Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Zijn kosten bruiloft aftrekbaar van de belasting?

Bruiloftskosten zijn onder voorwaarden deels aftrekbaar van de belasting. Of de belastingdienst de kosten die jullie hebben gemaakt als aftrekbaar erkent, is nog maar de vraag. Het is namelijk best een grijs gebied. Onze tip: ga er niet van uit dat je bruiloftskosten kunt aftrekken van de belasting, dan kom je ook niet voor nare verrassingen te staan. We leggen hieronder verder uit welke kosten je wél kunt aftrekken van de belasting.

Belastingvoordeel bruiloft ondernemers


Een bruiloft kan een object zijn voor bedrijfskosten. Wanneer er veel zakelijke relaties worden uitgenodigd, kunnen bepaalde kosten als bedrijfskosten worden opgevoerd. De fiscus kan het aanvaren, maar het wekt ook argwaan op. Want is het een zakelijke netwerkbijeenkomst of wordt er toch gewoon een bruiloft gevierd? Zoals je ziet blijft het een gokje of de belastingdienst dergelijke kosten daadwerkelijk aanvaardt. En daarnaast: wil jij tientallen collega’s en zakenrelaties op je bruiloft?

Bruiloft wel of niet aftrekbaar?


Om een kort antwoord te geven: ja, het kan. Maar een zekerheid is het niet. We raden het niet aan om dit als uitgangspunt aan te houden, maar onmogelijk is het niet. Zo kun je bijvoorbeeld gemaakte kosten voor voedsel, drank en representaties aftrekken van de belastingaangifte, als je kunt aantonen dat de bruiloft van belang was voor de zaak. Bijvoorbeeld door dus zakenrelaties uit te nodigen. We geven hieronder een voorbeeld.

Kosten bruiloft deels aftrekbaar


De kosten van een bruiloft zijn deels aftrekbaar met een bovengrens van €4200,-*. Zo gaf een ondernemer ooit eens een peperdure bruiloft waarvan hij vele duizenden euro’s bij de belasting heeft kunnen aftrekken. Als opvolger heeft hij vele zakenrelaties uitgenodigd op de bruiloft zodat iedereen een kans kreeg om de nieuwe baas en diens vrouw te leren kennen op een informele manier. Van de drank en het eten mocht bij € 3000,- aftrekken. De belastingdienst vond het onzin, en schrapte de aftrekpost. De ondernemer heeft via de rechter wel gelijk gekregen. Je ziet: er zijn mogelijkheden, maar het levert wel vragen op bij de fiscus. De vraag is of je dat ervoor over hebt.

*Bedragen kunnen inmiddels zijn veranderd.

Tekst Sanne van Bortel
Copyright © 2023
Webdesign door Pixel Creation