Wat houdt het in om te getuigen bij een bruiloft?

Voor jullie bruiloft heb je minimaal twee en maximaal vier getuigen van achttien jaar of ouder nodig. Wat het inhoudt om te getuigen, vertellen we je in dit artikel.

Wie als getuige bij je huwelijk?


Zolang je getuigen maar achttien jaar of ouder zijn, mag je iedereen die je wil vragen als getuige. Je beste vriend(in), je zus, broer, andere familieleden, maar ook een goede buur of collega. Het is zelfs mogelijk een vreemde te vragen om te getuigen op jullie huwelijk. De getuigen zetten een krabbel onder de trouwakte en zorgen er zo voor dat het huwelijk rechtsgeldig is. Zij bevestigen dat jullie beiden ingestemd hebben met het huwelijk.

Wie kan getuige zijn bij een kerkelijk huwelijk?


Willen jullie een katholieke dienst houden? Zowel bruid als bruidegom wordt dan bijgestaan door één of twee getuigen. Deze vrienden of familieleden staan tijdens de ceremonie naast het bruidspaar. Gaan jullie voor een protestante dienst? Traditioneel gezien zijn daarbij geen getuigen aanwezig. Willen jullie dit echter toch, overleg dan met jullie dominee of het mogelijk is.

Getuigen vragen


Het is een eervolle taak om te fungeren als getuige bij een huwelijk. Hebben jullie bepaald wie jullie graag als getuigen willen vragen? Maak er dan een speciaal moment van. Je kunt iemand natuurlijk opbellen en het vragen, maar des te leuker is het om er wat meer werk van te maken. Plan een etentje of bak een taart en nodig die persoon uit voor koffie met wat lekkers. De namen van de getuigen moet je doorgeven als je in ondertrouw gaat, dus wacht niet al te lang met vragen!

Tekst: Daphne Doemges-Engelen
Copyright © 2022
Webdesign door Pixel Creation