Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Trouwen in de Gemeente Oude IJsselstreek

Gemeente Oude IJsselstreek
Staringstraat 25
7081 BN Oude IJsselstreek

Trouwen in Oude IJsselstreek

Waar moet ik aan denken als ik wil trouwen of een geregistreerd partnerschap wil sluiten?

Als u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt sluiten, is er een aantal zaken waar u aan moet denken.

Voorwaarden huwelijk of geregistreerd partnerschap

Om te kunnen trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten, moet u voldoen aan de volgende voorwaarden:

U en uw partner moeten 18 jaar of ouder zijn. Trouwt u als minderjarige in het buitenland? Dan erkent de overheid het huwelijk pas als u beiden 18 jaar bent.

U en uw partner mogen niet al met iemand anders getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben.

Staat u onder curatele? Dan heeft u toestemming nodig van de curator of de kantonrechter.

Bepaalde familieleden mogen niet met elkaar trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. Het gaat om ouders en kinderen, grootouders en kleinkinderen en broers en zussen.

Huwelijksdispensatie

Voldoet u niet aan de voorwaarden voor een huwelijk of partnerschap? Dan kan de minister van Veiligheid en Justitie (VenJ) toestemming geven om toch te trouwen of een partnerschap te sluiten. Bijvoorbeeld als de personen die willen trouwen broer en zus van elkaar zijn door adoptie. Dit heethuwelijksdispensatie.

Huwelijk of geregistreerd partnerschap via uw gemeente

Als u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt sluiten, kunt u terecht bij uw gemeente. U moet in ieder geval de volgende zaken regelen met uw gemeente:

U moet ten minste 2 weken voor de geplande datum van uw huwelijk of partnerschap de gemeente laten weten dat u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt sluiten. Dit doet u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waarin u wilt trouwen of het partnerschap wilt sluiten. De ambtenaar van de burgerlijke stand kan u vertellen welke gegevens u daarvoor moet verstrekken.

U moet minimaal 2 en maximaal 4 getuigen aanmelden. De getuigen moeten 18 jaar of ouder zijn.

Voor meer informatie kunt u de website van uw gemeente raadplegen of contact opnemen met uw gemeente.

Geboorteakte verstrekken niet meer nodig

Bij een melding van een voorgenomen huwelijk of partnerschap hoeft u geen geboorteakte te verstekken. U kunt uw geboortegegevens aan de ambtenaar van de burgerlijke stand doorgeven. Kan de ambtenaar uw geboortegegevens niet controleren in de Basisregistratie personen (BRP)? En kunt u op verzoek van de ambtenaar uw geboorteakte niet overleggen? Dan kunt u een beëdigde verklaring over uw geboortegegevens afleggen.

Religieus huwelijk na burgerlijk huwelijk

Heeft u uw huwelijk voltrokken of uw geregistreerd partnerschap gesloten bij de ambtenaar van de burgerlijke stand? Dan kunt u rondom uw huwelijk een religieuze ceremonie in bijvoorbeeld een kerk of moskee laten plaatsvinden. Die ceremonie mag u niet houden voordat u het burgerlijk huwelijk heeft gesloten.

Verschil huwelijk en geregistreerd partnerschap

Er zijn 2 verschillen tussen het huwelijk en het geregistreerd partnerschap:

Als u trouwt, moet u elkaar het ‘ja-woord’ geven. Bij een geregistreerd partnerschap is dit niet verplicht.

Een geregistreerd partnerschap kan, als u geen minderjarige kinderen heeft, buiten de rechter om eindigen. Voor de ontbinding van een huwelijk moet u altijd naar de rechter. Verder kent het geregistreerd partnerschap geen scheiding van tafel en bed, het huwelijk wel.

Rechten en plichten huwelijk of geregistreerd partnerschap

Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap heeft u een aantal rechten en plichten ten opzichte van elkaar. Onder andere een onderhoudsplicht en erfrecht. Meer informatie vindt u op de pagina Wat zijn mijn rechten en plichten binnen het huwelijk of geregistreerd partnerschap?

Gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden

U kunt trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten in gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden. Meer informatie hierover vindt u op de pagina. Op welke manieren kan ik trouwen of een geregistreerd partnerschap afsluiten?

Trouwen zonder aanwezigheid partner

Kunt u of uw partner niet persoonlijk voor de ambtenaar van de burgerlijke stand verschijnen? Dan kan de minister van Veiligheid en Justitie een vergunning geven om het huwelijk bij volmacht te voltrekken. Bijvoorbeeld als een van de partners ernstig ziek is.

Geregistreerd partnerschap omzetten in een huwelijk

Heeft u een geregistreerd partnerschap en wilt u trouwen met uw geregistreerd partner? Dan kunt u uw geregistreerd partnerschap laten omzetten in een huwelijk. Dit doet u bij de gemeente. De omzetting van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk is in elke gemeente mogelijk. U kunt uw huwelijk niet laten omzetten in een geregistreerd partnerschap.

Ouderschap bij huwelijk of geregistreerd partnerschap

Een kind dat wordt geboren uit een huwelijk of geregistreerd partnerschap tussen man en vrouw, krijgt automatisch beide echtgenoten of beide geregistreerde partners als ouder. Ook als de man niet de biologische vader is. Deze familierechtelijke band zorgt er onder andere voor dat het kind erft van de ouders. En dat de ouders het gezag hebben over hun kind.

Ouderschap bij homohuwelijk of partnerschap tussen personen van hetzelfde geslacht

In Nederland is een homohuwelijk of geregistreerd partnerschap tussen personen van hetzelfde geslacht bijna gelijk aan een huwelijk tussen man en een vrouw. Komt er een kind in een homohuwelijk of een partnerschap tussen 2 personen van hetzelfde geslacht? Dan zijn er wel belangrijke verschillen.

Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap van 2 vrouwen krijgt de biologische moeder automatisch het ouderschap. Het hangt van de situatie af of de duomoeder automatisch het ouderschap krijgt.

Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap van 2 mannen gelden andere regels. De partner van de vader kan het vaderschap verkrijgen door erkenning of adoptie.

Tarieven 2022 (onder voorbehoud)

Maandag - vrijdag tussen 09.00 en 16.00 uur

Baliehuwelijk gemeentehuis Gendringen (maximaal 4 personen) Maandag om 09.00 en om 09.30 uur Kosteloos

Budgethuwelijk Voormalige Raadszaal / Bedrijfsrestaurant gemeentehuis (max 10 personen inclusief bruidspaar) Maandag om 10.00uur en om 10.30 uur €100,-

Voormalige Raadszaal / Bedrijfsrestaurant gemeentehuis Gendringen (max. 15 personen inclusief bruidspaar).  Op maandagmiddag is de Voormalige Raadszaal / Bedrijfsrestaurant van 14:00 tot 16:00 uur te gebruiken en iedere woensdag, donderdag en vrijdag van 9:00 tot 11:30, en van 14:00 tot 16:00 uur. € 390,-

De Oude Ettense Kerk in Etten € 610,-
Het Hofshuus in Varsseveld € 585,-
DRU Industriepark Lounge (max.35 personen) € 535,-
DRU Industriepark Conferentiezaal € 660,-
DRU Industriepark Ouhrlokaal € 775,-

Deze tarieven zijn inclusief de kosten voor de trouwambtenaar en de huur van de trouwlocatie voor de duur van de huwelijksvoltrekking. 

Vrije locaties

Vanwege de huidige coronamaatregelen is het op dit moment niet mogelijk om een vrije locatie te kiezen. We houden de situatie in de gaten.

Vrije locaties (door bruidspaar zelf gekozen)

Maandag - vrijdag * tussen 09.00 en 16.00 uur

Eénmalige locatie (bijv. eigen achtertuin) € 470,-

Vaker gekozen locaties

o.a. de kapelletjes in Sinderen/Megchelen of de horecagelegenheden € 325,00 (exc. locatiekosten)

Zaterdag* tussen 09.00 en 16.00 uur

Voormalige Raadszaal / Bedrijfsrestaurant gemeentehuis Gendringen (max. 15 personen inclusief bruidspaar). Op maandagmiddag is de Voormalige Raadszaal / Bedrijfsrestaurant van 14:00 tot 16:00 uur te gebruiken en iedere woensdag, donderdag en vrijdag van 9:00 tot 11:30, en van 14:00 tot 16:00 uur. € 570,

De Oude Ettense Kerk in Etten € 780
Het Hofshuus in Varsseveld € 735
DRU Industriepark Lounge (max.35 personen) € 705
DRU Industriepark Conferentiezaal € 820
DRU Industriepark Ouhrlokaal € 940

Deze tarieven zijn inclusief de kosten voor de trouwambtenaar en de huur van de trouwlocatie voor de duur van de huwelijksvoltrekking   

Vrije locaties

Vanwege de huidige coronamaatregelen is het op dit moment niet mogelijk om een vrije locatie te kiezen. We houden de situatie in de gaten.

Vrije locaties (door bruidspaar zelf gekozen) Zaterdag *

Eénmalige locatie (bijv. eigen achtertuin) € 585,-

Vaker gekozen locaties

o.a. de kapelletjes in Sinderen/Megchelen of de horecagelegenheden€ 450,- (exc. locatiekosten)

* De laatste voltrekking is om 15.30 uur.

Prijsinformatie over trouwen/geregistreerd partnerschap buiten kantooruren of op zondag kunt u telefonisch opvragen via nummer 0315-292 292 of stuur een email naar: burgerzaken@oude-ijsselstreek.nl

Overige tarieven

Trouwboekje/partnerschapsboekje luxe uitvoering blauw/groen € 31,00
Uittreksel uit het geboorteregister/overlijdensregister € 14,30
Uittreksel echtscheiding/ontbinding partnerschapsregister € 14,30 *
Uittreksel BRP € 8,25 *
Getuige vanuit het gemeentehuis, per getuigen € 26,00 *
Kosten omzetting partnerschap naar huwelijk (zonder ceremonie) € 110,00
Kosten eigen trouwambtenaar die al is beëdigd € 73,00
Kosten eigen trouwambtenaar die nog niet is beëdigd € 146,00

* Eerst overleggen met de ambtenaar van de burgerlijke stand of u dit nodig heeft.

Copyright © 2022
Webdesign door Pixel Creation