Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Trouwen in de Gemeente Gouda

Gemeente Gouda
Burgemeester Jamesplein 1
2803 PG Gouda

Trouwen in Gouda

Geacht bruidspaar,

Van harte gefeliciteerd met uw aanstaande huwelijk, een belangrijke stap! Trouwen of het aangaan van geregistreerd partnerschap is een bijzonder feestelijke gebeurtenis: voor elkaar kiezen om samen verder door het leven te gaan. Een goede voorbereiding voor deze grote stap is dus belangrijk. Onze medewerkers helpen u graag bij uw voorbereiding, van het persoonlijk kennismakingsgesprek met de trouwambtenaar tot het moment waarop u elkaar het JAwoord geeft.

Klik hier voor het overzicht van de trouwlocaties in Gouda.

Trouwen in Gouda is trouwen in een sfeervolle en historische omgeving. Om dit ook echt te ervaren raad ik u van harte aan een stadswandeling te maken. En neem dan meteen een kijkje in het sprookjesachtige stadhuis, een bijzondere locatie voor een onvergetelijke trouwdag. Ook de andere trouwlocaties in de stad zijn bijzonder. Op deze pagina vindt u alle informatie die u nodig heeft.

Pieter Verhoeve,
Burgemeester van Gouda

Trouwen in Gouda

In Gouda krijgt u veel persoonlijke aandacht. Er wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met uw wensen. Wilt u een korte of juiste een lange toespraak, zijn er mensen in uw gezelschap die als gastspreker willen optreden? Samen met de ambtenaar van de burgerlijke stand kunt u in een persoonlijk voorbereidend gesprek dit soort zaken bespreken.

Reserveren van een trouwdatum

Bij de afdeling services kunt u zowel telefonisch als aan de balie een datum reserveren voor uw huwelijk in het Huis van de stad Gouda. Tijdig reserveren is belangrijk, zeker voor de drukke maanden (mei, juni en september). Kiest u voor één van de andere locaties, neemt u dan eerst contact op met die locatie en pas daarna met de afdeling services.

Ondertrouw (huwelijksaangifte)

U kunt een melding maken nadat wij de optie op uw huwelijksdatum per e-mail bevestigd hebben. Dit doet u door voor u allebei een apart meldingsformulier te printen, in te vullen en te ondertekenen. Welk formulier u invult, hangt af van uw nationaliteit.

Voeg bij het formulier een kopie van uw legitimatiebewijs en die van uw partner toe. Dit mag een kopie van uw paspoort of identiteitskaart zijn.

U kunt met uw melding ook gelijk onderstaande formulieren naar ons sturen. Vergeet daarbij niet om van alle getuigen (van uzelf en uw partner) een kopie van hun legitimatiebewijs mee te sturen (paspoort of identiteitskaart). U mailt de ingevulde formulieren naar brd@gouda.nl. U kunt de formulieren ook per post sturen.

Getuigenlijst

Bij uw huwelijk of partnerschapsregistratie moeten minimaal 2 en mogen maximaal 4 getuigen aanwezig zijn. Iedereen boven de 18 jaar mag getuige zijn. 

Wensenlijst ceremonie

Op de wensenlijst geeft u onder andere aan of u een trouwboekje wilt. Op de pagina trouwboekjes leest u hier meer over.

Wilt u na uw huwelijk of partnerschap uw achternaam wijzigen? Dit kunt u na uw huwelijk altijd zelf digitaal aan ons doorgeven. Als u het vooraf wilt regelen, stuur ons dan ook het ingevulde formulier verzoek wijziging naamgebruik.

Parkeren

De Markt in Gouda is verboden gebied voor auto’s en de binnenstad is door middel van beweegbare paaltjes afgesloten. Voor huwelijken wordt hierop een uitzondering gemaakt. U kunt maximaal tien parkeerontheffi ngen aanvragen. Op donderdag tot 16.00 uur en op zaterdag (de gehele dag) is parkeren niet mogelijk in verband met de warenmarkt.

Trouwlocaties in Gouda

Het stadhuis van Gouda is het middelpunt van de stad en heeft een sprookjesachtige uitstraling. Al sinds de bouw van het stadhuis, in 1459, is het stadhuis de trots van de stad. Het interieur van de trouwzaal heeft mooie muurtapijten en glas-in-loodramen. Kortom: de perfecte locatie voor uw huwelijk. Rondom het stadhuis vinden vaak evenementen plaats. De gemeente probeert de overlast hiervan minimaal te houden.

Raam 32

Achter de gevel van de voormalige Plateelfabriek daterend uit 1898 bevindt zich nu een intieme monumentale ruimte die gebruikt wordt als fotostudio en trouwlocatie, het geven van kleur-en stijladviezen, workshops en pop-up exposities.

De Spiegeltent

De Spiegeltent in Gouda is een antieke uit 1912 daterende Belgische muziek- en danssalon. Het is een karaktervolle omgeving van hout, was, spiegels en blanke lak. De spiegeltent is sinds 1982 opgebouwd in een sfeervol grachtenpand aan de Turfmarkt 51. Er is ruimte voor maximaal 200 personen. 

Romantisch trouwen in Museumcafé Gouda  

Recht tegenover de Sint-Janskerk, op het adres Achter de Kerk 14, biedt het sfeervolle Museum Gouda, het Museumcafé en haar bijzondere ommuurde tuin én terras met eeuwenoude bomen en klassieke muziek een oase van rust in het historisch stadshart van Gouda. Trouwen in de open lucht op een van de meeste bijzondere plekken van Gouda behoort hier ook tot de mogelijkheden.

Museum Gouda, een historische trouwlocatie

In Museum Gouda heeft u als bruidspaar verschillende mogelijkheden. Zo kunt u ervoor kiezen om alles op één locatie te houden, maar het is ook mogelijk om een onderdeel van uw huwelijksdag bij ons te organiseren. De sfeervolle 15de-eeuwse Gasthuiskapel met zijn mooie altaarstukken biedt een prachtige ambiance voor uw trouwceremonie of partnerregistratie. 

Arti Legi aan de Markt

Arti Legi is een beeldbepalend en karakteristiek rijksmonument aan de Markt te Gouda met een rijke historie van meer dan 600 jaar. Het gebouw is in 2012 heropend na een grondige restauratie en biedt alle faciliteiten voor een trouwplechtigheid in een stijlvolle, klassiek-moderne omgeving. Elk bruidspaar krijgt ruim de tijd voor de ceremonie met aansluitend gelegenheid voor koffie en bruidstaart of een toast op de toekomst. Arti Legi biedt een variëteit aan arrangementen. Ook de afgesloten patiotuin staat bij mooi weer exclusief ter beschikking van het gezelschap. Er is ruimte voor zowel kleine als grote groepen.

Huis van de Stad

Voor een formele, bescheiden ceremonie met maximaal 10 personen kunt u er voor kiezen om in de ondertrouwkamer van het Huis van de Stad in het huwelijk te treden of een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Daarnaast is het Huis van de Stad de enige locatie waar kostenloos getrouwd kan worden op maandagmorgen van 9.15 – 9.30 uur. 

Raadzaal in het Huis van de Stad 

In het Huis van de Stad kunt u ook in het huwelijk treden of een geregistreerd partnerschap aangaan in de moderne raadzaal. Het hart van de democratie. Dit is mogelijk op vrijdagmiddag om 13.30, 14.30 en 15.30 uur. Deze ruimte biedt plaats aan 75 personen. Neem voor meer informatie contact op met afdeling Services via tel. 140182.

Brasserie IJsselweide

Zoeken jullie een anders-dan-anders locatie om elkaar het ja-woord te geven? Bijvoorbeeld buiten, landelijk, in het gras of op het water? Dan is Brasserie IJsselweide wellicht dé locatie voor jullie trouwdag. De Brasserie beschikt over gratis parkeerplaatsen en bijzondere huwelijksarrangementen. 

Museumhavencafé ’t IJsselhuis

Vest 252
2801 TZ  Gouda
Tel.: 06 – 52 41 69 20

Le Patapouf

Partycentrum Le Patapouf heeft zich in de achterliggende jaren bewezen als een gezellige en intieme locatie om uw bruiloft te vieren. De trouwlocatie ligt aan de rand van het centrum van Gouda en is daarmee goed bereikbaar voor gasten die met eigen vervoer komen en voor gasten die met het openbaar vervoer de bruiloft bezoeken. 

LF Gouda

LF Gouda is net even een tikkeltje anders dan andere trouwlocaties, met name door de stoere sfeer en z’n authenticiteit. Het industriële verleden in dit monumentale gebouw, in combinatie met de no nonsens inrichting van nu, zorgen ervoor dat deze oude lichtfabriek een unieke en bijzondere plek is om elkaar het Ja-woord te geven. De locatie is bijzonder geschikt voor zowel grote, maar ook kleine gezelschappen en heeft meerdere ruimtes. 

Stijlkamer 52

Stijlkamer 52 is gelegen in het hart van Gouda en beschikt over twee ruimtes voor jullie huwelijkssluiting, receptie, lunch, diner of feest. De voormalige burgemeesterswoning uit 1728 heeft een rijke geschiedenis en is grotendeels nog origineel. Er is bij een trouwplechtigheid ruimte voor 40 tot 45 personen. 

Brasserie Copper

Aan de achterzijde van ons pand, aan de winkelstraat de Zeugstraat, is onze stadstuin gevestigd. Met plaats voor ruim 35 zittende en 100 staande gasten is dit de ideale plek voor een diner, feest of partij.

Cafeetje Heeeurlijk

Cafeetje Heeeurlijk is één van de officiële trouwlocaties in Gouda. Wilt u elkaar het “Ja” woord geven in een ongedwongen sfeer dan bent u hier op het juiste adres. Speciale wensen? Uw gastvrouw Lizette Oudijk is geweldig in het organiseren van uw (trouw) feest inclusief hapjes, drankjes en goede muziek. Ook kunt u hier ongedwongen uw vrijgezellen feest vieren en zullen wij er alles aan doen om u en uw gasten een onvergetelijke avond te bezorgen.

Relais & Chateaux Weeshuis Gouda

Spieringstraat 1
2801 ZH Gouda
Tel.: (0182) 23 12 53

Jeruzalemkapel

Jeruzalemstraat 11
2801 JE Gouda
Tel.: (0182) 23 12 53

(Te boeken via Weeshuis Gouda)

De Kleischuur

Vest 2
2801 VC Gouda
Tel.: (0182) 359 084

Zelf uw trouwlocatie bepalen?

In Gouda mag u zelf kiezen waar u wilt trouwen. Elk gebouw kan voor een huwelijkssluiting in aanmerking komen. Er gelden wel enkele voorwaarden als u zelf een gebouw kiest. Zo is huwelijksvoltrekking in een woonhuis bijvoorbeeld niet toegestaan. Voor het aanvragen van een trouwlocatie download u het aanvraagformulier “eenmalige aanwijzing huwelijks/partnerschapslocatie” en levert u dit in bij de afdeling Services. Wilt u als eigenaar/beheerder van een pand uw locatie laten aanwijzen als vaste huwelijkslocatie dan gebruikt u het formulier “aanwijzing vaste huwelijkslocatie”. Aan het aanwijzen van een vaste of eenmalige locatie zijn kosten verbonden.

Evenementen

Rondom het stadhuis vinden vaak evenementen plaats. De gemeente probeert de overlast hiervan minimaal te houden. Garantie voor een leeg marktplein kunnen wij echter niet geven. Voor geplande evenementen kunt u op de evenementenkalender kijken.

Goudse trouwambtenaren

Een ambtenaar van de burgerlijke stand sluit een huwelijk of registreert een partnerschap. In Gouda zijn er 8 ambtenaren van de burgerlijke stand die huwelijken of partnerschappen sluiten. Dit zijn;

Shakiel Roeplal
Angy Filemon
Hans Slooter
Margreet Rap
Saskia Laugs
Ton Roonder
Irene Klein Haneveld
Marja van Wingerden

Op deze pagina stellen de trouwambtenaren zich graag aan u voor! 

Ambtenaar andere gemeente (BABS), een familielid of een vriend

Het is ook mogelijk een ambtenaar van de burgerlijke stand van een andere gemeente (BABS), een familielid of een vriend van u, het huwelijk te laten voltrekken. Hier zijn dan wel voorwaarden en extra kosten aan verbonden.

Tarieven 2024 ( onder voorbehoud )

Hieronder geven we u een overzicht van alle kosten. Sommige dingen zijn verplicht. Voor andere dingen kunt u zelf beslissen of u dit wilt of heeft u verschillende mogelijkheden om uit te kiezen.

Voor de ceremonie en het trouwboekje betaalt u het bedrag dat geldt op de dag van uw huwelijk of partnerschap. Ook als u de reservering in het vorige jaar heeft gedaan. De prijzen worden elk jaar op 1 januari aangepast.

Ceremonie

Huis van de Stad – trouwkamer: € 307,10 
Huis van de Stad – raadszaal: € 484,80
Als u heeft gekozen voor de gratis ceremonie dan is uw huwelijk of partnerschapsregistratie natuurlijk gratis. U betaalt misschien wel voor uittreksels, akten en een trouwboekje.

Op locatie: € 307,10 
Aanvragen locatie als trouwlocatie voor 1 dag: € 205,45
Naast deze kosten betaalt u ook voor het gebruik van de locatie. Neem hiervoor contact op met de locatie waar u wilt trouwen.

In bijzondere situaties kan een huwelijk of partnerschapsregistratie in een ‘bijzonder huis’ gedaan worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een ziekenhuis. Hiervoor betaalt u € 167,90 

Toeslag huwelijk of partnerschapsregistratie op een feestdag: € 188,75

Het omzetten van een geregistreerd partnerschap naar een huwelijk zonder ceremonie kost € 67,20.

Eigen trouwambtenaar

Al beëdigd bij de juiste rechtbank: € 201,60
Nog niet beëdigd bij de rechtbank: € 268,65

Een eigen trouwambtenaar is niet verplicht, u kunt ook kiezen voor een Goudse trouwambtenaar.

Trouwboekje

Turquoise of wit kunststof boekje met zilverkleurig logo: € 30,60
Cognackleurig leren (nubuck) boekje met gekleurd wapen: € 48,30
Kalligraferen gegevens huwelijk of partnerschap en van beide partners: € 19,80
Kalligraferen gegevens kinderen: € 6,45

Een trouwboekje is niet verplicht.

Wijziging aanschrijfnaam

Het wijzigen van uw aanschrijfnaam is gratis. Het wijzigen van uw naam is niet verplicht.

Ontheffing verkeersregels

Ontheffing: € 25,25
Spoedaanvraag: € 50,50
Parkeerkaart die bij de ontheffing hoort: € 3,05

Annuleren

Betaalde ceremonie op locatie of in het Huis van de Stad: € 134,20
Gratis ceremonie: € 67,20

U betaalt deze kosten alleen als u de annulering binnen 28 dagen voor de datum van het huwelijk of geregistreerd partnerschap doet. Let op: mogelijk moet u ook annuleringskosten aan de locatie betalen.

Kosteloos huwelijk / geregistreerd partnerschap

Binnen de gemeente Gouda kunt u ook gratis trouwen/geregistreerd partnerschap aangaan. Dit is mogelijk op maandag om 9.15 uur en 9.30 uur. Een kosteloos huwelijk/partnerschap is alleen een administratieve handeling en vindt alleen plaats in het Huis van de Stad. Op overige locaties is een kosteloos huwelijk/partnerschap niet mogelijk. Voor meer informatie neemt u contact op met de afdeling Services via tel. 14 0182.

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation