Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Burgerlijk huwelijk

Een burgerlijk huwelijk is een verbond tussen een man en een vrouw of tussen twee personen van hetzelfde geslacht dat bij wet is geregeld. Het burgerlijk huwelijk wordt als voltrokken en rechtsgeldig beschouwd als het paar ten overstaan van een trouwambtenaar elkaar het jawoord heeft gegeven en de huwelijksakte door het paar, de getuigen en de trouwambtenaar is getekend.

Trouwboekje

Als aandenken aan de huwelijksvoltrekking ontvangt het paar uit handen van de trouwambtenaar het trouwboekje of boterbriefje waarin eventuele kinderen kunnen worden bijgeschreven.

In elke gemeente

In ons land kun je in elke gemeente trouwen, als je daar tenminste eerst aangifte van hebt gedaan bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van je woonplaats of die van je partner: de ondertrouw. Daarna is de keus aan jullie in welke gemeente jullie willen gaan trouwen.

Soms meerdere locaties

Bij de meeste gemeenten worden burgerlijke huwelijk gesloten in de trouwzaal in het gemeentehuis. Sommige gemeenten hebben daar verschillende erkende locaties voor. Hebben jullie een bepaalde gemeente op het oog, informeer daar dan naar de mogelijkheden.

Tekst: Pim Kisjes
Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation