Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Een baby na de bruiloft? Check je zorgverzekering

Voor veel pasgetrouwde stellen staat er al snel na de bruiloft een volgende stip op de horizon: een baby. Er is natuurlijk niks heerlijkers dan samen over de uitbreiding van jullie gezin te dromen.


Zorg dat je zo nu en dan wel even van je toekomstige roze of blauwe wolk afkomt. Er moeten namelijk ook serieuze zaken geregeld worden met een kleintje op komst. We helpen je op weg met de eerste stap: je zorgverzekering.

Net getrouwd en zwanger betekent een periode vol veranderingen. Als je van een honeymoon overgaat op een babymoon, dan is het goed om deze veranderingen goed in kaart te brengen. Bij een zwangerschap komen namelijk een hoop zorgkosten kijken. Denk aan de verloskundige, de bevalling en kraamhulp. De meeste kosten worden vergoed via de basisdekking van je zorgverzekering. Maar niet alles…

Wat is de beste zorgverzekering als je zwanger bent?

Om je meteen uit de droom te helpen: er bestaat geen ‘beste’ zorgverzekering voor toekomstige ouders. Iedereen is namelijk anders. Als je zwanger wil worden, of misschien al zwanger bent, heb je vaak specifieke wensen. Wil je graag in het ziekenhuis bevallen, uitgebreide prenatale screening of genieten van diverse zwangerschapscursussen en -echo’s?

Niet al deze kosten vallen altijd onder de basisdekking van je zorgverzekering en worden automatisch vergoed. Het is belangrijk dat je een zorgverzekering hebt die bij jouw zorgbehoefte past.

Wat vergoedt de zorgverzekering tijdens de zwangerschap?

Mirjam Prins, zorgverzekering-expert vertelt ons het volgende: “De dekking van je zorgverzekering beschrijft welke zorgkosten tijdens je zwangerschap vergoed worden en welke niet. Gelukkig vergoedt de basisdekking van de zorgverzekering veel op het gebied van zwangerschap, zoals de verloskundige, algemene termijnecho’s van de baby, medische zorg bij de bevalling en nog veel meer.”

Sommige zwangerschapskosten vallen echter onder het eigen risico. Het gaat bijvoorbeeld om kosten als bloedonderzoeken, ambulancevervoer of vruchtwaterpunctie. In 2024 ligt de grens voor het eigen risico op €385. Dat betekent dat je de eerste €385 zelf betaalt.

Sommige kosten worden helemaal niet vergoed, zoals een zwangerschapscursus of een zogenaamde ‘pret-echo’. Om niet voor verrassingen te komen staan, is het goed om alle kosten vooraf in kaart te brengen. Wil je bijvoorbeeld bevallen in een kraamhotel of ziekenhuis zonder dat je een medische indicatie hebt, dan moet je een eigen bijdrage betalen. Bij sommige verzekeraars kun je je hiervoor aanvullend verzekeren.

Een rondje zorgverzekeringen vergelijken? Doen!

Als je specifieke wensen hebt, is het voor jou misschien zinvol om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Het is verstandig om verschillende zorgverzekeringen vergelijken en dan te kiezen voor de verzekering die bij jou past. Ben je nog niet zwanger, maar heb je wel plannen, dan is het verstandig om hier bij de keuze voor je zorgverzekering in 2024 rekening mee te houden.

Ieder jaar in november of december kun je overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Zo kun je zorgeloos genieten van je zwangerschap. En o ja, als je baby er uiteindelijk is, vergeet je kleintje dan niet zelf aan te melden bij de zorgverzekering. Dat moet gebeuren binnen vier maanden na de geboorte. Het goede nieuws? Je kind is tot 18 jaar gratis meeverzekerd.

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation