Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Gemeenten ontmoedigen gratis trouwen

Gemeenten proberen het steeds onaantrekkelijker te maken om gratis te trouwen. Zo willen ze mensen weerhouden om kostenloos in het huwelijksbootje te stappen. Het kan maar zo zijn dat je ineens een inkomenstoets moet doen of in de gemeente moet wonen waar je gratis wil trouwen.

Iedereen heeft recht om te trouwen

De Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) en ook de overheid laat het toe dat de gemeenten gratis trouwen onaantrekkelijk probeert te maken. Toch zijn zulke pogingen om gratis trouwen moeilijker te maken niet toegestaan; iedereen heeft de vrijheid en het recht om te trouwen. Dit recht maakt geen onderscheid op basis van inkomen, wat inhoudt dat ook mensen met een hoger inkomen gratis mogen trouwen als zij dat graag willen.

Gratis trouwen onaantrekkelijker

Gemeenten proberen het gratis trouwen onaantrekkelijker te maken door bepaalde eisen te stellen; zo moeten bruidsparen zich om negen uur ’s ochtends melden op maandag- of dinsdagochtend. Grotere gemeenten bieden twee gratis trouwmomenten aan per week, kleinere gemeenten slechts één. Het voltrekken van het huwelijk gebeurt soms zelfs aan de balie, met alleen plek voor het bruidspaar en de getuigen en duurt dan ook niet langer dan vijf minuten. In sommige gemeenten mogen er geen foto’s gemaakt worden tijdens het gratis trouwen. Alleen in Amsterdam en Friesland mogen er foto’s gemaakt worden en mag je zelfs gasten uitnodigen.

Maar waarom ontmoedigen?

Sommige gemeentes geven aan niet anders te kunnen. Op bepaalde populaire locaties bedroeg de wachtlijst om gratis te trouwen vorig jaar drie maanden. Mensen kwamen van heinde en verre en de mensen voor wie het gratis huwelijk bedoeld is, zijn hier de dupe van. Als alternatief lanceren veel gemeentes het ‘honderdeurohuwelijk’. Dat moet de drukte iets verlichten. Wat vind jij, goede zaak of niet?

Tekst: Sanne van Bortel


Nieuwe wet trouwen in 2018 van kracht

De nieuwe wet die ervoor moet zorgen dat stelletjes niet meer standaard in gemeenschap van goederen trouwen, maar onder huwelijkse voorwaarden, gaat in januari 2018 van kracht. LEES MEER...

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation