Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Kleur (in) je trouwjurk

Van oudsher was een huwelijk meer een zakelijke afspraak tussen twee families, bedrijven of zelfs landen dan een romantische aangelegenheid van twee personen. De trouwjurken uit die tijd representeerde de sociale status en rijkdom van de bruid haar familie. Denk daarbij aan het gebruik van goud- en zilverbrokaat en fluwelen en zijden stoffen bij een bruid van goede afkomst.

Vroeger droegen de meeste vrouwen hun mooiste jurk op de trouwdag

Het was in die tijd in elk geval niet gebruikelijk om apart voor deze dag een trouwjurk te kopen en daardoor droegen de meeste vrouwen hun mooiste jurk voor deze dag ongeacht de kleur!!! Sterker nog…vele bruiden droegen zwart en bruin omdat ‘kleur’ en kostbaarheden als brokaat en dure stoffen alleen voor rijken beschikbaar waren. Het eerst gedocumenteerde voorbeeld van een prinses in een witte trouwjurk is uit 1406 van Philippa van Engeland. Wit als nieuw statussymbool omdat witte stoffen moeilijk te verkrijgen waren en het investeren in een witte besmettelijke jurk die je maar 1x draagt iets vertelde over de gegoede afkomst van de bruid. Wie nog meer show off van zijn rijkdom wenste koos daarbij ook nog voor buitensporig veel stof.

Door Queen Victoria is de witte trouwjurk in opmars gekomen

Met name door het huwelijk van de Engelse Queen Victoria in 1840 is wit als kleur voor de bruidsjurk in opmars gekomen en dragen we die kleur vandaag de dag het meest. De kleur wit symboliseert in veel culturen zuiverheid, puurheid, reinheid, onschuld, onbevlekt …en dus maagdelijkheid… wat ook wel weer voor de hand ligt want geen kleur raakt zo snel vervuild als het witste wit. Toch is het ook erg oppassen geblazen met het geven van betekenissen aan kleuren , want er zijn veel factoren die daar invloed op hebben. Bijvoorbeeld de invloed van een cultuur. Zo is wit de kleur van de dood en begrafenissen in veel oosterse landen. Daar zie je ook meer het gebruik van rood in de trouwjurk omdat die kleur geluk en welvaart symboliseert.

Ga naar Trouwjurken professionals

50 shades of whites

Persoonlijk ben ik wel een voorstander van meer kleur in het leven. En zelfs al zou je wit kiezen, er zijn zeker wel 50 shades of whites en de ene zal je echt beter staan dan de andere.

Tekst: Kim van Savooyen | Kim op Facebook
Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation