Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Trouwen in de Gemeente Wierden

Gemeente Wierden
Pouliestraat 3
7642 EB Wierden

Trouwen in Wierden

Wierden heeft bruidsparen veel te bieden.Het gemeentehuis, dat na een omvangrijke verbouwing in 1995 werd heropend, kan met recht modern en smaakvol genoemd worden. Die sfeer zult u ook proeven in de prachtige, sfeervolle trouwzaal waar de bruidsparen elkaar het ja-woord geven. Bijzonder aan de trouwzaal is dat uw huwelijksvoltrekking opgenomen kan worden op DVD. U krijgt dan een blijvende herinnering aan dit bijzondere moment mee. Kan familie en of anderen uw huwelijk niet bijwonen o.a. mede gelet op de afstand, dan kan het huwelijk ook worden bijgewoond door middel van internet. Wenst men hier gebruik van te maken dan dient men dit aan te geven bij de huwelijksaangifte en krijgt men een “website link” om dit huwelijk op die manier bij te wonen. Het gemeentehuis is ruim gesitueerd; met het vinden van een parkeerplaats voor uw bruidsstoet zult u geen problemen ondervinden.  De directe omgeving van het Wierdens gemeentehuis, een stijlvol aangelegde vijver met kunstzinnige elementen, is een perfecte locatie om de eerste foto’s van uw trouwreportage te maken.

Klik hier voor het overzicht van de trouwlocaties in Wierden.

Trouwen in Hoge Hexel

Trouwen in een landelijke en rustieke omgeving in de gemeente Wierden kan sinds 2006 in het herbouwde “Skoap’nskot” aan de Piksenweg in Hoge Hexel. Deze oude monumentale schaapskooi werd in 2005 door de Stichting Cultureel Erfgoed Hoge Hexel afgebroken en in authentieke stijl herbouwd. De schaapskooi, met zitruimte voor 50 personen, is sfeervol ingericht en
voorzien van alle moderne voorzieningen. Parkeren kan naast de nabijgelegen N.H. Kerk aan de Piksenweg. In overleg kan het bruidspaar?gebruik?maken van een cateringservice, die de gasten vóór en/of? na de huwelijksvoltrekking kunnen voorzien van een hapje of drankje. Deze kosten worden apart in rekening gebracht. 

Trouwen in Enter

Op een schitterend plekje aan de waterplas de Lee te Enter is in 2009 de scheepswerf “De Enterse Waarf” gebouwd. Op deze scheepswerf worden weer zompen gebouwd, maar tevens is er een mooie ruimte voor een huwelijksvoltrekking. In deze prachtige omgeving waar historie, natuur en water elkaar ontmoeten, is dat een uitgelezen plaats om in het huwelijksbootje te stappen.
Deze mooie omgeving en De Waarf bieden ook een zeer exclusieve fotolocatie, zowel binnen als buiten.
Extra bijzonder is de mogelijkheid om gebruik te maken van het “Slotakkoord”. Het bruidspaar hangt een slot op met daarop hun namen en datum. Dit is zoals op het bordje staat “Een symbolische handeling van pasgetrouwden. Een teken van onlosmakelijke verbondenheid: de sleutel wordt na bevestigen in De Lee geworpen”.

Deze historische scheepswerf “De Enterse Waarf” heeft van de Gemeente Wierden de officiële status van trouwlocatie gekregen en biedt ruimte aan 50 personen. Naast een eigen parkeerplaats is er een ruim terras aan het water en de mogelijkheid voor een hapje en een drankje.
Wij geven u graag de gelegenheid om de Waarf te bezichtigen.

Behalve de fraaie entourage van de trouwlocaties, biedt Wierden ook in de persoonlijke sfeer maatwerk. Dat zult u merken in de voorbereidende gesprekken die aan de huwelijksvoltrekking vooraf gaan. Er is ruime aandacht voor uw persoonlijke wensen.

De medewerk(st)ers van de gemeente Wierden en de trouwambtenaren zullen hun uiterste best doen om uw huwelijkssluiting zo feestelijk mogelijk te maken.Hier kunt u lezen wat Wierden allemaal te bieden heeft om deze voor u zo belangrijke dag geslaagd te doen zijn.

Tevens kunt u in Enter trouwen in Het Rheins hier kunt u buiten trouwen onder een authentieke Twentse hooiberg, met een prachtig uitzicht.

U wilt gaan trouwen?

Voordat u voor de trouwambtenaar staat om elkaar het ja-woord te geven, moeten heel wat zaken geregeld worden, ook bij de gemeente.
Het meeste kan gebeuren op het gemeentehuis. Hier volgt een overzicht van de stappen die in de meest gebruikelijke gevallen gezet moeten worden. Voor sommige bruidsparen gelden afwijkende regels.
U kunt zelf bepalen of u een ‘bijzonder geval’ bent door het stukje met de titel ‘Persoonlijk advies’ goed door te lezen.

Persoonlijk advies

In sommige gevallen moet u er rekening mee houden dat het langer kan duren voordat alle formaliteiten afgewikkeld zijn. Als u zich hiervan op tijd bewust bent, voorkomt dat teleurstelling. Ook is het belangrijk om precies te weten wat er van u verwacht wordt. Als een van de volgende situaties op u van toepassing is, kunt u beter persoonlijk langs komen voor informatie:
u en/of uw partner zijn geen Nederlander;
u en/of uw partner zijn langer dan zes maanden uitgeschreven geweest uit de Gemeentelijke Basisadministratie persoonsgegevens;
in geval van buitenlandse stukken (bijvoorbeeld een buitenlandse geboorteakte);
indien u beiden niet in Nederland staat ingeschreven.

Als uw trouwdatum vast staat, ontvangt u van de gemeente een bevestiging en een boekje met daarin de gegevens en een persoonlijk verhaaltje van de trouwambtenaren van de gemeente Wierden.

Nadat u een keuze voor één van deze ambtenaren heeft gemaakt, maakt u met hem of haar een afspraak. Bij die gelegenheid kunt u uw wensen aangeven ten aanzien van de toespraak. Bij de huwelijksvoltrekking zijn tenminste twee en ten hoogste vier meerderjarige getuigen aanwezig. Denkt u er wel aan dat u van de getuigen een kopie van hun paspoort, (Nederlandse) identiteitskaart of rijbewijs overlegt. De huwelijksleges betaalt u wanneer u in ondertrouw gaat.

Naam na het huwelijk

Vroeger was het gebruikelijk dat een vrouw vanaf de huwelijksvoltrekking de naam van haar man ging gebruiken. Tegenwoordig houden vrouwen die in Nederland trouwen juridisch gezien hun eigen naam. Wel is het zo dat de vrouw na de huwelijksvoltrekking ook de naam van haar man mag gebruiken.
Wanneer u in ondertrouw gaat kunt u aangeven waar uw voorkeur naar uitgaat. Als de vrouw de naam van de man wilt gebruiken, moet zij daartoe een verklaring van naamgebruik invullen. Dit geldt overigens ook voor de man.

Locatie trouwzaal

Gemeentehuis Plantsoenlaan 1 in Wierden
’t Skoap’nskot Piksenweg t/o 5a in Hoge Hexel
De Enterse Waarf, Werfstraat 19 in Enter

Tijden

U kunt op de volgende tijdstippen trouwen in zowel het gemeentehuis van Wierden, de schaapskooi in Hoge Hexel als in de scheepswerf De Enterse Waarf.
maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot en met 16.00 uur en zaterdag van 10.00 tot en met 12.00 uur.

Buitengewone ambtenaren burgerlijke stand

De gemeente beschikt over een aantal zogenaamde “buitengewone ambtenaren van de burgerlijke stand”. U kunt zelf een keuze maken welke ambtenaar van de burgerlijke stand uw huwelijk gaat voltrekken.

U kunt zelf contact opnemen met de ambtenaar van uw keuze. Hij of zij maakt dan met u een nadere afspraak voor een voorbereidend gesprek. Er is ruime aandacht voor uw persoonlijke wensen. 

Getuigen

Bij de huwelijksvoltrekking zijn ten minste twee en ten hoogste vier meerderjarige getuigen aanwezig. Als het huwelijk niet kan worden voltrokken in het gemeentehuis, omdat een van u beiden onmogelijk daar heen kan gaan, zullen zes meerderjarige getuigen bij de huwelijksplechtigheid aanwezig moeten zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval bij ziekte.

Optie op een trouwdatum

Via de website http://www.wierden.nl/ kan men onder de producten van burgerzaken in de trouwagenda zien op welke dagen en welke uren het gemeentehuis al bezet is in verband met een huwelijk. Zo weet u of de door u gekozen datum en tijdstip nog vrij zijn.
Door middel van het invullen van een formulier op de website kunt u dan een optie nemen op die dag 

Afspraak maken voor afleggen verklaring huwelijk 

Nadat u een afspraak heeft gemaakt voor uw huwelijk of partnerschapsregistratie, maakt u een afspraak voor het afleggen van een 'verklaring voor huwelijk of partnerschap'.

U moet minstens twee weken voor uw huwelijk een verklaring afleggen in de gemeente waar u gaat trouwen. (Deze verklaring vervangt vanaf 1 september 2015 de huwelijksaangifte, die ook wel ondertrouw werd genoemd). Voor de verklaring moet u samen naar het gemeentehuis komen. U ondertekent dan gezamenlijk de ‘verklaring van uw voorgenomen huwelijk of partnerschap'. Tijdens deze afspraak geeft u ook door wie de getuigen zijn en welke ambtenaar van de burgerlijke stand het huwelijk zal voltrekken. Tot slot betaalt u de kosten. Daarvoor is een pinautomaat aanwezig.

Een verklaring afleggen kan alleen op afspraak op dinsdag-, woensdag- en donderdagochtend tussen 9.30 en 11.30 uur. Een afspraak kunt u digitaal maken:

Tarieven 2024 (onder voorbehoud)

Hoeveel u aan de gemeente moet betalen voor uw huwelijk, is afhankelijk van uw eigen keuzes. Houdt er rekening mee dat onderstaande kosten de leges voor de gemeente zijn. Trouwlocaties mogen daarnaast ook zelf een financiële vergoeding vragen. Dit gaat buiten de gemeente om.

Tarieven voor de ceremonie

Kosteloze ceremonie 

Op dinsdag om 8.30 of 9.00 uur
In een spreekkamer in het gemeentehuis
Maximaal 6 personen (inclusief bruidspaar en getuigen)
Geen toespraak
één van beide partners staat ingeschreven in de gemeente Wierden

Vaste trouwlocaties     

Op werkdagen € 331,20
Op zaterdag / bijzondere dag € 692,00

Eenmalige locatie     

Op werkdagen € 536,20
Op zaterdag / bijzondere dag € 897,00

Tarieven trouwboekjes     

Normaal € 39,10
Luxe € 53,65
Benoeming trouwambtenaar uit een andere gemeente     
Eenmalige benoeming € 82,25

Wijziging / annulering     

Wijziging annulering huwelijk / GP € 47,00

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation