Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Trouwen in de Gemeente Maastricht

Gemeente Maastricht
Mosae Forum 10
6211 DW Maastricht

Trouwen in Maastricht

Iedere huwelijksdag is uniek en bijzonder. Zo’n bijzondere gelegenheid vraagt om een even bijzondere locatie. Een locatie met een prachtige ligging, een geweldig uitzicht, stijlvolle architectuur en inrichting en veelzijdige faciliteiten. Maastricht biedt u die plek. Maastricht, de stad van het Vrijthof, unieke winkelstraatjes, de Sint-Pietersberg, de bruggen en een Europese uitstraling.

Maastricht, de stad waar velen verliefd zijn geworden, maar ook verliefd óp zijn geworden. De prachtige monumenten zorgen voor een sprookjesachtig decor en tegelijkertijd is Maastricht vooral een jonge, levendige en dynamische stad. Deze combinatie maakt Maastricht tot dé stad voor een van de belangrijkste mijlpalen in een mensenleven: het geven van het jawoord.

Klik hier voor het overzicht van de trouwlocaties in Maastricht.

Als gemeente beschikken wij over meerdere locaties om een huwelijk te sluiten of uw partnerschap te registreren. Allemaal plekken met een eigen karakter, maar toch allemaal verschillend in stijl. Zo kunt u altijd een eigen persoonlijke invulling geven aan de plechtigheid. Maar welke locatie u ook kiest, elke plechtigheid kan rekenen op onze speciale aandacht. In de voorbereiding en tijdens de ceremonie. Voor u is het een feestdag en daar willen we graag een positieve bijdrage aan leveren.

Op deze pagina vindt u ook alle benodigde informatie over trouwen of geregistreerd partnerschap in Maastricht. Ook geven we u nuttige tips en praktische ideeën hoe de stad Maastricht voor een onvergetelijk feest kan zorgen. Zeg ja tegen Maastricht!

Wim Hillenaar, Burgemeester van Maastricht

Trouwdatum

De trouwdatum kunt u bij de gemeente Maastricht telefonisch reserveren. De trouwdatum en het tijdstip zijn definitief als de huwelijksaangifte is gedaan en de leges zijn betaald.

Geregistreerd Partnerschap

Het geregistreerd partnerschap heeft vrijwel dezelfde rechtsgevolgen als een huwelijk. Alles wat op deze pagina met betrekking tot het huwelijk aan de orde komt, is derhalve eveneens van toepassing op het geregistreerd partnerschap.

Melding van voorgenomen huwelijk

Van harte gefeliciteerd! U heeft besloten om te gaan trouwen of Geregistreerd Partnerschap aan te gaan!

In onze gemeente bieden we veel mogelijkheden. Heeft u een speciale binding met een locatie in de stad of weet u een leuke locatie? Dan kunt u daar het huwelijk of het geregistreerd partnerschap laten voltrekken.

Heeft u een datum en tijdstip geregeld met een locatie en zij gaan akkoord hiermee?

Neem dan contact met ons op en wij helpen u verder met de melding van uw voorgenomen huwelijk.

Wij hebben zelf leuke, gezellige en meertalige trouwambtenaren, die samen met u een invulling geven aan uw moment. Wilt u liever door iemand gehuwd worden die u kent, bijvoorbeeld een tante of een vriend, dan kan dit ook. Alle info vindt u op deze site.

Om teleurstelling te voorkomen adviseren wij u tijdig contact met ons op te nemen.

De trouwlocaties

U kunt kiezen uit een van de aangewezen vaste trouwlocaties. U kunt ook op een eigen gekozen locatie het huwelijk/parterschapregistratie laten voltrekken. Dit kan ook uw huisadres zijn!

Vanaf 1 januari 2016 mag je in de Gemeente Maastricht in elke gewenste locatie trouwen die jezelf wenst. De eigenaar/beheerder dient daar toestemming voor te geven.

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan in het Mosae Forum? Dan kijken wij meteen of deze locatie op het door u gewenste tijdstip beschikbaar is.

Geeft u de voorkeur aan een andere locatie? Dan dient u die locatie zelf te reserveren bij de eigenaar/beheerder. Bel daarna meteen het GemeenteLoket, dan noteren wij de datum in onze reserveringsagenda.

Het Stadhuis

De unieke entourage van de Prinsenkamer in het zeventiende-eeuwse stadhuis is één van de meest gewilde trouwlocaties in Maastricht. Het stadhuis op de Markt werd gebouwd tussen 1659-1664. In die tijd werd Maastricht bestuurd door de Hertog van Brabant en de Prins Bisschop van Luik. Het stadhuis bestaat dan ook uit twee gelijke helften die samen één geheel vormen. De Prinsenkamer biedt ruimte aan maximaal 35 personen. In de trouwzaal is fotograferen en filmen toegestaan. Muziek is geen bezwaar.

Bruidsparen kunnen ervoor kiezen elkaar het jawoord te geven in de historische raadzaal van het Stadhuis. Deze is volledig gerestaureerd en biedt ruimte aan grote gezelschappen tot maximaal 150 personen.
Meer informatie
I: www.maastricht.nl
T: 14 043

Het Generaalshuis (Theater aan het Vrijthof)

Het uit 1804 stammende Generaalshuis staat aan één van de bekendste pleinen van Nederland: het Vrijthof. Het gebouw vormt een perfecte combinatie van oude- en nieuwe bouwkunst. Het Generaalshuis is nu de voorbouw van het eigentijdse Theater aan het Vrijthof. Huwelijken worden voltrokken in de Edmond Hustinxzaal, de voormalige balzaal van het Generaalshuis. Deze balzaal bevindt zich nog in de oorspronkelijke staat en is voorzien van fraaie wandschilderingen. De Hustinxzaal biedt ruimte aan ongeveer 70 personen. (In overleg kan mogelijk worden uitgeweken naar een andere ruimte). De bedrijfsvoering van het Theater aan het Vrijthof zal u hierover graag informeren. Er is een lift voor mindervaliden.

Chateau Neercanne Balkon van Nederland

In het prachtige Jekerdal net op de grens met België, ligt het enige terrassenkasteel van Nederland, Château Neercanne. Daniël Wolf van Dopff bouwde dit indrukwekkende kasteel in 1698 van mergelsteen die uit de grotten werd gewonnen. De fraaie baroktuinen van het 17e eeuwse kasteel zijn verdeeld over vier niveaus, die allen beschermd zijn door Unesco. Vanaf het hoogste terras heeft u een prachtig uitzicht over de tuinen en het schitterende dal. Het aantal bezoekers is sterk afhankelijk van de aangeboden ruimte. U kunt zelfs tussen de wijnvoorraden in de mergelgrot trouwen. Er is bij het kasteel (gratis) ruime parkeergelegenheid.
De rolstoeltoegankelijkheid varieert per ruimte. De locatie is in principe niet beschikbaar op vrijdagen en zaterdagen.

Cellebroederskapel

In geen enkele straat in Maastricht lijken rust en stilte verder weg dan in de Brusselsestraat. De stadshuizen deinzen haast terug voor de aanstromende auto’s, bussen en brommers. Verscholen achter een monumentale poort in de gevel van nummer 58 ligt een domein van stilte. Onder de poort door leidt een recht pad naar een van de meest verborgen monumenten van Maastricht, de sfeervolle kapel van de Cellebroeders, gebouwd in 1539. Vroeger onderdeel van een groot kloostercomplex, nu bestaande uit de kapel zelf, een ontvangstruimte, bovenzaal en binnenplaats. U kunt deze schitterende kapel huren voor culturele, maatschappelijke en religieuze doeleinden. De kapel biedt ruimt aan zo’n tachtig personen (zitplaatsen). 

Kasteel de Hoogenweerth

Dit voormalig Jachtkasteel dateert uit 1498. Kasteel de Hoogenweerth ligt op een schiereiland in de Maas bij Maastricht. Het kasteel dat werd gebruikt voor het organiseren van luxe en feestelijke jachtpartijen werd in 1754 nog een keer uitgebreid. In de rijke geschiedenis van het kasteel hebben diverse eigenaren er hun intrek genomen. In december 1975 is het kasteel grotendeels in de as gelegd. Pas in 1993 heeft men het volledig gerestaureerd. Een prachtig natuurgebied omringt het kasteeldomein aan de oevers van de Maas. De klassieke uitstraling van het kasteel wordt gecombineerd met modern en hedendaags design.
De locatie is goed bereikbaar en beschikt over 750 parkeerplaatsen op eigen terrein. Afhankelijk van de gekozen zaal kunt u het kasteel voor zowel een groot als klein gezelschap reserveren. De mogelijkheid bestaat zelfs het gehele kasteel en alle gronden af te huren. Gedurende uw verblijf kunt u, in klein gezelschap, een ontspannen boottochtje maken over de maasplassen. Daarnaast bestaat de mogelijkheid een themafeest te organiseren. In het luxe design hotel met suites en appartementen kunnen uw gasten van hun nachtrust genieten. 

Kasteel Vaeshartelt

Net buiten de stad Maastricht, in een park met riante vijverpartijen, ligt Kasteel Vaeshartelt. Dit schitterende 17e eeuwse kasteel biedt legio mogelijkheden voor de voltrekking van uw wettig huwelijk. De feestzalen zijn, met respect voor het bestaande, volledig gerestaureerd en opnieuw ingericht. De klassieke 17e eeuwse sfeer wordt gecombineerd met modern design. Het 10 hectare groot park met zijn vijverpartijen en een ommuurde binnentuin met mooie terrassen biedt u volop mogelijkheden voor de invulling van uw trouwdag. Rustig en uniek. Het kasteel beschikt tevens over 84 hotelkamers waar uw gasten hun nachtrust kunnen genieten. Afhankelijk van de gekozen feestzaal is het kasteel voor zowel grote- als kleine gezelschappen te reserveren. Het kasteel organiseert o.a. ook themafeesten. Bij het kasteel is voldoende parkeergelegenheid. 

Thiessen

Trouwen is voor iedereen anders. Onze event planners helpen je met het organiseren van een perfecte, maar vooral persoonlijke huwelijksdag. Jullie kunnen één of meerdere onderdelen, maar ook de hele huwelijksdag bij ons laten plaatsvinden. Het programma verwerken we in een compleet draaiboek. We regelen alles tot in de puntjes en nemen jullie zo veel mogelijk organisatie uit handen.

De met glas overkapte binnenplaats van onze vijf geschakelde stadspanden vormt een prachtige Orangerie. Bijzonder geschikt voor een huwelijk met genodigden tot circa 200 personen.

Trouwlocatie naar keuze

In Maastricht heeft u de mogelijkheid om, naast de aangewezen trouwlocaties, zelf een locatie te kiezen voor de voltrekking van uw huwelijk of partnerschapsregistratie.

Verzoek indienen

Om op de locatie van uw keuze te mogen trouwen / uw partnerschap te laten registreren, moet deze eerst door de gemeente worden goedgekeurd. Hiervoor moet u een schriftelijk verzoek indienen, nadat u uw trouwdatum/datum geregistreerd partnerschap bij de gemeente heeft vastgelegd. Houdt u er rekening mee dat de procedure enige tijd in beslag neemt. Wij adviseren u daarom uw verzoek minimaal vier maanden voor de geplande trouwdatum/datum geregistreerd partnerschap in te dienen.

Besluit

De gemeente beoordeelt uw verzoek (toetst het verzoek aan de wet- en regelgeving) en neemt binnen zes weken een besluit.

Extra kosten

U moet rekening houden met eventuele extra kosten voor huur, verzekering en inrichting/aankleding van de locatie. Deze kosten worden niet door de gemeente vergoed. De gemeente kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele schade aan, of rondom de locatie.
Voor verdere informatie verwijzen wij graag naar onze website www.maastricht.nl

Trouwambtenaar voor één dag

Aanstaande echtgenoten of geregistreerde partners kunnen onder vastgestelde voorwaarden zelf iemand voordragen voor het voltrekken van hun huwelijk of geregistreerd partnerschap. De trouwambtenaar voor één dag moet voldoen aan dezelfde kerncompetenties als de trouwambtenaren die in dienst zijn van gemeente Maastricht. Het verzoek kan niet worden gedaan door de beoogd trouwambtenaar zelf. Houdt u er rekening mee dat het aanvragen van de vereiste stukken (waaronder de Verklaring omtrent het gedrag) en in voorkomend geval de beëdiging van de trouwambtenaar bij de rechtbank extra tijd kost. Wij adviseren u uw schriftelijk verzoek vier maanden voor de geplande trouwdatum/datum geregistreerd partnerschap in te dienen
Voor verdere informatie verwijzen wij graag naar onze website www.maastricht.nl

Tarieven 2024 ( Onder voorbehoud )

Eenvoudig huwelijk 

Bij het basis huwelijkspakket is de huwelijksceremonie kort (20 minuten) en kan niet worden uitgebreid. U kunt bij dit huwelijkspakket alleen trouwen in de Trouwkamer van het gemeentehuis op Mosae Forum.

Kiest u voor pakket 'eenvoudig huwelijk', dan kan de ceremonie alleen worden voltrokken op dinsdag, woensdag en donderdag tussen 9.00 en 12.00 uur.

Legeskosten: € 446,00
Duur ceremonie: 20 minuten
Ceremonie uitbreiden: niet mogelijk
Dag: dinsdag, woensdag en donderdag
Tijd: tussen 9.00 en 12.00 uur
Locatie: Trouwkamer Mosae Forum
Trouwboekje: inbegrepen
Inhuren getuige(n) gemeente: € 51,00 per getuige
Gereserveerde tijd: als er meerdere huwelijken zijn op een dag, worden aaneensluitend na elkaar gepland
Type handelingen: eenvoudige toespraak
Trouwambtenaar: u kunt niet kiezen voor een eigen trouwambtenaar
U kunt alleen trouwen op locatie Trouwkamer Mosae Forum
Bij annulering van uw huwelijk betaalt u eenmalig € 200,00 annuleringskosten

Uitgebreid huwelijk maandag t/m vrijdag 

Bij het uitgebreid huwelijkspakket maandag tot en met vrijdag duurt de huwelijksceremonie 30 minuten en kan deze naar wens tegen meerprijs worden uitgebreid. U kunt bij dit huwelijkspakket op elke locatie trouwen, maar niet in de Trouwkamer van het gemeentehuis op Mosae Forum.

