Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

De trouw etiquette rondom het huwelijk

Hieronder lees je 'what to do".

Etiquette gastenlijst.

Het samenstellen van de gastenlijst kan lastig zijn en zelfs slapeloze nachten opleveren. Het aantal gasten loopt al snel op en daarmee ook het kostenplaatje. Wie nodig je nou wel uit en wie niet? Natuurlijk ben je er volledig vrij in om uit te nodigen wie je wilt. We geven een paar tips om je op weg te helpen.

Dag-, avond- en receptiegasten

Schrijf alle namen op van familie, vrienden, kennissen en andere bekenden. Maak gelijk een onderscheid in ‘belangrijk’ en ‘minder belangrijk’. De ‘belangrijke’ gasten worden jullie dag gasten en de ‘minder belangrijke’ gasten worden de receptie- en/of avondgasten.

Wat te doen met collega’s?

Het uitnodigen van collega’s op je bruiloft is zeker geen verplichting. Wil je er toch een paar uitnodigen? Stuur dan alleen de direct betrokken collega’s een uitnodiging. Met of zonder partner, ook dat is aan jullie.

Wel of geen kinderen op je bruiloft?

De keuze voor wel of geen kinderen op de bruiloft ligt bij jullie als bruidspaar. Wil je geen kinderen op je bruiloft, neem dan wel tijdig contact op met de ouders en leg uit waarom je de keuze zo hebben gemaakt. Op deze manier geef je de ouders de ruimte om tijdig iets te regelen voor hun kroost.

Afmeldingen

De ervaring leert dat zeker 10% van de genodigden niet op de bruiloft aanwezig zullen zijn. Schrik hier niet van en houdt hier rekening mee tijdens het opstellen van de gastenlijst.

Kledingetiquette

De kledingetiquette bij een huwelijk kan verwarrend zijn. Gasten behoren zich aan het bruidspaar aan te passen. Dit betekent in de praktijk dat als de bruid een lange witte jurk draagt de rest van de vrouwen een mantelpakje dragen. Draagt de bruidegom een jacquet (een pak met een lange zwarte jas met rond weggesneden voorpanden en een gestreepte broek zonder omslag), dan dragen zijn vader, beste vrienden, de getuige en de mannelijke ceremoniemeester ook een jacquet. Gasten die alleen voor de receptie zijn uitgenodigd dragen een feestelijke jurk en een mooi donker pak. Wel of geen dresscode voor de bruiloftsgasten is heel persoonlijk en zeker niet verplicht. Kies je er wel voor, geef dat dan duidelijk aan op de uitnodiging.

De meest voorkomende dresscodes zijn

• Black Tie: de heren worden in smoking verwacht en de dames in cocktailjurk

• White Tie: de heren in rokkostuum en de dames in avondtoilet

• Tenue de Ville: de mannen een driedelig pak en de dames een mantelpakje of jurkje

• Pink Tie is het minst formeel, daarbij kiezen de gasten hun kleding naar eigen keuze. Het maakt niet uit wat ze dragen

Een algemene regel is dat je als gast nooit in het wit gekleed naar een bruiloft gaat. De kleur wit is speciaal voor de bruid voorbehouden. Alleen de moeder van de bruid mag in het wit gekleed gaan, zij mag haar jurk op de bruidsjurk afstemmen. De moeder van de bruidegom past zich, net als alle andere gasten, aan haar aan.

Bruidsmeisjes en bruidsjonkers

De kleding van de bruidsmeisjes is afgestemd op de bruidsjurk en de kleding van de bruidsjonkers op het pak van de bruidegom.

Corsages

Corsage zijn vaak in de stijl van het bruidsboeket en kunnen uit één kleur bestaan, maar ook uit verschillende kleuren. Vrouwen dragen een corsage links, vrij hoog op de schouder met het steeltje schuin omhoog. Mannen dragen de corsage op de linker revers met het steeltje naar beneden.

De tafeletiquette

Hoe ga je om met bestek en glazen op die prachtig gedekte tafels? Wat is belangrijk? Waar begin je mee, hoe gebruik je het en hoe bedank je de gasten?

De basisregels voor goede tafelmanieren

• De gastheer en gastvrouw zitten aan het hoofd van de tafel, nemen eerst plaats

• Laat enkel je onderarmen op de tafel steunen, vermijd ellebogen

• Zorg voor een rechte rug

• Leg nooit je gsm of portefeuille op de tafel en plaats je handtas onder de stoel

• Leg je servet op je schoot nadat de gastheer/vrouw dit ook doet

• Begin gelijktijdig te eten met de mensen rondom je en altijd na de gastheer/vrouw

• Bij het verlaten van de tafel, excuseer je en leg je servet op de stoel

• Bij het einde van de maaltijd leg je de servet links van je bord: netjes en zonder vlekken

• Tot slot, eet je liefst niet te snel, praat je niet met een volle mond, kauw je niet met je mond open en bel je niet tijdens de maaltijd

Gouden regels voor het bestek

Werk van buiten naar binnen, het bestek dat je het eerst gebruikt ligt aan de buitenkant. Messen en lepels liggen rechts naast het bord, vorken liggen links naast het bord. Dessertbestek en taartvorkje liggen boven het bord. Zorg dat de snijzijde van het mes naar binnen gericht is.

Glazen en wijnen

Begin altijd met het glas dat het dichtst bij staat. Jonge, lichte wijnen gaan altijd voor oudere, vaak zwaardere, wijnen. Droge wijnen gaan voor zoeten wijnen. Rode wijn wordt in een glas met een ronde bol en een korte steel geserveerd. Witte wijn wordt in een groter glas met lange steel geserveerd.

Servet

Leg je servet op schoot. Een klein servet kun je uitvouwen, een groot servet houd je half gevouwen met de vouw naar je toe. Leg het bij vertrek los gevouwen aan de linkerkant van het bord. Gebruik een servet nooit als zakdoek en gebruik het ook nooit als een soort slab!

Als er iets mis gaat

Geknoeid, wat nu? Gebruik je servet en vraag eventueel om water. Doop nooit het servet in je waterglas. Knoei je over iemand anders heen? Ga het dan niet deppen, maar bied je servet aan en bied ook aan om eventuele stomerijkosten te betalen. Laat je iets vallen, vraag dan de ober om het te vervangen.

Bedanken

Het bedanken van de gasten kan op verschillende manieren. Het is natuurlijk super leuk om een persoonlijk cadeautje aan je gasten mee te geven, waardoor ze een blijvende herinnering aan jullie feest hebben.

Blog op Trouwen

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation