Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Trouwen in de Gemeente Gemert-Bakel

Gemeente Gemert-Bakel
Ridderplein 1
5421 CV Gemert-Bakel

Trouwen in Gemert-Bakel

Ik ben zo enthousiast om je te vertellen over het trouwen in de gemeente Gemert-Bakel! Dit prachtige gebied in Noord-Brabant biedt een aantal prachtige trouwlocaties voor een onvergetelijke trouwerij.

Benieuwd naar alle trouwlocaties in Gemert-Bakel? Dan heb je geluk! Wij hebben een pagina speciaal ingericht om jullie te helpen in je zoektocht naar de perfecte trouwlocatie. Veel trouwlocaties zijn landhuizen, kastelen of herbergen, maar je vindt hier ook partycentra, chalets, forten en zelfs trouwen in een theater behoort tot de mogelijkheden. 

Daarnaast biedt de gemeente Gemert-Bakel ook de mogelijkheid om buiten te trouwen in een van de vele prachtige buitenlocaties. Denk bijvoorbeeld aan een ceremonie in een prachtig park, of op een landgoed met een prachtig uitzicht op de omliggende natuur.

Ongeacht welke locatie je kiest, je kunt er zeker van zijn dat de gemeente Gemert-Bakel een prachtige plek is om te trouwen. Met de prachtige locaties, geschiedenis en natuur, is het een perfecte plek voor een onvergetelijke trouwerij. En dankzij de ervaren en behulpzame gemeenteambtenaren, die jullie zullen helpen met het regelen van alles voor jullie trouwdag, hoeven jullie je geen zorgen te maken over de organisatie van de grote dag. Trouwen in Gemert-Bakel is een geweldige keuze voor iedereen die op zoek is naar een unieke en romantische trouwlocatie! 

In de gemeente Gemert-Bakel is het overigens mogelijk om gratis te trouwen op woensdag, donderdag en vrijdag in de ochtend in de raadszaal van het gemeentehuis. De raadzaal is een prachtige en moderne locatie voor een intieme ceremonie met familie en vrienden. Dit geldt alleen als je een Nederlandse nationaliteit hebt of Nederlandse partner hebt, beide personen moeten ingeschreven staan in de gemeente Gemert-Bakel.

Meer weten over trouwen in Gemert-Bakel? Lees hieronder meer informatie of bezoek de website van de gemeente zelf. 

Voorwaarden trouwen en geregistreerd partnerschap 

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten? Dan staan de voorwaarden daarvoor in de wet. Hieronder leest u de belangrijkste voorwaarden. 

Met één persoon

U mag maar met één persoon tegelijk trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. U mag ook niet al getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben met iemand anders. 

18 jaar of ouder

U moet 18 jaar of ouder zijn. Sinds december 2015 zijn er geen uitzonderingen meer mogelijk op deze leeftijdseis. 

Curatele 

Staat u onder curatele? Dan hebt u toestemming nodig van de curator om te mogen trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten. Soms hebt u zelfs toestemming nodig van de kantonrechter.

Procedure trouwen en geregistreerd partnerschap

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten? Dan moet u naar de ambtenaar van de burgerlijke stand. Alles wat u moet regelen is vastgelegd in de wet. Hieronder leest u de belangrijkste dingen die u moet regelen. 

Voornemen melden bij gemeente

U meldt persoonlijk of schriftelijk dat u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt sluiten. Dit doet u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand in de gemeente waar u wilt trouwen of een partnerschap wilt sluiten. Sinds 1 juli 2016 kunt u uw melding ook digitaal doen. Dit kan nog niet in alle gemeenten. Daarbij hoeft u in principe geen stukken te overleggen met daarin uw geboorteakte of beëindiging van uw eerdere huwelijk of geregistreerd partnerschap. Uw eigen opgave, persoonlijk of schriftelijk, is voldoende. 

Wachttijd

Heeft u uw voornemen kenbaar gemaakt bij de ambtenaar van de burgerlijke stand? Dan moet u minstens 14 dagen wachten. Daarna kunt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. Heel soms geldt deze termijn niet, bijvoorbeeld als uw aanstaande echtgenoot of partner ernstig ziek is en verwacht wordt dat hij of zij snel overlijdt. 

Getuigen 

U moet minimaal twee en maximaal vier getuigen hebben. Zij moeten 18 jaar of ouder zijn. Bij het kenbaar maken van uw voornemen te trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten, moet u hun namen en adressen doorgeven. 

Het ja-woord

U legt een verklaring af bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Daarmee is uw relatie officieel vastgelegd. Als u trouwt geeft u het ja-woord. Bij een geregistreerd partnerschap is dit niet verplicht. U kunt zelf een tekst bedenken. 

Huwelijksakte of partnerschapsakte 

Na de verklaring ondertekent u een akte. Ook de getuigen en de ambtenaar van de burgerlijke stand ondertekenen deze akte. 

Kosten

Voor trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten moet u betalen. Maar elke gemeente heeft vaste tijden waarop u gratis kunt trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten.

Kerkelijk huwelijk 

Nadat u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand bent geweest, kunt u nog in de kerk trouwen. Dat heet inzegenen of bevestigen. Het kerkgenootschap beslist zelf of ze uw huwelijk wil inzegenen. Ze hoeven dit niet te doen.

Tarieven 2023 (onder voorbehoud)

Gemeentehuis en Parochiehuis

maandag t/m vrijdag 09.00-17.00 uur € 450,55
maandag t/m vrijdag 17.00-21.00 uur € 563,20
zaterdag 09.00-17.00 uur € 788,50
zaterdag 17.00-21.00 uur € 901,10
zon- en feestdagen 09.00-16.00 uur € 1.013,80

Op locatie

maandag t/m vrijdag 09.00-17.00 uur € 844,80
maandag t/m vrijdag 17.00-21.00 uur € 901,10
zaterdag 09.00-17.00 uur € 1.013,80
zaterdag 17.00-21.00 uur € 1.098,35
zon- en feestdagen 09.00-16.00 uur € 1.295,40

Overige kosten

Trouw- of partnerboekje € 45,05
Externe BABS € 168,50

Met ingang van 01-01-2020 worden de kosteloze huwelijken in het gemeentehuis voltrokken op maandagochtend om 09.00 en 09.30 uur. Buiten de partners mogen uitsluitend twee getuigen aanwezig zijn. Het is een zeer eenvoudige ceremonie, zonder toespraak. Voor een trouwboekje wordt € 45,05 in rekening gebracht.

Copyright © 2023
Webdesign door Pixel Creation