Kiest u voor pakket 'uitgebreid huwelijk maandag tot en met vrijdag', dan kan de ceremonie alleen worden voltrokken op maandag, dinsdag, woensdag, donderdag of vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur.

Legeskosten: € 589,00
Duur ceremonie: 30 minuten
Ceremonie uitbreiden: € 126,00 voor 30 minuten
Dag: Maandag tot en met vrijdag
Tijd: 9.00 tot 17.00 uur
Locatie: naar keuze
Trouwboekje: inbegrepen
Inhuren getuige(n) gemeente: € 51,00 per getuige
Gereserveerde tijd: 60 minuten
Type handelingen: persoonlijke toespraak inclusief voorgesprek
Trouwambtenaar: mogelijkheid om een eigen trouwambtenaar te kiezen: bent u al een beëdigde trouwambtenaar in een andere gemeente dan zijn de kosten € 105,00. U kunt ook iemand laten beëdigen/benoemen als trouwambtenaar voor een dag. Dat kost € 423,00
Locatie: trouwen op locatie Trouwkamer Mosae Forum is niet mogelijk. Voor € 222,00 kunt u trouwen op locatie in het Stadhuis. U kunt ook op elke andere locatie trouwen, maar dan moet u dit zelf afstemmen met de betreffende locatiebeheerder.
Bij annulering van uw huwelijk betaalt u eenmalig € 200,00 annuleringskosten

Uitgebreid huwelijk 24/7

Huwelijkspakket 'uitgebreid huwelijk 24/7' is het meest uitgebreide huwelijkspakket. De huwelijksceremonie duurt 45 minuten en kan naar wens tegen meerprijs worden uitgebreid. U kunt bij dit huwelijkspakket op elke locatie trouwen.

Kiest u voor pakket 'uitgebreid huwelijk 24/7', dan kan de ceremonie op alle dagen, inclusief feestdagen worden voltrokken.

Wettelijk zijn we verplicht om 2 tijdstippen per week beschikbaar te stellen voor een kosteloos huwelijk.

Legeskosten: € 776,00
Duur ceremonie: 45 minuten
Ceremonie uitbreiden: € 126,00 voor 30 minuten
Dag: alle dagen inclusief feestdagen
Tijd: 00.00 tot 24.00 uur
Locatie: naar keuze
Trouwboekje: inbegrepen
Inhuren getuige(n) gemeente: € 51,00 per getuige
Gereserveerde tijd: 60 minuten
Type handelingen: persoonlijke toespraak inclusief voorgesprek
Trouwambtenaar: mogelijkheid om een eigen trouwambtenaar te kiezen: bent u al een beëdigde trouwambtenaar in een andere gemeente dan zijn de kosten € 105,00. U kunt ook iemand laten beëdigen/benoemen als trouwambtenaar voor een dag. Dat kost € 423,00
Locatie: u kunt niet trouwen in de Trouwkamer in Mosae Forum. Voor € 222,00 kunt u trouwen op locatie in het Stadhuis. U kunt ook op elke andere locatie trouwen, maar dan moet u dit zelf afstemmen met de betreffende locatiebeheerder.
Bij annulering van uw huwelijk betaalt u eenmalig € 200,00 annuleringskosten

Tot slot!

In de zalen en op de trappen naar het bordes van de locaties mag niet met rijst, confetti enz. worden gestrooid Bij nat weer en vorst, maar ook anderszins, kan het strooien van rijst of confetti gevaarlijke situaties opleveren op de hardstenen trappen en bordessen. Om overlast voor andere bruidsparen te voorkomen, kunnen wij genoodzaakt zijn extra schoonmaakkosten in rekening te brengen. Ter voorkoming hiervan willen wij een beroep doen op uw verantwoordelijkheidsgevoel.

Verdere vragen


De medewerkers van het Gemeente Loket informeren u graag over de gang van zaken rond de huwelijkssluiting of partnerschapsregistratie.

Adressen

Postadres:          
Gemeente Maastricht
Burgerlijke Stand
Postbus 1992,
6201 BZ Maastricht
Telefoon: 14 043
Fax: (043) 350 40 54
E-mail: huwelijk@maastricht.nl

Bezoekadres:
Gemeente Loket
Mosae Forum 10
6211 DW  Maastricht

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation