Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Trouwen in de Gemeente Wageningen

Gemeente Wageningen
Niemeijerstraat 1
6701 CL Wageningen

Trouwen in Wageningen

Gefeliciteerd !

Jullie gaan trouwen! Wat is er mooier dan te bezegelen dat jullie voor de rest van je leven bij elkaar willen zijn?

Jullie hebben ervoor gekozen om in het stadhuis van Wageningen elkaar het jawoord te geven. Daar ben ik als burgemeester van deze mooie stad trots op! Onze bijna 750 jaar oude stad wordt daarmee het startpunt van jullie nieuwe leven. Onze ambtenaar van de burgerlijke stand zal ervoor zorgen dat jullie een bijzondere huwelijkssluiting krijgen. Uiteraard geheel afgestemd op jullie wensen.

Om de ‘mooiste dag van jullie leven’, goed te kunnen voorbereiden, bieden we je deze pagina aan.. Je vindt er veel nuttige informatie en handige tips. Ik wens jullie alvast veel succes met de voorbereidingen en een onvergetelijke trouwdag!

Floor Vermeulen,
burgemeester van Wageningen

Klik hier voor het overzicht van de trouwlocaties in Wageningen.

Wageningen, een jonge stad, een stad om van te houden, een stad om in te trouwen.

Wageningen is een oude stad; we hebben al bijna 750 jaar stadsrechten. Maar Wageningen is ook een jonge stad; precies de helft van de inwoners van Wageningen is jonger dan 30 jaar. Het aanzien van de stad is jong, de voorzieningen zijn sterk gericht op jongeren. Misschien dat er daarom in Wageningen druk getrouwd wordt; jaarlijks worden er ongeveer 225 huwelijken voltrokken en/of partnerschappen geregistreerd. Trouwen in de jonge stad is een feest op zich.

Trouwlocaties

Het Stadhuis aan de Markt, waar u kunt trouwen in de Trouwzaal in het oudste gedeelte van het stadhuis.

Andere trouwlocaties zijn:

Hotel de Wereld
De Blaauwe Kamer
Fletcher Hotel de Wageningsche Berg
Café Onder de Linden
Belmonte Arboretum
Arboretumkerk
De Patio
Colors
Schip van Blaauw
Hotel WICC
Hotel Nol in ’t Bosch
Grote Kerk op de Markt

Voor het reserveren van één van deze locaties moet zelf contact worden opgenomen met de eigenaar/beheerder van deze locatie.

Afspraak maken

Het is verstandig om, zodra je de trouwdatum weet, deze direct bij de burgerlijke stand vast te laten leggen. Dat kan tot een jaar voor de trouwdatum en moet schriftelijk gebeuren. Bij het maken van afspraken moet je er rekening mee houden dat de periode tussen ondertrouw en huwelijk minimaal twee weken en maximaal een jaar moet zijn. Voor informatie en het maken van afspraken kun je contact opnemen met de ambtenaar van de burgerlijke stand van het team publiekszaken.

Publiekszaken is van maandag tot en met donderdag geopend tussen 8.30 tot 12.30 uur, op vrijdag van 8.30 tot 19.00 uur en is telefonisch bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur, tel. 0317-492400.

Melding van voorgenomen huwelijk

Huwelijksaangifte (ondertrouw), Nederlanders in het buitenland

Wonen u en uw partner in het buitenland? En wilt u in Nederland trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan? Dan moet u dit eerst aangeven bij de gemeente Den Haag. Vroeger heette dit 'in ondertrouw gaan'. Per 1 september 2015 is de ondertrouw vervallen. U maakt kenbaar dat u 'het voornemen hebt met elkaar in het huwelijk te treden of een geregistreerd partnerschap aan te gaan'.

U bent niet verplicht in Den Haag te trouwen of daar uw partnerschap te laten registreren.

Woont u beiden buiten Nederland? Dan bent u verplicht uw voornemen in Den Haag kenbaar te maken.

U kunt in elke gemeente trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. De gemeente Den Haag stuurt uw voornemen door naar de gemeente waar u gaat trouwen.

Meer informatie over trouwen voor Nederlanders in het buitenland vind u op de site van de gemeente Den Haag

Mogelijkheden

Hoewel een huwelijkssluiting (lees hiervoor ook partnerschapsregistratie) natuurlijk aan wettelijke regels gebonden is, is er daarnaast een heleboel mogelijk. Vooraf heb je een kennismakingsgesprek met de (buitengewone) ambtenaar van de burgerlijke stand die het huwelijk gaat voltrekken. Met hem of haar bespreek je al jullie wensen. Bijvoorbeeld: wil je een korte of juist lange toespraak, wil je ringen wisselen in de trouwzaal, wil je muziek in de trouwzaal laten afspelen. In de trouwzaal kan tijdens de huwelijksvoltrekking volop worden gefotografeerd en kunnen video-opnamen gemaakt worden.
In de gemeente Wageningen worden de huwelijken en partnerschapsregistraties gesloten door een door de wet aangewezen (bijzondere) ambtenaar van de burgerlijke stand. Momenteel heeft de gemeente vier vrouwen en drie mannen in dienst als (bijzondere) trouwambtenaar (zie foto).

De trouwdag

Op de dag van jullie huwelijk of partnerschap worden jullie iets voor de afgesproken tijd in de trouwzaal van het stadhuis, of in de trouwzaal van de voor jullie aangewezen bijzondere trouwlocatie verwacht. De trouwplechtigheid duurt ongeveer 30 minuten.
Het strooien van rijst en/of confetti is alleen buiten het stadhuis (voor de trap) en buiten de trouwzaal van de bijzondere locatie toegestaan.

Tarieven 2023 (onder voorbehoud)

Huwelijk of geregistreerd partnerschap, maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur in het stadhuis: € 510,40
Huwelijk of geregistreerd na 17.00 uur en op zaterdag: € € 734,00
Huwelijk of geregistreerd partnerschap op andere plekken: € 734,00
Eenvoudig huwelijk: € 180,80
Trouwboekje luxe: € 39,30
Verklaring van huwelijksbevoegdheid: € 27,50
Getuigen van de gemeente, per getuige: € 15,20

Gratis trouwen

LET OP : Kosteloos trouwen of geregistreerd partnerschap kan uitsluitend op woensdagochtend om 9.00 of om 10.00 uur.

Voorwaarden bij kosteloos huwelijk/geregistreerd partnerschap:

alléén bruidspaar en 2 getuigen zijn aanwezig ( dus maximaal 4 personen in totaal)
tenminste 1 van de partners woont in Wageningen
duur maximaal 15 minuten
geen trouwzaal, maar spreekkamer
geen ceremonie of toespraken
maximaal 3 maanden van tevoren te reserveren

Besloten huwelijk met faciliteiten

(alleen op woensdag om 9.00 en 10.00 uur)

Een besloten huwelijk of geregistreerd partnerschap met faciliteiten vindt plaats in de trouwzaal van het stadhuis. Bij een huwelijksvoltrekking of partnerschapregistratie met faciliteiten mogen maximaal 15 personen aanwezig zijn (inclusief bruidspaar en getuigen).

Er wordt een korte standaard toespraak gehouden.

Adres Burgerlijke stand

Gemeente Wageningen, Burgerlijke stand
Markt 22
6701CZ  WAGENINGEN.

Copyright © 2023
Webdesign door Pixel Creation