de datum en tijd, waarna u schriftelijk op de hoogte wordt gebracht over nog te nemen stappen.

De Trouwambtenaren

Uw huwelijk wordt voltrokken door een daarvoor aangestelde trouwambtenaar of de buitengewone ambtenaar van de burgerlijke stand.

De gemeente telt 19 trouwambtenaren. U kunt, indien u voorkeur heeft voor een bepaalde trouwambtenaar, dit kenbaar maken bij de aangifte. Het kan overigens wel zo zijn dat de ambtenaar van uw voorkeur niet beschikbaar is. Enkele weken voor de huwelijksvoltrekking kunt u de burgerlijke stand bellen om te horen wie uw huwelijk gaat voltrekken. U kunt vervolgens een afspraak met hem of haar maken.

Mocht onverhoopt het contact bruidspaar/ trouwambtenaar niet naar wens verlopen, koppelt u dit dan terug aan de burgerlijke stand, zodat een andere trouwambtenaar kan worden gezocht. Er wordt nogal eens gevraagd om het huwelijk/ partnerschap te laten voltrekken door een niet Rijswijkse ambtenaar van de burgerlijke stand. Dit kunnen wij helaas niet toestaan.

Wat wel kan is dat een Rijswijkse ambtenaar het officiële deel van de plechtigheid doet en dat een derde (trouwambtenaar uit andere gemeente) de toespraak doet.

Overleg uw voorkeur altijd vooraf met de medewerkers van de burgerlijke stand. Foto’s: Erwin Dijkgraaf Reportage Fotografie

De Rijswijkse Trouwlocaties

In Rijswijk zijn tal van prachtige plekken waar je kunt trouwen. Eén locatie ligt voor de hand: het stadhuis. Daarnaast zijn echter meer romantische, rustieke en bijzondere locaties waar bruidsparen meer dan welkom zijn. De genoemde locaties zijn door de gemeente bekeken en voldoen aan alle gestelde eisen.

De locaties:

Landgoed Te Werve  
Tollenshuis
Restaurant Hotel & Spa Savarin 
Paviljoen te Werve
Rijswijkse Schouwburg
Sir Winston Club 
Carpe Diem 
Event Plaza
De Rijswijkse Golfclub 
Lunchroom Stout
Restaurant Made in Italy
't Ganzennest

Eisen locaties

Eigenlijk mag u overal binnen de gemeentegrenzen elkaar het jawoord geven. De locatie moet daarbij wel aan een paar eisen voldoen. Woonhuizen blijken in de praktijk vaak ongeschikt. Hebt u zelf een locatie gevonden, let dan op dat deze minstens voldoet aan de volgende eisen:

De toegankelijkheid moet zijn gegarandeerd, ook voor minder validen

De openbaarheid moet zijn gegarandeerd 

De locatie mag niet in strijd zijn met de openbare orde of goede zeden

Voor locaties buiten: i.v.m. weersgesteldheid moet uitwijk naar binnen mogelijk zijn

De veiligheid van de bezoekers moet zijn gegarandeerd

De locatie moet zijn voorzien van sanitaire voorzieningen

Kerken en andere soorten gebedshuizen zijn uitgesloten

Er moet een kleedruimte zijn voor de trouwambtenaar

Let op! Wilt u in het stadhuis in gebouw Hoogvoorde trouwen/ registreren, dan regelt u dat met de burgerlijke stand. Als u op een andere locatie gaat trouwen/ registreren moet u een afspraak maken met de beheerder van die locatie.

Neem voor meer informatie contact op met de burgerlijke stand, tel. 14 070

Tarieven 2021 (onder voorbehoud)

Dinsdag om 9.15 en 9.45 uur: gratis
Maandag tot en met donderdag zonder ceremonie (alleen stadhuis):
€ 178,45
Maandag tot en met vrijdag tijdens overige kantooruren: € 259,10
Zaterdag: € 576,50

Voltrekking op een buitenlocatie:

Tijdens kantooruren (9.00-16.00 uur): € 452,15
Buiten kantooruren: € 516,75
Zaterdag en zondag: € 995,00

Trouw-/partnerschapsboekje:

Plastic: € 18,70
Leer: € 38,70

Door gemeente aangewezen getuigen kosten: € 22,05

Eenmalig een andere buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand benoemen: € 63,45

Copyright © 2022
Webdesign door Pixel Creation